Начало Хранене Е-тата в храните Гуми, емулгатори, стабилизатори E482 - Калциев стеароил-2-лактилат

E482 - Калциев стеароил-2-лактилат (Calcium stearoyl-2-lactylate)

E482 - Калциев стеароил-2-лактилат (Calcium stearoyl-2-lactylate) - изображение

Характеристика:

Добавката е стабилизиращо вещество, което запазва и подобрява вискозитета и консистенцията на хранителните продукти. Използва се в качеството си на емулгатор, като образуващо пяна вещество и като средство за обработка на брашното. Има структура на твърд бял восък с лек вкус и мирис на сапун.

Е 482 се получава чрез естерификация на хидроксилни групи на млечна киселина и мастни киселини с последваща неутрализация на калциев хидроксид. Възможни примеси: млечна киселина, полимлечна киселина, мастни киселини.

Употреба:

Калциевите лактилати Е 482 се използват в хранително-вкусовата промишленост при производството на:

- мастни емулсии;

- алкохолни напитки, ликьори;

- хлебни и сладкарски изделия;

- десерти, полуготов ориз;

- месни консерви;

- прахове за приготвяне на горещи напитки;

- горчици;

- специални продукти за отслабване.

Процесът на естерификация дава възможност за качествено обработване на суровините. Благодарение на тези свойства, Е 482 съществено подобрява качеството на разбиване на тесто, сладолед, маргарини. Добавката намира приложение в направата на суха сметана за кафе и сосове. Също така е в състояние да удължи активността на клетките на дрождите и да предпази ароматизаторите от изменения на вкуса.

Въздействие върху човека:

Допустимата дневна доза от добавката е 20 мг. При производството на хлебни изделия Е 482 се употребява при регламентирани ограничения.

Калциевият стеароил-2-лактилат не е устойчив на хидролиза, което води до неговото частично разпадане непосредствено в хранителните продукти.

Децата и хората, страдащи от стомашни и чернодробни заболявания следва да ограничат приема на продукти със съдържание на веществото. То не е токсично и не предизвиква алергични реакции. В производството на диетични и детски храни се добавя при спазването на специални технологични условия.

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеЛеченияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСоциални грижиАлт. медицинаЛайфстайлСпортНормативни актовеХранене при...ПатологияСъставкиСнимкиЗаболявания (МКБ)ИсторияФизиологияИзследванияБотаникаКлинични пътеки