E150(d) - Амонячно-сулфитен карамел (Sulphite ammonia caramel)
Карамеленият оцветител 4 (Caramel 4 — Ammonia-sulphite) е натурален хранителен оцветител с номер E150d. Разрешен е за употреба в качеството си на оцветител. Карамеленият цвят се получава при термичното разпадане на различни захари. По химична структура, карамелените оцветители се отнасят към меланините – група хетерополимерни колоидни пигменти със сложен строеж. Меланините, изолирани от растителни тъкани, имат радиопротекторни свойства, предпазват от увреждания и мутация, вследствие на радиация.
Същност и произход на добавката
Оцветителят E150d помага да се премахне образуването на утайка в продуктите - това се дължи на свойството на молекулите му да имат положителен или отрицателен остатъчен заряд (в зависимост от реагентите, използвани в производството).
Подобно на всички видове добавки от група E150, оцветителят E150d се произвежда чрез термична обработка на въглехидратите глюкоза и захароза. Основната разлика от другите добавки от групата на E150 е, че по време на производствения процес към реакционната смес се добавят амониеви и сулфитни съединения (основи и киселини). При производството на E150d могат да се използват добавки като амониев фосфат, амониев хидроксид, сярна киселина, амониев сулфат, амониев сулфит и бисулфит, натриев сулфит и бисулфит, калиев сулфит и бисулфит, амониев карбонат и бикарбонат.
Основни характеристики на добавката амонячно-сулфитен карамел (E150d):
- Цвят - тъмнокафяв, почти черен (най-тъмният в групата);
- Мирис - на горена захар;
- Консистенция - прах, гъста течност или разтвор с тъмнокафяв цвят;
- Вкус - горчив.
Свойства на карамел (амониевия сулфит):
- Подходяща е като добавка за продукти, които в процеса на обработка и готвене са изложени на висока температура и налягане, имат и висока киселинност. Също така е устойчива и на излагане на светлина.
- Добавката E150d е силно разтворима във вода и има висока микробиологична стабилност. Благодарение това нея в крайния продукт не се образуват вредни микроорганизми.
Влияние на добавката E150d върху тялото:
Групата добавки E150 обикновено се счита за безопасна, когато се приема в рамките на препоръчителния дневен прием.
Хранителната добавка E150d е най-опасната от всички от група E150. Според някои изследвания амонячно-сулфитния карамел има слаб канцерогенен ефект, може да причини рак и проблеми със стомашно-чревния тракт. В същото време, според експертната комисия на СЗО, оцветителят се счита за безопасен за организма, ако максималната му дневна доза от 200 мг на 1 кг телесно тегло не бъде превишена.
Употреба на амонячно-сулфитния карамел (E150d)
Най-често хранителната добавка E150d - карамел (амониев сулфит) се използва за обагряне на напитки (алкохолни и безалкохолни). Употребява се и за оцветяване на други продукти в различни нюанси на карамелен, кафяв и бежов цвят. Това са:
- сладкарски изделия - бисквити, сладкиши, меденки;
- хлебни изделия;
- замразени десерти;
- алкохолни напитки - вино, сайдер, уиски, коняк, ликьор, горчива настойка (битер), бира;
- безалкохолни напитки - кола и други;
- месни деликатеси и колбаси, пастет, варено месо, кренвирши и наденици;
- полуфабрикати;
- консервирани зеленчуци;
- маринати;
- подправки за месни сосове;
- кисели краставички;
- консерви и конфитюри;
- компоти;
- цитрусови мармалади;
- консервирани гъби;
- сухи супи;
- шоколадово масло;
- млечни десерти;
- оцет.
Амонячно-сулфитния карамел като хранителна добавка E150d не е забранена за използване в хранително-вкусовата промишленост, но в някои страни (включително в САЩ) производителят трябва да посочи съдържанието й на етикета. Оцветителят е разрешен за влагане в продукти в Русия и Украйна.
dobavkam.net
Снимка: freepik.com
Коментари към E150(d) - Амонячно-сулфитен карамел (Sulphite ammonia caramel)