E415 - Гума ксантан (Xanthan gum)
Характеристика
Гума ксантан е стабилизатор, който се използва за запазване на консистенцията и увеличаване на вискозитета на продуктите. Добавката е разрешена за използване в хранително-вкусовата промишленост във всички страни по света. Отнася се към естествените полизахариди и полизахаридни биополимери. Получава се в резултат на активността на бактерии от меласа и захари.
Основните и най-важни качества на Е 415 са по-големите здравина и разтегливост. Добре се смесва с различни вещества, образувайки устойчиви суспензии и еластични меки гелове.
Употреба
За стабилизиране на напитки като шоколадово мляко се използват сгъстители, защото частиците на какаото могат да се утаяват.
Е 415 намира приложение в хранително-вкусовата промишленост при производството на:
- млечни, месни и рибни хранителни продукти;
- млечни напитки със съдържание на плодове като стабилизатор;
- сладолед и сметана за получаване на кремообразна консистенция;
- сладкарски изделия и сладка;
- за кристализиране на леда;
- за задържане на влагата и за приготвянето на солени разтвори в месопреработването;
- в качеството си на желиращ агент.
Въздействие върху човека
Няма ограничения по отношение на количеството от добавката, което може да се употребява, но при натрупването на високи концентрации от нея в организма, е възможна появата на чувство за подуване на стомаха и метеоризъм.
Хранителните продукти, които съдържат в състава си Е 415, могат да се консумират от вегетарианци. Веществото не е алерген, използва се в производството на бебешка и диетична храни.
Коментари към E415 - Гума ксантан (Xanthan gum)