Тамарило (томарило) - ползи за здравето и състав
Тамарило е екзотично дърво, чиито форма и вид на плода наподобяват тези на домата. Заради приликата е познато като "доматено дърво". То води началото си от перуанските Анди, но днес се отглежда в страни като Нова Зеландия, Индия, Шри Ланка, Калифорния и Африка. От няколко години се отглежда и в Европа.
Плодовете му изглеждат като топчици, наричат се цифомандри. По вкусови качества се доближават до тези на авокадото, но с разликата, че съдържат по-малко мазнини и имат ситни семенца. Плодовете се консумират както пресни, така и термично обработени. Намират приложение в кулинарията, при приготвянето на десерти, салати, основни ястия и гарнитури.
Ползи за здравето
Освен че са нискокалорични, тамарило имат и много ценен хранителен състав. Съдържат витамин C и B, магнезий, калий, калций, фосфор, фибри и антиоксидантни вещества. Редовната им консумация подобрява костната система, стимулира усвояването на желязо, засилва имунитета и детоксикира организма.
Приемът на "сладкия домат" набавя на организма витамин A, който подпомага зрението, еластичността на кожата и регулира косопада. Освен това, плодчетата намаляват риска от дегенеративни и сърдечно-съдови заболявания, подпомагат храносмилателната система и намаляват холестерола. Заради ниското съдържание на мазнини и захароза, цифомандрите са подходящи при хранителни режими.
Консумирането на тамарило в комбинация с билки действа като детоксикиращо средство. Киселинните свойства помагат за намаляването на мазнини.
Плодът може да помогне за контрол на диабета, тъй като помага за понижаването на кръвната захар при диабет тип 2. Тамарило съдържа антиоксиданти, които намаляват оксидативния стрес и предпазват черния дроб и панкреаса.
Интересно приложение имат листата на тамарило, които в Еквадор използват за лечение на възпалени сливици. Листата се затоплят и се увиват около врата. Затоплянето около врата облекчава болката.
Увеличете приема на тамарило, ако страдате от високо кръвно налягане. Този плод съдържа много минерали, включително калий, който е от съществено значение за контрола на кръвното налягане.
Освен това, калият помага да се балансират нивата на натрий. Плодът осигурява и магнезий, който е много важен за сърдечносъдовата система.
Фибрите в плода помагат да се изведе лошия холестерол от организма.
Тамарило съдържат много витамин А, който помага за по-добро зрение. Подпомага влагата на очите и възстановява защитните мембрани, които действат като бариера срещу вирусите и бактериите. Благодарение на витамина може да намалите инфекциите и да понижите риска от развитието на катаракта и макулна дегенерация.
Като всеки плод богат на антиоксиданти и тамарило има въздействие върху някои видове рак. Антиоксидантите се борят със свободните радикали, намалявайки оксидативния стрес, което понижава увреждането на клетките и намалява риска от развитие на хронични заболявания, каквото е и рака.
Как се яде тамарило?
След като се запознахме с полезните свойства на малките доматчета, нека да видим и как може да ги включим в ежедневието си, така че да увеличим значително приема на полезни витамини и минерали.
Добре узрелите плодове могат да се консумират с корите, но ако не са добре узрели, тя е доста горчива, заради съдържанието на цианидин. Тамарило може да се включи към различни салати - зеленчукови и плодове, да бъде гарнитура дори към торти, сладкиши, сладоледи, но и добавка към сандвичи и месо.
От плода (без обелката) могат да се приготвят смутита, да се добавя в салса, конфитюри, пюрета и сосове.
Противопоказания
Препоръчителният дневен прием не трябва да надхвърля 150 грама, защото може да причини стомашни разстройства. Плодът може да откриете във веригите хипермаркети.
natursan.net; stylecraze.com
Снимки: cocinayvino.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 87 мл. |
Белтък | 2.5 гр. |
Мазнини | 0.05 гр. |
Калории | 40 кал. |
Витамини и минерали
Витамин A, Витамин B, |
Други
Други полезни | калций, желязо, калий, фосфор,магнезий, фибри |
Коментари към Тамарило (томарило) - ползи за здравето и състав