Начало Хранене Е-тата в храните Гуми, емулгатори, стабилизатори E412 - Гума гуар

E412 - Гума гуар (Guar gum)

E412 - Гума гуар (Guar gum) - изображение

Характеристика:

Гума гуар е стабилизатор, който запазва и подобрява вискозитета и консистенцията на хранителните продукти, забавя кристализирането на леда и затова намира приложение в производството на сладолед и охладени сладкарски изделия, също в месопреработването.

Е 412 се получава чрез екстракция на семена от растения. По химичен състав добавката е подобна на Е 410. Гума гуар се разтваря добре във вода, образувайки гъст нестабилен разтвор. Тя е по-добър емулгатор и има по-добра устойчивост при замръзване, в сравнение с гума локус бийн.

Употреба:

Веществото се използва в хранително-вкусовата промишленост в качеството си на сгъстител и стабилизатор. Употребява се в производството на:

- хлебни изделия, пълнежи, кремове;

- замразени млечни продукти и десерти, сладоледи и замразени плодове;

- желета, сладка;

- мазнини, масла, сосове;

- концентрати за сокове и сиропи.

Въздействие върху човека:

Гума гуар се характеризира с добра биологична активност и е в състояние да изпълнява роля на антикоагулант. Добавката има антиракови и антивирусни свойства, помага за извеждането на тежките метали от организма. Благодарение на свойствата си, Е 412 се добавя в диетична и бебешка храни. Растенията са полезни, именно, поради наличието на гуар в тях.

Няма определена максимално допустима дневна доза от веществото при добавянето му в хранителните продукти. Е 412 не е алерген и не дразни лигавиците в човешкия организъм.

3.9, 11 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеНормативни актовеЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноСоциални грижиНовиниАлт. медицинаСпортЛеченияХранене при...