Витамин В15 (пангамова киселина)
Витамин В15 е бил открит за първи път през 1950 г. в черния дроб на бика от японския учен Томпям, а през 1951 се синтезира от сърцевината на кайсиева костилка от американския учен Кребс. Друго наименование - пангамова киселина. Това е подобно на витамин вещество, разтваря се добре във вода, разрушава се при въздействието на високи температури и под влиянието на светлина.
Ролята на витамин В15 за организма:
- участва в обмяната на мазнините;
- намалява нивото на холестерол в кръвта;
- участва в окислително-възстановителните процеси на организма;
- повишава използвания кислород от тъканите;
- удължава живота на клетките;
- стимулира синтеза на протеините;
- увеличава съдържанието на креатин фосфат в мускулите и на гликоген в черния дроб и мускулите;
- притежава противовъзпалителни и съдоразширяващи свойства.
Витамин В15:
- е мощен антиоксидант
- притежава антитоксични свойства
- стимулира работата на черния дроб и надбъбречните жлези
- намалява алкохолната зависимост и предотвратява махмурлука
- намалява мускулната умора и повишава работоспособността
- действа благоприятно върху сърдечната дейност
- намалява риска затлъстяване на черния дроб
- извежда токсините от организма и продуктите от разпадането на алкохола и на някои лекарства
Дневна необходимост
Нуждата на организма от витамина е 1-2 мг за възрастни на ден.
Взаимодействие
Ефективността на В15 се повишава при едновременен прием с витамини А и Е.
Признаци на дефицит на витамин В15:
- повишена отпадналост;
- намалена трудоспособност;
- раздразнение;
- нервни разтройства;
- нарушена работа на жлезите;
- недостатъчно снабдяване на тъканите с кислород;
- сърдечни нарушения;
- преждевременно стареене.
Признаци на предозиране:
- главоболие;
- раздразнение;
- сънливост;
- слабост;
- тахикардия;
- влошаване на сърдечната дейност.
Източници на витамин В15
Растителни:
- зърнени култури;
- сърцевината на кайсиеви костилки;
- ядки;
- кафяв ориз, оризови трици;
- диня, пъпеш, тиква;
- бирена мая.
Животински:
- черен дроб и кръв на животни.
Източник:
Снимка: pixabay.com
Още по темата:
Коментари към Витамин В15 (пангамова киселина)