E414 - Гума арабика (Acacia)
Характеристика
Гума арабика се получава от определени видове акация, представлява изсушена и пречистена смола от растението. Веществото се добива от кората, сортира се и се рафинира. Възможно е да има примеси от кора и пясък. При използване се съчетава добре с други гуми и смоли. Гума арабика има форма на капка с кехлибарен оттенък, може да бъде във вид на прах или на кристали. Е 414 се смята зя най-добрия емулгатор, има свойството да образува добър предпазен слой, може да разпределя мазнините в хранителните продукти, без да оставя никакъв страничен привкус. В качеството си на стабилизатор придава на продуктите необходимата консистенция, използва се в диетичното хранене (дава чувство на пълнота и ситост).
Употреба
За стабилизиране на напитки като шоколадово мляко се използват сгъстители, защото частиците на какаото могат да се утаяват.
Е 414 намира приложение в хранително-вкусовата промишленост при производството на:
- млечни, месни и рибни хранителни продукти;
- млечни напитки със съдържание на плодове като стабилизатор;
- сладолед и сметана за получаване на кремообразна консистенция;
- сладкарски изделия и сладка;
- за кристализиране на леда;
- за задържане на влагата и за приготвянето на солени разтвори в месопреработването;
- в качеството си на желиращ агент.
Въздействие върху човека
Допустимата дневна доза гума арабика е не повече от 2 г/кг телесно тегло. Хранителната добавка Е 414 е разрешена за използване в повечето страни по света. В хранително-вкусовата промишленост се употребява в комбинация с други подобни емулгатори.
Хранителната добавка помага за извеждането на радионуклидите и солите на тежките метали от организма.
Хората със заболявания на стомашно-чревния тракт трябва да бъдат внимателни при консумацията на продукти с наличие на веществото.
Веществото не е алерген, при директен контакт с кожата и лигавиците не предизвиква раздразнение.
Коментари към E414 - Гума арабика (Acacia)