Захарни алкохоли – същност, ползи и вреди за здравето

През последните няколко години все повече хора решават да преминат към по-здравословен начин на хранене, намалявайки приема на добавени захари. Тази тенденция е в основата на нарастването на популярността на заместителите на захарта, сред които се нареждат и захарните алкохоли, известни още като полиоли. Въпреки че се считат за здравословни алтернативи на обикновената захар, много хора си задават редица въпроси, свързани с полиолите, като например как влияят на тялото и дали имат странични ефекти.
- Какво представляват захарните алкохоли
- Видове захарни алкохоли
- Има ли разлика между захарните алкохоли и изкуствените подсладители
- Полиолите могат да подобрят здравето на зъбите
- Други ползи от захарните алкохоли
- Вреди от консумацията на захарни алкохоли
- Кой е най-здравословният захарен алкохол
Какво представляват захарните алкохоли?
Захарните алкохоли представляват въглехидрати. Както подсказва името, те са хибриди на захарни и алкохолни молекули. Терминът обаче е подвеждащ, тъй като захарните алкохоли не съдържат етанол.
Някои полиоли, като еритритол и сорбитол, се срещат естествено в храни като плодове и зеленчуци. Въпреки това тези, които се използват за подслаждане на храни, се произвеждат промишлено по различни начини.
Докато някои хора смятат, че представляват подсладители с нулево съдържание на калории, захарните алкохоли се считат за нискокалорични заместители. Сладостта им е между 25 и 100% от тази на захарта, но са с по-ниско съдържание на калории и нямат същите отрицателни ефекти върху здравето, като например риск от кариес и повишени нива на кръвната захар.
>>> Защо някои хора изпитват негативни странични ефекти при намаляване на приема на захар
Захарните алкохоли се считат за несмилаеми въглехидрати, което означава, че тънките черва не ги абсорбират напълно. Вместо това те достигат до дебелото черво, където се разграждат от бактериите. Фибрите и устойчивото нишесте са други примери за несмилаеми въглехидрати. Интересното е, че подобно на фибрите, някои полиоли могат да допринесат за здрава храносмилателна система, насърчавайки растежа на полезни бактерии.
Видове захарни алкохоли
Обичайните захарни алкохоли включват:
- Ксилитол – Този вид захарен алкохол е сладък, колкото обикновената захар. Произлиза от пшенична слама и някои зърнени култури. В хранително-вкусовата промишленост се произвежда от дървесни материали или чрез микробна ферментация. Ксилитолът се среща често в десерти и бонбони без захар, както и в някои продукти за устна хигиена, като паста за зъби и вода за уста.
- Еритритол – Сладостта на еритритола е 60-80% от тази на захарта. Въпреки че се съдържа в малки количества в храни като круши, соев сос и диня, захарният алкохол се произвежда чрез ферментация на дрожди от царевично или пшенично нишесте.
- Изомалт – Изомалтът произлиза от захарно цвекло, а сладостта му е около 45% до 65% от тази на захарта.
- Лактитол – Този вид захарен алкохол, произвеждан от мляко, осигурява около 40% от сладостта на захарта.
- Малтитол – Сладостта на малтитола е около 70% от тази на захарта. Произвежда се от царевица, пшеница и картофи.
- Манитол – Манитолът, който осигурява 50% от сладостта на захарта, се среща естествено в морковите, маслините и аспержи. Докато някои производители използват морски водорасли, в повечето случаи се произвежда чрез хидрогениране на фруктоза при високи температури и налягане.
- Сорбитол – Сладостта на сорбитола е наполовина от тази на захарта. Този вид полиол се среща естествено в ябълките и крушите, но индустриално се произвежда от картофено нишесте.
Ксилитолът, еритритолът и малтитолът са най-широко използвани в хранително-вкусовата промишленост, тъй като наподобяват най-много вкуса на обикновената захар.
Има ли разлика между захарните алкохоли и изкуствените подсладители?
Въпреки че захарните алкохоли понякога са наричани изкуствени подсладители – категория, която включва аспартам и захарин – те всъщност не са едно и също нещо и се различават по няколко ключови признака.
>>> Повишават ли изкуствените подсладители риска от рак
Захарните алкохоли съдържат много малко калории и не са толкова сладки като захарта. Изкуствените подсладители, от друга страна, са химикали, които осигуряват интензивно ниво на сладост и никакви калории.
Също така изкуствените подсладители могат да бъдат намерени в различни магазини като заместители на захарта за печене и готвене, докато захарните алкохоли се използват в производството на преработени храни.
Полиолите могат да подобрят здравето на зъбите
Кариесът е добре документиран страничен ефект от консумацията на твърде много захар. След прием на сладки храни или напитки определени батерии в устата разграждат въглехидратите, което води до отделяне на киселини, разяждащи защитния емайл на зъбите.
При захарните алкохоли е точно обратното – те могат да предпазят от появата на кариес. Това е една от основните причини да се използват толкова често в дъвки и пасти за зъби.
Ксилитолът е добре известен със своите благоприятни ефекти върху здравето на зъбите и е проучен щателно. Той намалява образуването на плака, инхибира деминерализацията на зъбите и предотвратява растежа на вредни бактерии в устната кухина.
Проучванията показват, че еритритолът също има подобни ефекти върху здравето на зъбите и може да намали риска от кариес.
