E406 - Агар - агар (Agar)
Характеристка
Агарът е стабилизатор, който се използва за поддържане на консистенцията и вискозитета на продукта. Добавката е разрешена за употреба във всички страни по света, призната е за най-силно желиращото вещество сред познатите до момента чисти колоиди. Температурата на топене е около 80°С. Геловете, съдържащи агар в състава си, запазват аромата и вкусовите качества на основните продукти.
Агарът се получава от лилаво-червени водорасли. Добавката е полимерно вещество, състоящо се от дизахариди и няма мирис, вкус и цвят.
Е 406 образува температурно стабилен гел, в състояние е да създаде устойчива желирана консистенция, без използването на допълнителни добавки.
Употреба
Агарът се използва в хранително-вкусовата промишленост за производството на желирани продукти. Широко приложение намира при направата на:
- различни мармалади
- желирани кремове в сладкарството
- пудинги и желирани меса
- сладолед и бонбони
- млечни продукти (сирена и кисели млека)
- в медицината (в качеството си на хранителна среда по време на изследвания)
Въздействие върху човека
Хранителната добавка Е 406 е не само добро средство за желиране, но и полезен източник на минерали и соли за човешкия организъм. Агарът освобождава тялото от токсините и вредните натрупвания, нормализира работата на черния дроб и помага за подобряването на обменните процеси. Това е единственият естествен заместител на желатина до момента.
Няма определена максимално допустима доза за употреба. В някои страни Е 406 е разрешена за добавяне в бебешката и лечебна храни.
Коментари към E406 - Агар - агар (Agar)