E297 - Фумарова киселина (Fumaric acid)
Хранителната добавка Е 297 (фумарова киселина) представлява безцветни или бели кристали, няма мирис, а вкусът е плодов, остро кисел. В производството на хранителни продукти се използва като регулатор на киселинността. Не се разтваря добре във вода.
Като химичен елемент добавката се съдържа във всеки жив организъм. В естествен вид се среща в лишеите, в ирландския мъх и в други подобни растения. Малки количества от нея има в някои плодове. Човешката кожа произвежда фумарова киселина под въздействието на слънчевите лъчи.
Употреба на фумарова киселина
Преди всичко, добавката се използва като регулатор на киселинността при приготвянето на напитки, близалки и печива. Е297 разрушава средата за образуване и размножаване на плесенни гъбички, бактерии и болестотворни микроорганизми. Понякога се употребява като заместител на лимонена или винена киселини. Фумаровата киселина може да се срещне в състава на консервирани плодове, сладкарски изделия. Използва се и при приготвянето на плодови напитки и желета, разтворим чай, дъвки.
Добавката намира приложение при получаването на янтарна или ябълчена киселини. Използва се при производството хигиенни и козметични продукти.
Фумаровата киселина се използва и в медицината при лечението на някои заболявания.
Е 297 е разрешена за употреба в хранително-вкусовата промишленост в повечето страни по света.
Въздействие върху човека
Веществото не е токсично и приемането на малки количества от добавката чрез хранителните продукти не влияе отрицателно върху човека.
Не се препоръчва редовна и прекомерна консумация на храни със съдържание на консерванта, защото предозирането с него и неконтролираният прием крият риск от увреждане на черния дроб.
Хората, които страдат от хронични чревни и чернодробни заболявания, както и алергичните към цитруси, трябва да бъдат внимателни с продуктите, в състава на които влиза Е297.
Коментари към E297 - Фумарова киселина (Fumaric acid)