E150(c) - Амонячен карамел (Ammonia caramel)
Хранителната добавка E150c (амонячен карамел) принадлежи към групата на карамелените оцветители - E150. Амонячният карамел представлява естествен или подобен на синтетичния оцветител, който се получава чрез термично разлагане на захарни вещества. Основната разлика на добавката E150c от другите оцветители от групата е, че за производството й се използва "амонячна технология", тоест при нагряването на захарните вещества се добавят амониеви съединения. Благодарение на наситения си цвят и термоустойчивостта, Е 150 придава различни оттенъци – от бледожълто до наситено тъмнокафяво. За получаването на наситен кафяв цвят, се препоръчва добавяне до 4% оцветител към количеството брашно. Хранителната добавка E150c е одобрена за употреба в хранително-вкусовата промишленост в Русия, Украйна и редица страни от ЕС и САЩ.
Основни характеристики на добавката E150c:
- Цвят - тъмнокафяв;
- Вкус - остър, горчив;
- Консистенция - прах, гъста течност или разтвор;
- Миризма - на изгорена захар.
Свойства на амонячния карамел:
- Стабилизира качеството на продукта;
- Оцветителят се разтваря добре във вода, но не се разтваря в етилов алкохол;
- Устойчив на високи температурни промени, издържа на температури до 150 градуса Целзий;
- Не е чувствителен към светлина и окисляване;
- Икономичен при употреба;
- 99% сух (без влага).
Влияние на добавката върху тялото
Ползи
Цялата група добавки E150 принадлежи на меланините - сложни пигменти, които се отделят от растителните тъкани. Те притежават радиозащитни качества и предпазват тялото от радиационно увреждане, влиянието на радиацията и мутациите, причинени от нея.
Вреди
Добавката E150c може да причини стомашно-чревни разстройства и заболявания, ако се превиши максимално допустимата дневна доза - 150 мг на 1 кг телесно тегло.
Употреба на амонячния карамел
Амонячният карамел като добавка E150c се използва за оцветяване на много видове хранителни продукти:
- оцет;
- ферментирали млечни продукти - кефир, кисело мляко;
- алкохолни напитки - вино и бира;
- горчиви содени напитки - газирана вода, пунш, студен чай, кола;
- лимонада;
- зърнени закуски - оризовки, царевичен корнфлейкс, екструдирани царевични пръчки;
- консервирани плодове и зеленчуци;
- конфитюри и мармалади;
- месни продукти - кренвирши, наденички, варени колбаси, пастет;
- сосове;
- консервирани супи.
Този оцветител се използва и при производството на фуражи за животни. Карамелените оцветители се употребяват в производството на бисквити, крекери, кексове, на тъмни (шоколадови) вафлени коли.
dobavkam.net
Снимка: freepik.com
Коментари към E150(c) - Амонячен карамел (Ammonia caramel)