Начало Хранене Е-тата в храните Гуми, емулгатори, стабилизатори E481 - Натриев стеароил-2- лактилат

E481 - Натриев стеароил-2- лактилат (Sodium stearoyl-2-lactylate)

E481 - Натриев стеароил-2- лактилат (Sodium stearoyl-2-lactylate) - изображение

Характеристика:

Натриевите лактилати са стабилизатори, които запазват вискозитета и подобряват консистенцията на хранителните продукти. Добавката Е 431 е един от естерите на мастни киселини и може да се използва като емулгатор. Представлява или маслено вещество, или мек восък със светложълт цвят. Добавката е комбинация между млечна и стеаринова киселини. Източник на стеариновата са растителните масла, но често се използват и животински мазнини.

Употреба:

Е 481 се използва в хранително-вкусовата промишленост при производството на определени хранителни продукти:

- мастни и маслени емулсии;

- алкохолни напитки с определен % алкохол, ликьори;

- тестени и сладкарски изделия;

- сухи предястия, бързоприготвящ се ориз, десерти;

- месни консерви;

- горещи напитки на прах;

- специални биологично активни вещества за намаляване на теглото;

Добавката подобрява обработката на суровините, намира приложение в теста, сладоледи, десерти, маргарини. Употребява се при направата на сухи сметани за кафе и сосове.

Въздействие върху човека:

Няма определена максимално допустима дневна доза от добавката, тъй като е идентична с веществата, образуващи се в процеса на метаболизма в човешкия организъм. Ограничена е употребата на Е 481 в хлебни изделия.

Натриевият лактилат е устойчив на хидролиза, поради което той не се разпада частично веднага в хранителните продукти.

Добавката се приема за безвредна и не оказва негативно въздействие върху човека, но консумацията на храни със съдържанието й следва да се ограничи от деца и хора, страдащи от стомашни и чернодробни заболявания. Веществото не е токсично и не предизвиква алергични реакции. В производството на бебешка и диетична храни се използва само при спазването на специални технически условия и при наличие на необходимите документи.

1.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеНормативни актовеЛюбопитноСъставкиСпортНовиниВидеоАлт. медицинаСоциални грижиЗдравни съветиИзследванияЛайфстайлЛеченияХранене при...Физиология