E200 - Сорбинова киселина (Sorbic acid)

Сорбиновата киселина (Е 200) е добавка с изкуствен произход и ниско ниво на опасност. В хранителната промишленост се използва като консервант за удължаване срока на годност на продуктите. Други наименования, под които може да бъде срещната са: Е 200, sorbic acid. Сорбиновата киселина представлява безцветни и слабо разтворими във вода кристали, които имат слаб и характерен мирис. Разтваря се в етанол, етер, пропилен гликол, фъстъчено масло, глицерин и оцетна киселина.
Получавала се е от сок от офика (на латински Sorbus, от там идва и наименованието й). Химичната формула на съединението е C6H8O2. Е 200 се характеризира с антимикробни свойства, не е токсична или канцерогенна. В умерени количества действа благоприятно върху човешкия организъм: повишава имунитета и помага за детоксикацията на тялото. Сорбиновата киселина се съдържа естествено в някои видове горски плодове - офика, китайски лимонник и планинска пепел.
В хранителните продукти концентрацията на добавката трябва бъде от 30 до 300 грама на 100 кг готова продукция. Хранителна добавка се произвежда в индустриален мащаб чрез кондензация на кротоналдехид и кетен с помощта на киселинни катализатори. Добавката е одобрена като безопасна съставка от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FAO) и Европейски орган за безопасност на храните (EFSA). Забранена е за употреба в Австралия.
Употреба на сорбиновата киселина/ E 200
Сорбиновата киселина и калиевият сорбат (E 202) са се превърнали в основни консерванти за влагане в храни поради добрата им антимикробна активност и ефективност в обхвата на слабо киселинно pH.
Хранителната добавка E 200 се използва обикновено за предпазване на храната от разваляне чрез спиране на растежа на плесени (също и плесени, образуващи микотоксини), дрожди и някои бактерии.
Храните и напитките, в кои се влага сорбинова киселина и разрешените максимално допустими количества:
- сокове и безалкохолни напитки;
- сладкарски и хлебни изделия;
- сушени плодове;
- сирене, кисело мляко, кондензирано мляко и други млечни продукти (<0,2%), а в комбинация с натриев сорбат (<0,3%);
- плодови желета и конфитюри (<0,1%);
- концентриран портокалов сок (<0,2%);
- маргарин (<0,1% самостоятелно) или в комбинация с други консерванти (<0,2%);
- колбаси и сушени меса;
- храни за домашни любимци и други.
Сорбиновата киселина може да се добави в храната по няколко начина:
- да се използва директно;
- под формата на прах;
- да се напръска върху хранителна повърхност;
- да се потопят в сорбатни разтвори за приготвяне на определени концентрации;
- в опаковъчните материали.
Добавката може да се използва като консервант в козметиката и продуктите за лична хигиена, за да инхибира растежа на дрожди и плесени. Освен това е веган, произвежда се без използването на животински вещества или продукти, получени от животински произход. Това прави E 200 подходяща добавка за влагане в храни за вегетарианци.
Влияние върху човека
Е 200 е най-широко използваната добавка в хранително-вкусовата промишленост, поради факта, че е безопасна за човека. Въпреки това може да има възможни леки странични ефекти. Според някои източници може да предизвика кожни раздразнения и обриви, алергия и дразнене на кожата, скалпа и очите, дерматит (причинен от продукти за грижа за кожата), храносмилателни проблеми (диария) и унищожаване на витамин В12.
dobavkam.net
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СКИНЦИКЛОПЕДИЯ ИЗСВЕТЛЯВАЩА СУСПЕНЗИЯ ЗА ОЧИ С АЗЕЛАИНОВА КИСЕЛИНА 10% 30 мл
БИ ХЕЛТ ПАНГАМОВА КИСЕЛИНА (ВИТАМИН B15) таблетки * 90
МЕТРОРУБОРИЛ A. Z. КРЕМ 30 мл
ТИЙН ДЕРМ AZ КРЕМ ЗА ИНТЕНЗИВНА ГРИЖА 30 мл
НовРЕФАЛГИН таблетки * 20 НАТУРФАРМА
ЕУЦЕРИН DERMOPURE ИЗМИВАЩ ГЕЛ ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО 3 В 1 400 мл
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Консерванти
- E626 Гуанилова киселина
- Енергийните напитки действат като киселина на зъбите ни
- E120 Кохинил, Карминова киселина
- E952 Цикламова киселина
- E210 Бензоена киселина
- Витамин В15 (пангамова киселина)
- Не използвайте оцетна есенция, вместо оцет, ако не знаете как да я разреждате
- E260 Оцетна киселина
- E280 Пропионова киселина
- Органични киселини
Коментари към E200 - Сорбинова киселина (Sorbic acid)