E150(b) - Каустично-сулфитен карамел (Caustic sulphite caramel)

Хранителната добавка E150b (каустично-сулфитен карамел) е подтип на оцветителите от група E150. Често добавките от тази група се наричат просто "карамел". Е150b или сулфитен карамел е естествен оцветител, който се използва в хранително-вкусовата промишленост за придаване на кафяв оттенък на продуктите.
Веществото се произвежда чрез термичната обработка (контролирано нагряване) на въглехидрати (захари). Основната разлика на каустично-сулфитния карамел с другите добавки от групата E150 е, че по време на синтетичното й производство се използват сулфатни съединения, които са отговорни за характерните вкусови свойства на веществото.
Естественият оцветител за храни E150b е одобрен за използване в хранително-вкусовата промишленост във всички страни по света, включително Украйна, Русия, ЕС и САЩ.
Основни характеристики на добавката E150b (каустично-сулфитен карамел):
- Цвят - кафяв, карамелен;
- Консистенция - течно (вискозен разтвор или сироп), твърдо или ронливо състояние;
- Вкус - остър, горчив;
- Миризма - на загоряла захар.
Основната цел на оцветителя е да придаде на продуктите кафяв оттенък. Веществото е устойчиво на светлина и температура. Силно разтворимо е във вода.
Влияние на добавката каустично-сулфитен карамел върху човека
Ползи
Оцветителят има радиопротективни свойства, следователно предпазва от радиационно увреждане, предотвратявайки мутации, причинени от радиацията.
Вреди
Хранителната добавка E150b е преминала през много тестове и научни изследвания, които не са разкрили отрицателни ефекти върху организма. Смята за безвредна за човешкия организъм. В същото време има допустима дневна доза на веществото - не повече от 200 мг на 1 кг телесно тегло.
Употреба на каустично-сулфитния карамел (E150b)
Хранителната добавка Е150b се използва за оцветяване на много хранителни продукти:
- кисели млека;
- млечни продукти с шоколадов и карамелен пълнеж;
- желета и мармалади;
- консервирани плодове;
- напитки - алкохолни (бира, вино) и безалкохолни (бира, газирани напитки), както и спиртни;
- зеленчуци в масло или саламура;
- оцет;
- шоколадово масло;
- варено месо, колбаси, наденички, продукти от мляно месо.
Благодарение на използването на алкално-сулфитна технология при получаването на сулфитния карамелен оцветител, той е подходящ за оцветяване на силни алкохолни напитки. В САЩ и страните от Европейския съюз се използва за обагряне на лекарствени и козметични средства.
dobavkam.net
Снимка: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВИНО БАРБЕРА СУПЕРИОРЕ ЧЕРВЕНО 750 мл.
ВИНО БАРБЕРА ДАСТИ ЧЕРВЕНО 750 мл.
ВИНО ДОЛЧЕТО Д'АЛБА ЧЕРВЕНО 750 мл.
ВИНО ГРИНОЛИНО Д'АСТИ ЧЕРВЕНО 750 мл.
ВИНО ДЕ ЛА САБЛА ЛЕС КРЕТЕС ЧЕРВЕНО 750 мл.
ВИНО ПИНОТ НЕРО ЛЕС КРЕТЕС ЧЕРВЕНО 750 мл.
СТАТИЯТА е свързана към
- Оцветители
- E150(d) Амонячно-сулфитен карамел
- FDA с мерки срещу опасните оцветители в състава на храните
- E223 Натриев метабисулфит
- E133 Синьо блестящо FCF
- E124 Понсо 4R, Кохинилово червено А
- E129 Алура червено АС
- E120 Кохинил, Карминова киселина
- E122 Азорубин, кармоазин
- Карамелизирана захар - рецепта
- E132 Индиготин, индигокармин
Коментари към E150(b) - Каустично-сулфитен карамел (Caustic sulphite caramel)