Витамин С (аскорбинова киселина)
Витамин С (аскорбинова киселина) повишава защитните сили на организма, ограничава заболявания на дихателните пътища, подобрява еластичността на кръвоносните съдове (нормализира пропускливостта на капилярите). Този витамин действа благоприятно върху функциите на централната нервна система, стимулира дейността на ендокринните жлези, помага за по-доброто усвояване на желязото и за нормалното кръвообразуване, възпрепятства появата на канцерогени. Високите дози са полезни за страдащи от захарен диабет, за закоравели пушачи, за жени, ползващи противозачатъчни лекарства, за стари хора с намалена способност на храносмилателния тракт да абсорбира витамини.
Недостигът на витамин С се проявява в лесна умора, кървене на венците, понижени съпротивителни сили на организма срещу инфекции, като цяло. При напреднала хиповитаминоза се появява скорбут, за който са характерни разхлабване, подуване и кървене на венците, загуба на зъби, малки подкожни кръвоизливи. При предозиране е възможно нарушаване на функциите на черния дроб и задстомашната жлеза.
Витамин С се съдържа в свежите растения (шипка, дрян, касис, офика, облепиха, цитрусови плодове, червена чушка, хрян, магданоз, зелен лук, копър, червено зеле, картофи, ряпа (брюква), зеле, листа на зеленчуци) и в растенията, от които се приготвят лекарства (коприва, равнец, горски плодове).
Максималното количество витамин С, необходимо на възрастен човек е 55-108 мг, на бременни и кърмещи - 70-80 мг, кърмачета - 30-40 мг.
Този витамин не е устойчив: разлага се при висока температура, при контакт с метали, при продължително накисване на зеленчуците, преминава във водата и се окислява. При съхранението на зеленчуци и плодове (вкл. горски) количеството вит. С в тях намалява, също и при термична обработка. То спада на половина при съхранение на повечето растителни продукти за период от 2-3 месеца.
През зимата, в прясното и киселото зеле има повече витамин С, отколкото в други плодове и зеленчуци (до 35%).
За разлика болшинството животни, човекът не е в състояние да синтезира витамин С и получава необходимото количество чрез храната (главно от плодовете и зеленчуците). Витаминът не се натрупва в организма и този с естествен произход въздейства много по-добре, отколкото синтетичния.
Продукти свързани със СЪСТАВКАТА
ВИТАМИН C КРИСТАЛИ 1000 мг пудра * 125 г НАТУРАЛ ФАКТОРС
УЕЙТ УЪРЛД ЛИПОЗОМЕН ВИТАМИН C капсули 1000 мг * 180
ПРОМООЛИМП ЛАБС АРТИКОН MSM капсули * 30
УЕЙТ УЪРЛД МОРСКИ КОЛАГЕН С ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА, ВИТАМИН C, ЦИНК И КОЕНЗИМ Q10 капсули * 120
ПРОМООРТОМОЛ ИМУН * 30 дневни дози
Безплатна доставка за България!БИОТИН ХЕЪР КОМПЛЕКС желирани таблетки * 30 HOLLAND & BARRETT
СЪСТАВКАТА е свързана към
- Основни витамини
- E300 Аскорбинова киселина
- Естествени средства за лечение и превенция на недостиг на витамин С и скорбут
- Енчец, Жълт енчец, Горски енчец, Златна пръчица, Златник
- Лешник, Леска, Обикновена леска, Обикновен лешник
- Личи
- Дрян обикновен
- Домат
- Камшик, Лечебен камшик, Агримония, Камшиче
- Витаминни добавки
- Бяла бреза, Метлика, Чупла, Ясика
Коментари към Витамин С (аскорбинова киселина)