E410 - Гума локус бийн (Locust bean gum)
Характеристика
Хранителната добавка E410 е стабилизатор, който се използва за запазване консистенцията на продукта и за увеличаване на вискозитета му. Разрешена е за употреба в хранително-вкусовата промишленост във всички страни по света. Е 410 има свойството да запазва вкуса на хранителните продукти. Получава се от средиземноморска акация. По свойства гума локус бийн се сравнява с гума гуар, която не се разтваря в студена вода. Веществото е полимер от нейонни молекули и разтварянето трябва да протича при нагряване на течността. Охлаждайки се, гумата съществено забавя кристализирането на леда и образува гел с определена структура. Представлява активно вещество, с помощта на което се смесват продукти, които при нормални условия нямат тази възможност.
Употреба
Гума локус бийн се използва в производството на замразени десерти и сладолед, също при приготвянето на сосове, сирена и в направата на хлебни изделия. Е 410 намира приложение като желиращ агент при:
- различни десерти;
- топени сирена;
- сосове, кетчуп;
- гъбени и зеленчукови консерви;
- месни консерви и ястия;
- хлебни изделия;
- всякакви сладоледи.
Въздействие върху човека
Максимално допустимата дневна доза от добавката е не повече от 20 г/кг телесно тегло. В хранително-вкусовата промишленост се употребява заедно с други подобни стабилизатори. Хората, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт, трябва да бъдат внимателни при консумацията на продукти със съдържание на Е 410. Веществото не е алерген, при директен контакт с кожата и лигавиците не предизвиква дразнене, разрешено е за добавяне към храните, помага за намаляване нивото на холестерол в кръвта и дава чувство на ситост.
Коментари към E410 - Гума локус бийн (Locust bean gum)