Други ползи от захарните алкохоли
Полиолите имат редица други потенциални ползи, които си струва да бъдат подчертани.
Подходящи за хора с диабет
За разлика от обикновената захар, захарните алкохоли не причиняват внезапни скокове на кръвната захар. Поради това те са отличен заместител на захарта за хората, диагностицирани с преддиабет и диабет. Ето защо се използват в пакетирани закуски и сладкиши и се предлагат като подходящи за хора с диабет.
>>> Данък върху захарта намали търсенето на подсладени напитки във Великобритания
Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се разбере как дългосрочната консумация на захарни алкохоли влияе върху цялостното здраве.
Подобряват чревното здраве
Някои захарни алкохоли като малтитол могат да насърчат растежа на полезни бактерии, като Bifidobacteria, в червата. Необходими са обаче повече изследвания върху хора, за да се оцени как консумацията на захарни алкохоли влияе върху чревните бактерии.
Съдържат малко количество калории
За разлика от захарта, която съдържа около 4 калории на грам, полиолите имат между 0 и 2 калории на грам.
Вреди от захарните алкохоли
Захарните алкохоли отдавна се считат за безопасно допълнение към диетата, когато са в умерени количества. Проучванията показват, че 10 до 15 грама на ден са безопасни за здравето. Но много преработени храни, съдържащи захарни алкохоли, са с нива, много по-високи от този праг, за които е доказано, че могат да бъдат опасни за здравето.
Повишен риск от инфаркт и инсулт
Доказано е, че високите нива на ксилитол и еритритол са свързани с повишен риск от големи сърдечносъдови събития, включително инфаркт, инсулт и дори смърт. Асоциацията не означава непременно причинно-следствена връзка, но проучванията, използващи кръв, тромбоцити и нечовешки модели, сочат, че двата захарни алкохола повишават вероятността от образуване на кръвни съсиреци.
Изследванията предполагат, че 30 грама ксилитол са достатъчни да увеличат нивата на тромбоцити – една от основните причини за повишено кръвосъсирване – като риска продължава около четири до шест часа. При консумация на храни, съдържащи еритритол, рискът от инфаркт и инсулт може да продължи няколко дни.
Трябва да се проведат повече изследвания, за да се разбере какви са ефектите на другите захарни алкохоли. Но въз основа на наличните доказателства за ксилитола и еритритола, справедливо е да се каже, че полиолите изискват повишено внимание.
Стомашно-чревни проблеми
Човешкото тяло не може да усвои напълно захарните алкохоли, което може да доведе до някои неприятно стомашно-чревни симптоми, когато се консумират в по-големи количества.
Британско проучване, проведено през 2006 г., се фокусира върху ефектите от два вида захарни алкохоли – ксилитол и еритритол – върху стомашно-чревното здраве. Констатациите показват, че хората, които приемат ксилитол, съобщават за подуване на корема, газове, стомашен дискомфорт и диария. Установено е също, че еритритолът има по-слаб ефект върху стомаха, увеличавайки само гаденето и газовете, когато се консумира в големи количества.
Наддаване на тегло
Захарните алкохоли са с ниско съдържание на калории и въглехидрати, но това не означава непременно, че не могат да доведат до наддаване на тегло, ако се консумират храни, съдържащи големи количества от тях.
Проучване на студенти установява, че приемът на високи нива на диетичен еритритол е свързан с покачване на килограми – по-специално, увеличаване на коремните мазнини – през първата година.
Кой е най-здравословният захарен алкохол?
От всички захарни алкохоли, еритритолът изглежда е сред най-здравословните опции. Освен това е един от най-популярните и често използвани видове полиоли. Еритриолът:
- наподобява вкуса на захарта;
- почти не съдържа калории;
- повлиява минимално нивата на кръвната захар;
- причинява значително по-малко храносмилателни проблеми;
- подобрява здравето на зъбите.
Въпреки че еритритолът се счита за безопасен и се понася добре от хората, това не означава, че трябва редовно да се консумират големи количества.
- What You Should Know About Sugar Alcohols: https://health.clevelandclinic.org/what-to-know-about-sugar-alcohols
- What Are Sugar Alcohols, and Are They a Healthy Sugar Swap?: https://www.healthline.com/nutrition/sugar-alcohols-good-or-bad
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИОХЕРБА КОКОСОВА ЗАХАР прах 150 г
МАТИСЪН БРЕЗОВА ЗАХАР - КСИЛИТОЛ 400 г MT4118
ПРОМОИМУНОЗИН БУСТЕР ефервесцентни таблетки * 10
ОЛ НУТРИШЪН ЕРИТРИТОЛ 500 г
ПЛАНЕТ ПАЛЕО КОЛАГЕН КОМПЛЕКС ЗА СТАВИ 175 г
Безплатна доставка за България!НАТУРАЛИКО КОЛАГЕН БЮТИ ФОРМУЛА 400 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Кленов сироп - ползи за здравето и употреба
- Карамелизирана захар - рецепта
- Колко грама захар да ядем на ден
- Берберин - новата алтернатива при диабет
- Ето как да направите тест за бременност с обикновена захар
- Еритритол
- Агаве
- Каква е връзката между рака и захарта?
- Захарна тръстика
- Захаросани портокалови корички
Коментари към Захарни алкохоли – същност, ползи и вреди за здравето