E150(a) - Карамел обикновен (Plain caramel)
Обикновеният карамел (E150a) е естествен или синтетично създаден оцветител от групата на меланиновите карамелени багрила. Добавката е една от най-широко разпространените оцветители в хранителните продукти с естествен произход. Подтип е на E150 и е най-малко наситена на цвят от останалите карамели. Одобрена е за употреба като оцветител E150a в хранително-вкусовата промишленост по целия свят. Най-често срещаните източници на добавката са цвеклото, царевицата и захарната тръстика. Позната е с няколко имена: карамелен цвят (обикновен), карамелен оцветител, карамелизирана захар или просто горена захар.
Добавката се получава при нагряване на захар под стриктен контрол. Понякога за ускоряване на процеса на карамелизиране се използват киселини (азотна, фосфорна, млечна или лимонова) или основи.
Основни характеристики на добавката карамел (E150а)
- цвят – варира от жълт до червен, карамелен, кафяв;
- мирис – мек, на горена захар;
- консистенция – течна, гъста (разтвор или прах);
- вкус – горчив, оставя силен послевкус.
В чист вид Е 150а може да бъде в твърдо или течно състояние, с тъмношоколадов цвят и горчив вкус. Дава на продуктите синтетични оттенъци, които варират от светлокафяво до почти черно.
Свойства на обикновения карамел (E150a)
- Обикновеният карамел е стабилен в алкохолна, танинова и солена среда.
- Хранителната добавка E150a е силно разтворима във вода и алкохол.
- Устойчива е на киселини. Не е податлива на ярка светлина и високи температури (може да издържа до 150ºС).
- Не се разтваря в мазнини, но е разтворима във вода.
- Получава се чрез термична обработка на захарните вещества или чрез тяхното разлагане.
- В състава на продуктите действа и като емулгатор.
Влияние на добавка E150a (карамел) върху тялото
Ползи
Хранителната добавка съдържа меланини, които също се образуват в тъканите на някои растения. Те предпазват тялото от въздействието на радиацията, мутациите и радиационните увреждания, причинени от нея.
Вреди
E150a трябва да се използва с повишено внимание от пациенти със захарен диабет, както и от хора, които имат алергия или индивидуална непоносимост към карамел. Прекомерната употреба на веществото може да причини стомашно-чревни разстройства, подуване на корема и запек.
Употреба на обикновения карамел (E150a)

Хранителната добавка е разрешена за употреба за оцветяване на различни хранителни продукти:
- сладкиши, десерти (замразени също) и сладоледи;
- шоколадово масло, шоколади;
- захарни изделия;
- мармалади от цитрусови плодове, конфитюри, сладка;
- желета (допустимо количество – до 200 мг на 1 кг продукт);
- сиропи;
- консервирани гъби и други консерви;
- консервирани зеленчуци (в саламура, в масло) и плодове;
- чипсове;
- сосове, подправки;
- месни продукти – кренвирши, варени колбаси, пастети, наденици;
- кисели млека;
- полуготови супи;
- алкохолни напитки – уиски, бира, вино;
- безалкохолни напитки;
- оцет.
Хранителният оцветител карамел се използва в качеството си на пълнеж в много рецепти. Карамелът се използва и като оцветител в производството на лекарства и козметика.
dobavkam.net
Снимка: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИОХЕРБА ХВОЩ + НИАЦИН капсули * 100
АГИВА SHINY ME ПАРФЮМЕН СПРЕЙ ЗА КОСА И ТЯЛО 150 мл
ЕМПЕР ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА CHIFON BELLE 100 мл
ЕМПЕР ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА MISSY 100 мл
ФРЕШ ДЖУС ДУШ ГЕЛ С КАРАМЕЛ И КРУША 500 мл
ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА МИРАДА HASHTAG 85 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Оцветители
- E150(d) Амонячно-сулфитен карамел
- Карамелен сос от кондензирано мляко и мед
- E122 Азорубин, кармоазин
- E110 Сънсет жълто FCS, Оранжево-жълт S
- E124 Понсо 4R, Кохинилово червено А
- E133 Синьо блестящо FCF
- E120 Кохинил, Карминова киселина
- Карамелено-ябълков чийзкейк с канела
- E128 Червен 2G
- E132 Индиготин, индигокармин
Коментари към E150(a) - Карамел обикновен (Plain caramel)