Фейхоа
Фейхоа (йодно дърво) е голям вечнозелен храст или дърво със зелени продълговати плодове. По произход е от Южна Африка. Плодът е с диаметър 5-7 сантиметра и тежи между 20 до 120 грама. Растението е открито за първи път в Бразилия в края на 19 век по време на научна експедиция и е получило името си в чест на откривателя си - Джоан да Силва Фейо.
Узрелите плодове са сочни и имат леко кисела нотка. Корите на фейхоа са доста плътни и тръпчиви на вкус, а вътрешността е мека и сочна с малко количество семена. Може да се консумира целият плод. Някои хора предпочитат да ядат само вътрешността, макар че в обвивкат има много полезни хранителни вещества. Също така, кората може да бъде изсушена и добавена в чай.
Плодът зрее от средата на октомври почти до края на ноември месец. Следователно вирее предимно в страните от умерения климатичен пояс, където през този период вече настъпва студеното време. Експериментално е установено, че растението е в състояние да понася студове до -11 °C.
Фейхоа се бере, когато плодът още не е узрял - това позволява да се транспортира, без да се натърти. Меките плодове без видими натъртвания са идеални за консумация. Ако кората е по-твърда, може да се оставят в проветриво помещение при температура 20-23 градуса, за да узреят по естествен път. Прозрачната вътрешност е знак, че са добре узрели. Бялата месеста част говори за неузрял плод, а ако е мътна или кафява, той е развален.
В зависимост от степента на зрялост може да съхраните фейхоа в хладилник от 7 до 14 дни. През това време става по-сладък. Може да се направи сладко от него, което да се консумира през целия зимен период.
Състав и полезни свойства
Плодовете фейхоа съдържат витамини (C, B1, B2, B3, B5, B6, PP), микро- и макроелементи (йод, калций, калий, натрий, магнезий, фосфор, желязо, мед, цинк, манган), киселини (ябълчна, фолиева) и етерични масла с аромат на ананас и ягоди.
В пулпата на плодовете се съдържат лесноусвоими протеини и мазнини, което прави фейхоа диетичен продукт, подходящ за използване като заместител на едно от храненията или като добавка в диетични ястия.
Фейхоа е единственото растение в света, чието съдържание на йод надвишава това в морските продукти. Елементът лесно се разтваря във вода и затова се усвоява добре от организма. Плодът е подходящ за консумация от хора с нарушена функция на щитовидната жлеза и от такива, които са под психически стрес. Използва се и за профилактика на заболявания като възпаление на стомашно-чревния тракт, гастрит, атеросклероза, недостиг на витамини, хиповитаминоза, пиелонефрит, подагра, базедова болест и запек.
Кората на плода съдържа биологично активните вещества кахетин и левкоантоцин - мощни антиоксиданти, които имат профилактичен ефект при онкологични заболявания.
Употреба в кулинарията
Плодовете фейхоа се използват широко в готвенето (задушени плодове, консерви, сладкиши, десерти, салати, маринати, вино, тинктури и други), в козметиката и самостоятелно.
Употреба в козметиката
Козметичните маски, съдържащи този плод, имат противовъзпалително, противостареещо и подхранващо действия.
Вреда и противопоказания
Поради високото съдържание на захар, узрелите плодове фейхоа са противопоказни за хора със затлъстяване, захарен диабет и при индивидуална непоносимост към продукта. Също така не е препоръчително да се яде от тези, които страдат от хипертиреоидизъм (тиреотоксикоза).
Ако консумирате за първи път плода, бъдете внимателни с количеството. При приемане на големи такива може да се проявят следните състояния: нервни сривове, тревожност, температура, сърцебиене или намаляване на работоспособността и депресивно състояние.
При употребата на плода не е установен нито един случай на поява на алергични реакции, но все пак, ако проявите такива, по-добре спрете консумацията му и потърсете медицинска помощ. Преди да дадете на деца, се консултирайте с вашия лекар.
Избягвайте комбинацията от фейхоа и краве мляко, тъй като тя може да доведе до лошо храносмилане. Продуктът трябва да е свеж, защото развалените плодове могат да причинят отравяне.
edaplus.info
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 86,60 мл. |
Белтък | 1,24 гр. |
Мазнини | 0,78 гр. |
Въглехидрати | 10,63 гр. |
Калории | 49 кал. |
Коментари към Фейхоа