E417 - Гума тара (Tara gum)
Характеристика на гума тара
Гума тара е стабилизатор, предназначен за запазване на вискозитета и консистенцията на хранителните продукти. С подобно действие се характеризира и пектинът. Добавката Е 417 се отнася към групата на стабилизаторите за пяна, които са добри емулгатори и се прибавят към течните продукти за образуване и запазване на пяната.
Основните и най-важни качества на веществото са неговите по-голяма здравина и разтегливост. Гумата се съчетава добре с различни вещества и образува устойчиви суспензии и еластични гелове. Свойствата на гума тара може да се сравнят с тези на гума гуар. Разтворимостта на веществото във вода е добра, но нагретия разтвор на гума тара има по-голямо значение за вискозитета и дава възможност да се стабилизират фино разпръснатите частици за по-дълго време.
Хранителната добавка представлява бял прах, няма вкус и мирис. Получава се чрез смилането на семена от едноименното дърво.
За да се образува пяна и да се съхрани консистенцията й, се използват стабилизатори и образуващи пяна агенти. Активните свойства на тези агенти подобряват хидроколоидите като агар, пектин, желатин. Различни свързващи вещества се използват при различните продукти (в зависимост от съдържанието на вода и мазнини в тях).
Употреба на гума тара
Гума тара се използва в хранително-вкусовата промишленост при приготвянето на:
- сосове, майонези;
- сладкарски изделия (кремове и др.);
- продукти, съдържащи мляко (сладолед, коктейли и други);
- желета, бонбони, конфитюри;
- желирани месни консерви;
- фармацевтични и козметични продукти;
- суха храна за животни.
Въздействие върху човека
Няма определена допустима дневна доза за добавката. Не се използва в производството на бебешка и диетична храни. Гума тара не е алерген и не дразни кожата. Необходимо е, продуктите, съдържащи Е 417, да се употребяват внимателно от хора, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт и нарушени обменни процеси.
Коментари към E417 - Гума тара (Tara gum)