E416 - Гума карая (Karaya gum)
Характеристика
Гума карая е стабилизатор, който запазва консистенцията и вискозитета на хранителните продукти. Подобно действие има пектинът. Добавката се отнася към стабилизиращите пяна агенти, които са добри емулгатори и се използват при течни продукти за образуване и задържане на пяна.
Както повечето колоидни системи, пяната е динамично нестабилна. За да се образува и да се запази нейната консистенция, се използват стабилизатори и пенообразуващи агенти. Свойствата на последните подобряват хидроколоиди като пектин, агар, желатин. Различните свързващи вещества се употребяват при различни продукти в зависимост от съдържанието на вода и мазнини в тях. За такива, които имат голямо количество мазнини в състава си, се използва гума карая.
Употреба
Добавката Е 416 намира приложение в хранително-вкусовата промишленост при производството на:
- мусове и бита сметана;
- сладкарски кремове, получени чрез разбиване;
- кексове;
- бонбони;
- разбити млечни продукти;
- разхладителни напитки и бира.
Въздействие върху човека
Няма определено допустимо количество за Е 416. Добавката не се използва в бебешката храна, не е алерген и не предизвиква кожни възпаления. Продукти със съдържание на веществото следва да се консумират с особено внимание от хора с нарушени обменни процеси и заболявания на стомашно-чревния тракт.
Коментари към E416 - Гума карая (Karaya gum)