E150(a) - Карамел обикновен (Plain caramel)
Обикновеният карамел (E150a) е естествен или синтетично създаден оцветител от групата на меланиновите карамелени багрила. Добавката е една от най-широко разпространените оцветители в хранителните продукти с естествен произход. Подтип е на E150 и е най-малко наситена на цвят от останалите карамели. Одобрена е за употреба като оцветител E150a в хранително-вкусовата промишленост по целия свят. Най-често срещаните източници на добавката са цвеклото, царевицата и захарната тръстика. Позната е с няколко имена: карамелен цвят (обикновен), карамелен оцветител, карамелизирана захар или просто горена захар.
Добавката се получава при нагряване на захар под стриктен контрол. Понякога за ускоряване на процеса на карамелизиране се използват киселини (азотна, фосфорна, млечна или лимонова) или основи.
Основни характеристики на добавката карамел (E150а)
- цвят – варира от жълт до червен, карамелен, кафяв;
- мирис – мек, на горена захар;
- консистенция – течна, гъста (разтвор или прах);
- вкус – горчив, оставя силен послевкус.
В чист вид Е 150а може да бъде в твърдо или течно състояние, с тъмношоколадов цвят и горчив вкус. Дава на продуктите синтетични оттенъци, които варират от светлокафяво до почти черно.
Свойства на обикновения карамел (E150a)
- Обикновеният карамел е стабилен в алкохолна, танинова и солена среда.
- Хранителната добавка E150a е силно разтворима във вода и алкохол.
- Устойчива е на киселини. Не е податлива на ярка светлина и високи температури (може да издържа до 150ºС).
- Не се разтваря в мазнини, но е разтворима във вода.
- Получава се чрез термична обработка на захарните вещества или чрез тяхното разлагане.
- В състава на продуктите действа и като емулгатор.
Влияние на добавка E150a (карамел) върху тялото
Ползи
Хранителната добавка съдържа меланини, които също се образуват в тъканите на някои растения. Те предпазват тялото от въздействието на радиацията, мутациите и радиационните увреждания, причинени от нея.
Вреди
E150a трябва да се използва с повишено внимание от пациенти със захарен диабет, както и от хора, които имат алергия или индивидуална непоносимост към карамел. Прекомерната употреба на веществото може да причини стомашно-чревни разстройства, подуване на корема и запек.
Употреба на обикновения карамел (E150a)
Хранителната добавка е разрешена за употреба за оцветяване на различни хранителни продукти:
- сладкиши, десерти (замразени също) и сладоледи;
- шоколадово масло, шоколади;
- захарни изделия;
- мармалади от цитрусови плодове, конфитюри, сладка;
- желета (допустимо количество – до 200 мг на 1 кг продукт);
- сиропи;
- консервирани гъби и други консерви;
- консервирани зеленчуци (в саламура, в масло) и плодове;
- чипсове;
- сосове, подправки;
- месни продукти – кренвирши, варени колбаси, пастети, наденици;
- кисели млека;
- полуготови супи;
- алкохолни напитки – уиски, бира, вино;
- безалкохолни напитки;
- оцет.
Хранителният оцветител карамел се използва в качеството си на пълнеж в много рецепти. Карамелът се използва и като оцветител в производството на лекарства и козметика.
dobavkam.net
Снимка: freepik.com
Коментари към E150(a) - Карамел обикновен (Plain caramel)