E412 - Гума гуар (Guar gum)
Характеристика
Гума гуар е стабилизатор, който запазва и подобрява вискозитета и консистенцията на хранителните продукти, забавя кристализирането на леда и затова намира приложение в производството на сладолед и охладени сладкарски изделия, също в месопреработването.
Е 412 се получава чрез екстракция на семена от растения. По химичен състав добавката е подобна на Е 410. Гума гуар се разтваря добре във вода, образувайки гъст нестабилен разтвор. Тя е по-добър емулгатор и има по-добра устойчивост при замръзване, в сравнение с гума локус бийн.
Употреба
Веществото се използва в хранително-вкусовата промишленост в качеството си на сгъстител и стабилизатор. Употребява се в производството на:
- хлебни изделия, пълнежи, кремове;
- замразени млечни продукти и десерти, сладоледи и замразени плодове;
- желета, сладка;
- мазнини, масла, сосове;
- концентрати за сокове и сиропи.
Въздействие върху човека
Гума гуар се характеризира с добра биологична активност и е в състояние да изпълнява роля на антикоагулант. Добавката има антиракови и антивирусни свойства, помага за извеждането на тежките метали от организма. Благодарение на свойствата си, Е 412 се добавя в диетична и бебешка храни. Растенията са полезни, именно, поради наличието на гуар в тях.
Няма определена максимално допустима дневна доза от веществото при добавянето му в хранителните продукти. Е 412 не е алерген и не дразни лигавиците в човешкия организъм.
Коментари към E412 - Гума гуар (Guar gum)