Начало Хранене Хранителни съставки Биологично активни вещества Органични киселини

Органични киселини

Органични киселини - изображение

В плодовете, зеленчуците, някои билки и в други продукти с растителен или животински произход се съдържат вещества, придаващи им специфични мирис и вкус. Това са органичните киселини. Болшинството от тях се срещат в различните плодове и се наричат плодови. Останалите влизат в състава на зеленчуците, листата или други части на растенията, в кефира, както и в маринатите.

Основната функция на органичните киселини е да осигури оптимални условия за пълноценен процес на храносмилане.


Обща характеристика

Оцетна, янтарна, мравчена, валерианова, аскорбинова, маслена, салицилова и още редица органични киселини. В природата те наистина са много. Съдържат се в плодовете на хвойната, малините, листата на копривата, калината, ябълките, гроздето, киселеца, кашкавала и мидите.

Главната роля на киселините е да алкализират организма, което поддържа киселинно-алкалния баланс на необходимото ниво рН.


Дневна необходимост от органични киселини

За да се отговори на този въпрос, е нужно да се разбере влиянието на киселините върху организма. Всяка една от изброените такива по-горе действа по определен начин върху тялото. Количеството може да достигне до 70 грама на ден.


Потребността от органични киселини нараства:

  • при хронична умора;
  • авитаминоза;
  • при понижена стомашна киселинност.

 

Потребността от органични киселини намалява:

  • при заболявания, свързани с нарушения на водно-солевия баланс;
  • при повишена киселинност на стомашния сок;
  • при чернодробни и бъбречни заболявания.

 

Усвояване

Усвояването на органичните киселини е най-добро при здравословен начин на живот. Физическите упражнения и рационалното хранене водят до по-пълноценна и качествена обработка на киселините.

Приемаме ги по време на закуска, обяд или вечеря. Студено пресованите растителни мазнини способстват за по-качествено усвояване на киселините.

Тютюнопушенето е способно да преобразува киселините в никотинови съединения, чието въздействие върху организма е негативно.


Полезни свойства и влияние върху човека

Всички органични киселини, присъстващи в хранителните продукти, действат благоприятно върху органите и системите на хората.

  • Салициловата киселина, влизаща в състава на малините и някои други ягодоплодни, ни избавя от повишената телесна температура, защото притежава температуропонижаващи свойства.
  • Янтарната киселина в ябълките, вишните, гроздето (включително цариградското), стимулира регенеративната функция на организма.
  • Аскорбиновата киселина, позната още като витамин С, едва ли има нужда от представяне. Тя подсилва имунитета, помагайки в борбата с простудните и възпалителни заболявания.
  • Тартроновата киселина противодейства на образуването на мазнини при разпадането на въглехидратите, предотвратявайки затлъстяването и проблеми с кръвоносните съдове. Съдържа се в зелето, тиквичките, патладжаните и дюлите.
  • Млечната киселина оказва противомикробно и противовъзпалително действия върху организма. Среща се киселото мляко, също във виното и бирата.
  • Галовата киселина помага при гъбички и някои вируси. Тя влиза в състава на чаените листа и кората на дъба.
  • Кафеена киселина има в издънките на артишока и топинамбура. Холеретично и противовъзпалително са действията, които оказва върху тялото.

 

Взаимодействие с есенциални вещества

Органичните киселини взаимодействат с някои витамини, мастни киселини, вода и аминокиселини.

 

Признаци за недостиг на органични киселини в организма:

  • авитаминоза;
  • нарушено усвояване на храната;
  • проблеми с кожата и косата;
  • храносмилателни проблеми.

 

Признаци за излишък на органични киселини в организма:

  • сгъстяване на кръвта;
  • храносмилателни проблеми;
  • нарушена работа на бъбреците;
  • ставни проблеми.

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиСъставкиЛайфстайлЛюбопитноЕ-тата в хранитеЗдравни съвети