E952 - Цикламова киселина (Cyclamic acid)

Характеристика
Цикламовата киселина и нейните натриеви, калиеви и калциеви соли представляват бял кристален прах. Веществото няма мирис, има изразен сладък вкус, който е по-сладък от захарта 30-50 пъти. Ако концентрацията на добавката е висока, ясно се усеща метален привкус. Цикламовата киселина и нейните соли са устойчиви на топлина и на хидролиза. Веществото се характеризира с висока степен на разтворимост във вода и средна в алкохоли, в мастни разтворители не се разтваря. Е 952 се получава чрез синтез от амидосулфонова киселина и циклохексиламин.
Употреба
В хранително-вкусовата промишленост добавката се използва основно в комбинация с други подсладители. Употребява се при приготвянето на десерти, сладоледи, плодови и зеленчукови продукти без захар или с намалена калоричност, безалкохолни и слабоалкохолни напитки, бира, вино и др. Хранителната добавка влиза в състава на нискокалорични сладкарски изделия, консервирани плодове, сладка, конфитюри, мармалади, дъвки и др. Във фармацевтиката намира приложение за направата на сиропи и таблетки против кашлица, комплекси от витамини и минерали. В козметиката Е 952 може да се съдържа в червила и гланцове за устни.
Въздействие върху човека
Количеството цикламова киселина, което се смята за безвредно за човешкия организъм, е 10 мг на килограм телесно тегло. Изследвания показват, че превишаването на тази доза може да доведе до развитието на злокачествени новообразувания. Освен това, продукти, съдържащи добавката Е 952 не трябва да се консумират от бременни жени, особено през първите месеци на бременността, защото веществото има тератогенен ефект. Това води до забрана за използване на добавката в САЩ, Япония, Канада, Сингапур, Южна Корея, Русия, Индонезия. В същото време СЗО признава хранителната добавка Е 952 за безопасна при условие, че се спазват изискванията за употребата й.
Коментари към E952 - Цикламова киселина (Cyclamic acid)