E626 - Гуанилова киселина (Guanylic acid)
Характеристика
Гуаниловата киселина се отнася към естествените киселини. Тя присъства в състава на РНК под формата на молекула, носеща генетичния код на клетките. Намира се във всички живи организми, без изключение. Добавката Е 626 се получава от екстракт от дрожди и сардини чрез ферментация на глюкоза. Веществото представлява безцветни или бели кристали или прах с кристална структура, без характерен мирис, но със специфичен вкус. Разтворимостта му във вода е средна, в етанол на практика не се разтваря. Киселината се съдържа в тъканите на животните и рибите (предимно морските), в гъбите.
Употреба
Напоследък добавката Е 626 не се използва активно в хранително-вкусовата промишленост. Основно се добавя в сосове, консервирани продукти, фиде и полуготови супи.
Въздействие върху човека
Храни с наличие на гуанилова киселина не се препоръчват за употреба от хора, страдащи от бронхиална астма, алергии; от бременни и кърмещи жени. Противопоказно е добавянето й в детски храни. Въпреки умерената си токсичност, Е 626 може да предизвика силни алергични реакции, да доведе до обезводняване на организма, да провокира астматични пристъпи. Хората с ревматизъм и подагра също трябва да бъда внимателни при консумацията на продукти, съдържащи добавката. В Нова Зеландия и Австралия тя е забранена за употреба в хранително-вкусовата промишленост, защото са възможни странични ефекти. Не се посочва максимално допустима дневна доза, безопасна за човека.
Коментари към E626 - Гуанилова киселина (Guanylic acid)