E210 - Бензоена киселина (Benzoic acid)
Характеристика
Бензоената киселина се описва като лъскави листа или бели игли, които се топят при 122°С. Киселината е разтворима: в 100 грама вода (на стайна температура) се разтварят 0,34 грама бензоена киселина, в мазнини - 1,2 мг киселина в 100 грама масло и безводен етанол.
От химична гледна точка, киселината се отнася към ароматни карбоксинови киселини. Тя е естествено вещество, което се съдържа в някои горски плодове (боровинки). Бензоената киселина се образува, когато в млечните ферментирали продукти протича микробно разлагане на хипурова киселина. Антимикробното действие се основава на потискането на ензими в микробните клетки.
Големи количества Е 210 получават чрез окисление на толуен.
Бензоената киселина не е скъп консервант, но в последно време се заменя с други, които са по-малко токсични.
Употреба
Е 210 намира приложение в хранително-вкусовата промишленост: в производството на бира, хляб и хлебни изделия, в сладкарството, в плодови сокове, маргарин, маринована риба, туршии, в млечната промишленост, в дъвки, подправки, сладолед, ликьори и подсладители.
Бензоената киселина се използва в козметиката заедно със своите соли и естери, във фармацевтиката - под формата на бензил бензоат (до 25%) в мази срещу краста. С лечебни цели се употребява като антимикробно и фунгицидно средство. В много лекарства против кашлица, веществото изпълнява роля на антисептик и има отхрачващи свойства. Доказало се е в лечението на гъбични заболявания по кожата и изпотяване на краката. Тази киселина е важна за химическата промишленост, защото е главен реагент за синтезирането на много химични вещества.
Въздействие върху човека
Бензоената киселина се усвоява добре от човека, взаимодейства с протеиновите съединения, образувайки хипурова киселина и в този вид се отделя чрез бъбреците.
Има данни, че бензоената киселина и натриевият бензоат взаимодействат с аскорбиновата киселина (например в безалкохолните напитки), образувайки бензол, който е канцероген. Затова е по-добре да не се консумират напитки, в които има едновременно бензоена киселина и витамин С.
В някои държави се определя максимално допустимо количество от консерванта в продуктите = 5 мл/кг. По-големите дози не действат добре върху черния дроб и бъбреците.
Коментари към E210 - Бензоена киселина (Benzoic acid)