Желирани плодове
Желираните плодове са лидер сред полезните сладкиши. Това лакомство се грижи за нашата фигура, докато се наслаждаваме на вкусовите му качества.
Произвеждат се три разновидности на продукта:
- на основата на желиращо плодово пюре
- на базата на желиращи вещества
- на основата на желиращи плодово пюре и вещества
Най-полезни са плодовете, приготвени с желиращо плодово пюре, но те не се срещат често в търговската мрежа.
В състава на продукта, задължително присъстват желиращите вещества пектин, агар или желатин:
- Пектините са високомолекулярни полизахариди, присъстващи във всички растения и редица водорасли. В хранителната промишленост се употребява като естествен желиращ продукт; това се дължи на способността на неговите разтвори да образуват силни гелове и желета. За направата на пектин се използат ябълки, корите на цитрусовите плодове, дините, захарно цвекло.
- Агар или Агар-агар е натурален продукт, който се получава от червени и кафяви водорасли и във водни разтвори образува плътно желе. Състои се от полизахариди и се използва в сладкарството.
- Желатинът е протеиново вещество с животински произход, което при нагряване образува лепкав разтвор, втвърдяващ се в желе. Приготвя се от кости, сухожилия и хрущяли на животни.
Полезни свойства на желираните плодове:
1. Продуктът е нискокалоричен и не съдържа мазнини
2. Пектинът, който е истинска грижа за организма, освобождава тялото от токсини и радионуклиди, нормализира работата на храносмилателната система, понижава нивото на холестерол в кръвта
3. Агарът подобрява функциите на черния дроб и също пречиства организма от токсини
4. Желатинът действа благоприятно на кожата и косата
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 21.0 мл. |
Белтък | 0.0 гр. |
Мазнини | 0.1 гр. |
Въглехидрати | 77.7 гр. |
Калории | 296 кал. |
Коментари към Желирани плодове