E150(b) - Каустично-сулфитен карамел (Caustic sulphite caramel)
Хранителната добавка E150b (каустично-сулфитен карамел) е подтип на оцветителите от група E150. Често добавките от тази група се наричат просто "карамел". Е150b или сулфитен карамел е естествен оцветител, който се използва в хранително-вкусовата промишленост за придаване на кафяв оттенък на продуктите.
Веществото се произвежда чрез термичната обработка (контролирано нагряване) на въглехидрати (захари). Основната разлика на каустично-сулфитния карамел с другите добавки от групата E150 е, че по време на синтетичното й производство се използват сулфатни съединения, които са отговорни за характерните вкусови свойства на веществото.
Естественият оцветител за храни E150b е одобрен за използване в хранително-вкусовата промишленост във всички страни по света, включително Украйна, Русия, ЕС и САЩ.
Основни характеристики на добавката E150b (каустично-сулфитен карамел):
- Цвят - кафяв, карамелен;
- Консистенция - течно (вискозен разтвор или сироп), твърдо или ронливо състояние;
- Вкус - остър, горчив;
- Миризма - на загоряла захар.
Основната цел на оцветителя е да придаде на продуктите кафяв оттенък. Веществото е устойчиво на светлина и температура. Силно разтворимо е във вода.
Влияние на добавката каустично-сулфитен карамел върху човека
Ползи
Оцветителят има радиопротективни свойства, следователно предпазва от радиационно увреждане, предотвратявайки мутации, причинени от радиацията.
Вреди
Хранителната добавка E150b е преминала през много тестове и научни изследвания, които не са разкрили отрицателни ефекти върху организма. Смята за безвредна за човешкия организъм. В същото време има допустима дневна доза на веществото - не повече от 200 мг на 1 кг телесно тегло.
Употреба на каустично-сулфитния карамел (E150b)
Хранителната добавка Е150b се използва за оцветяване на много хранителни продукти:
- кисели млека;
- млечни продукти с шоколадов и карамелен пълнеж;
- желета и мармалади;
- консервирани плодове;
- напитки - алкохолни (бира, вино) и безалкохолни (бира, газирани напитки), както и спиртни;
- зеленчуци в масло или саламура;
- оцет;
- шоколадово масло;
- варено месо, колбаси, наденички, продукти от мляно месо.
Благодарение на използването на алкално-сулфитна технология при получаването на сулфитния карамелен оцветител, той е подходящ за оцветяване на силни алкохолни напитки. В САЩ и страните от Европейския съюз се използва за обагряне на лекарствени и козметични средства.
dobavkam.net
Снимка: freepik.com
Коментари към E150(b) - Каустично-сулфитен карамел (Caustic sulphite caramel)