E355 - Адипинова киселина (Adipic acid)
Характеристика
Адипиновата или хександионова киселина е хранителна добавка, която се отнася към групата на антиоксидантите. Антиоксидантите са естествени или синтетични вещества, които предпазват продуктите от гранясване, окисление и увреждане.
На външен вид Е 355 представлява бели кристали, получава се при окислението на циклохексан, което преминава в два етапа. Продуктът се получава и при взаимодействието на циклохексан с азотна киселина или азот. Годишно, в световен мащаб се произвеждат 2,5 млн. тона адипинова киселина.
Статусът на Е 355 не е ясен. Влиза в списъка на одобрените от ЕС хранителни добавки.
Адипиновата киселина лесно реагира с други микроелементи. Например, веществото е силно разтворимо и кристализира във вода и в различни алкохоли. При определени условия и обеми веществото взаимодейства с оцетна киселина и с въглеводороди. В резултат се получават естери, които намират приложения в различни промишлени сфери. Например, едно от тези основни вещества се използва специално за повишаване на киселия вкус в храните.
Адипиновата киселина е антиоксидант. Основната цел на използването му е да предпази козметичните продукти, които го съдържат, от разваляне и окисляване. Получените естери на адипиновата киселина (диизопропил адипат) често се включват в кремове, предназначени да нормализират състоянието на кожата.
Употреба
Адипиновата киселина може да се използва като регулатор на киселинността (обикновено се добавя в напитки, карамел и други продукти за поддържане на необходимото рН), в ароматизирани сухи десерти (максимум 1 грам на килограм), в желирани десерти (не повече от 6 г/кг), в смеси на прах за приготвяне на напитки в домашни условия (10 г/кг), в плънки и добавки за хлебни и сладкарски изделия (2 г/кг).
Тази киселина е едно от основните средства за отстраняване на котлен камък и за излишния материал между керамични плочки. Адипиновата киселина се употребява и в леката промишленост в производството на различни изкуствени влакна (полиуретан). Естерите на адипиновата киселина са част от козметиката за грижа за кожата.
Адипиновата киселина не е жизненоважно вещество за организма. Използва се само за подобряване на качеството на храната и срока на годност на готовия продукт.
Въздействие върху човека
Както всеки продукт, с чието количество се прекали, и хранителните добавки могат да бъдат вредни за здравето. Това не трябва да се отрича и поради тази причина е необходимо да се използват в точно определени дози. Всяко вещество въздейства върху човешкия организъм в зависимост от индивидуалните му особености и от употребеното количество. Влиянието на Е 355 все още не е изучено напълно. Установено е, че адипиновата киселина не се усвоява изцяло от организма: известна част от това вещество се отделя в него и се изхвърля чрез урината и издишания въздух. Смята се, че може да се консумира ограничено количество от тази хранителна добавка.
Адипиновата киселина не се произвежда в организма и не е необходима съставка за неговото функциониране. Максималната допустима дневна доза на киселината е 5 мг/кг тегло. Максимално разрешената доза на киселина във вода и напитки е не повече от 2 мг/л.
Адипиновата киселина навлиза в тялото ни заедно с храната, както и използвайки определени домакински препарати. Сферата на работа също влияе върху съдържанието на киселината. Високата концентрация на веществото, попадайки в дихателните пътища, може да раздразни лигавицата. Голямо количество адипинова киселина може да навлезе в тялото при производството на полиуретанови влакна. За да се избегнат негативни последици за здравето, се препоръчва да се вземат всички необходими предпазни мерки в предприятията и да се спазват санитарните норми. Максималната допустима стойност на веществото във въздуха е 4 мг на 1 кубичен метър.
Съдържанието на киселина в организма може да се намери само чрез преминаване на подходящи тестове. Въпреки това, един от признаците на излишната адипинова киселина може да е безпричинно (например алергично) дразнене на лигавиците на очите и дихателната система.
edaplus.info
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НАТУГЕНА ПРОПИОНОВА КИСЕЛИНА капсули * 120 571117
НовЧАМОС ЕВРИДЕЙ БАЛАНСИРАН ПОЧИСТВАЩ ГЕЛ 25 мл
ФАРМОНА НИВЕЛАЗИОН ТУРБО СЛИМ АНТИЦЕЛУЛИТНА ТЕРАПИЯ С КИСЕЛИНИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ И СТЯГАНЕ 200 мл
ГРЕВИЯ АЦИДСАКТИВИТИ ПЛЮС капсули * 60
СКИНЦИКЛОПЕДИЯ ХИДРАТИРАЩ СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ С ПОЛИГЛУТАМИНОВА КИСЕЛИНА 3% 30 мл
СКИНЦИКЛОПЕДИЯ ИЗСВЕТЛЯВАЩА СУСПЕНЗИЯ ЗА ОЧИ С АЗЕЛАИНОВА КИСЕЛИНА 10% 30 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Антиоксиданти
- E210 Бензоена киселина
- E260 Оцетна киселина
- E120 Кохинил, Карминова киселина
- E513 Сярна киселина
- E200 Сорбинова киселина
- E626 Гуанилова киселина
- Енергийните напитки действат като киселина на зъбите ни
- E952 Цикламова киселина
- Витамин В15 (пангамова киселина)
- Не използвайте оцетна есенция, вместо оцет, ако не знаете как да я разреждате
Коментари към E355 - Адипинова киселина (Adipic acid)