E120 - Кохинил, Карминова киселина (Cochineal, Carminic acid, Carmines)
Кохинил или Е 120 (карминова киселина, кармин) е естествен оцветител с червен цвят. Получава се от насекоми Dactylopius coccus, които живеят в различни видове месести растения. Дневното допустимо количество е 5 мг на 1 кг телесно тегло.
Карминът може да предизвика контактни алергични реакции (в козметиката). При концентрациите, използвани в хранителните продукти, не са установени странични ефекти.
Употреба на кармина
Веществото се използва за оцветяване на конфитюри, сладка, напитки; също в козметиката и в производството на бои за рисуване.
Карминът се получава от насекоми (бръмбари), които паразитират в някои растения.
Карминовата киселина е пигмент, който се получава от тялото на женски насекоми Coccus cacti или Dactylopius coccus или от техните яйца. За приготвянето на килограм от веществото е необходимо огромно количество насекоми, които се събират преди да снесат яйцата си. През този период те придобиват червен цвят. Външната част на насекомите се изсушава, обработва се с разтворител, а останалите части се филтрират.
Кохинилът е по-скъп от останалите оцветители, защото добивнето му е трудоемък процес. Той има наситен пурпурно-червен цвят.
Цветът на карминовата киселина зависи от киселинната среда. При pH=3 (киселинна среда) цветът е оранжев, червен е при неутрално pH=5,5 и пурпурен при pH=7.
Тази киселина се съчетава с катионите на металите, например алуминия, в резултат на което се получават диамантено червени пигменти.
Наименования, които се използват за именуване на хранителната добавка:
- Е-120
- Кохин
- карминова киселина
- кармин
- Cochineal
- Carminic Acid, Carmines
Коментари към E120 - Кохинил, Карминова киселина (Cochineal, Carminic acid, Carmines)