Витамин В15 (пангамова киселина)
    Витамин В15 е бил открит за първи път през 1950 г. в черния дроб на бика от японския учен Томпям, а през 1951 се синтезира от сърцевината на кайсиева костилка от американския учен Кребс. Друго наименование - пангамова киселина. Това е подобно на витамин вещество, разтваря се добре във вода, разрушава се при въздействието на високи температури и под влиянието на светлина.
Ролята на витамин В15 за организма:
- участва в обмяната на мазнините;
 - намалява нивото на холестерол в кръвта;
 - участва в окислително-възстановителните процеси на организма;
 - повишава използвания кислород от тъканите;
 - удължава живота на клетките;
 - стимулира синтеза на протеините;
 - увеличава съдържанието на креатин фосфат в мускулите и на гликоген в черния дроб и мускулите;
 - притежава противовъзпалителни и съдоразширяващи свойства.
 
Витамин В15:
- е мощен антиоксидант
 - притежава антитоксични свойства
 - стимулира работата на черния дроб и надбъбречните жлези
 - намалява алкохолната зависимост и предотвратява махмурлука
 - намалява мускулната умора и повишава работоспособността
 - действа благоприятно върху сърдечната дейност
 - намалява риска затлъстяване на черния дроб
 - извежда токсините от организма и продуктите от разпадането на алкохола и на някои лекарства
 
Дневна необходимост
Нуждата на организма от витамина е 1-2 мг за възрастни на ден.
Взаимодействие
Ефективността на В15 се повишава при едновременен прием с витамини А и Е.
Признаци на дефицит на витамин В15:
- повишена отпадналост;
 - намалена трудоспособност;
 - раздразнение;
 - нервни разтройства;
 - нарушена работа на жлезите;
 - недостатъчно снабдяване на тъканите с кислород;
 - сърдечни нарушения;
 - преждевременно стареене.
 
Признаци на предозиране:
- главоболие;
 - раздразнение;
 - сънливост;
 - слабост;
 - тахикардия;
 - влошаване на сърдечната дейност.
 
Източници на витамин В15
Растителни:
- зърнени култури;
 - сърцевината на кайсиеви костилки;
 - ядки;
 - кафяв ориз, оризови трици;
 - диня, пъпеш, тиква;
 - бирена мая.
 
Животински:
- черен дроб и кръв на животни.
 
Източник: 
                            Снимка: pixabay.com
                                Още по темата:
                                
                            
                                                
Коментари към Витамин В15 (пангамова киселина)