E513 - Сярна киселина (Sulphuric acid)
Характеристика
Сярната киселина представлява напълно прозрачна безцветна или леко кафява течност, мазна и много агресивна. Получава се при изгарянето на смес от селитра и сяра.
Употреба
В хранително-вкусовата промишленост се използва основно 10% разтвор сярна киселина. Употребява се за регулиране на киселинността на напитки. Понякога играе роля на катализатор на инверсията на захари. С веществото може да се обработват замърсени дрожди, което дава възможност да се унищожат чуждите микроорганизми, без да се увреди активността на дрождите. Използва се и при рафинирането на мазнини.
Освен в хранително-вкусовата промишленост, добавката намира приложение в процеса на производство на минерални торове, необходима е за получаването на различни соли и минерални киселини. В химичната индустрия се употребява за производството на оцветители, химични влакна, взривни и димящи вещества. Сярната киселина се използва често и в текстилната, металообработващата, нефтената и кожарската индустрии.
Въздействие върху човека
Сярната киселина се отличава с агресивност и е много опасна за човека. Контактът с кожата и лигавиците води до силни химични изгаряния и некроза на тъканите. При вдишване на парите на Е 513 се наблюдава кашлица, затруднено дишане; често се развиват бронхит, трахеит, ларингит.
Коментари към E513 - Сярна киселина (Sulphuric acid)