Кисел трън (берберис) - ползи за здравето и състав
Плодовете на кисел трън се наричат берберис или зарешк. Те често се предлагат като сушени плодове. Растението се отглежда в Иран, но води началото си от централните и южните части на Европа.
Храстът достига височина до 3 метра и през пролетта цъфти с ярки жълти цветове, а плодовете са ярко червени и зреят в началото на есента.
Те са ядливи, характеризират се с приятен кисел вкус. Растението е отровно, с изключение на семената и плодовете. Съдържат берберин, а той е алкалоид, известен с лечебния си потенциал. Употребата на лечебните зрънца датира преди повече от 2500 години.
Използват се в народна медицина за лечение на диария и висока температура. Освен това зарешкът действа енергизиращо на организма и помага за облекчаването на възпаления, инфекции на пикочните, стомашно-чревните и дихателните пътища. Приемът на плода или отвара от него, се отразява благоприятно в превенцията срещу кожни и гъбични заболявания.
Хранителен състав на берберис
В една порция от 30 грама се съдържат:
- 90 калории
- 1 грам мазнини и протеини
- 18 грама въглехидрати
- 3 грама фибри
- 213% от дневната необходимост витамин C
- 15% от дневната необходимост желязо
- В допълнение на ценния състав влизат още цинк, манган, мед.
Ползи за здравето
Берберис са богати на берберин, съединение, което се свързва с различни здравни ползи. Проучвания показват, че действа като мощен антиоксидант, борейки се с увреждането на клетките, причинено от свободните радикали.
Берберинът намалява нивата на кръвната захар и холестерола, забавя прогреса на раковите клетки, бори се с инфекциите и има противовъзпалителни свойства.
Помага за контрола на диабета
Знаете, че малко плодове са позволени за консумация при диабет, но берберис са изключение. те съдържат берберин, който намалява кръвната захар. Неговата функция се крие в това, че подпомага клетките да реагират на инсулина. Това от своя страна понижава нивата на кръвната захар.
Облекчава диарията
Берберис от весеве се използва като средство за лечение на диария. Това се дължи отново на берберинът, който помага за забавянето на чревната функция, като по този начин спира движението на изпражненията. Освен това, някои проучвания твърдят, че именно тези плодове помагат и при диария, причиненя от някои видове бактерии.
Може да предпази от метаболитен синдром
Яденето на берберис може да помогне за предотвратяването на метаболитен синдорм, който е свързан с куп рискови фактори, които увеличават риска от сърдечни заболявания и диабет.
Киселите трънки предпазват от затлъстяване, висока кръвна захар, нормализират холестерола, триглицеридите и нивата на кръвното - всички те са рискови фактори за здравето ни.
8-седмично проучване при пациенти с диабет тип 2, установява, че пиенето на 200 милилитра сок от берберис намалява значително кръвното, триглицеридите, холестерола и кръвната захар.
Друго изследване продължило 6 седмици при 106 души установява, че след продължителен прием на сушени берберис се понижава оксидативния стрес.
Плодът се грижи за здравето на зъбите
Излседвания показват, че екстрактът от берберис се бори с възпаленията, така че той може да се използва за облекчаване на състояния като гингивит, който се свързва с подуване на венеца в следствие на натрупана плака.
Гел с берберис прилаган върху тийнейджъри установява значително намаляване на плаката.
Как да консумираме берберис?
Червените зрънца намират своето второ приложение и в кулинарията. Съдържат витамин C, ухаят приятно, характеризират се с леко кисел вкус и плодов аромат. От тях се приготвя чуден конфитюр с естествено плътна консистенция, поради наличието на пектин, който е естествен желиращ агент.
В някои страни плодчетата намират приложение в основни ястия, салати, супи и десерти. Най-често това са храни, съдържащи ориз, картофи, зеленчуци и месо. В сладкарството са идеални за мусове, сладоледи, кремове и парфета.
Редовната и умерена консумация на червените зрънца видимо подпомага тонуса, концентрацията и цялостната функционалност на организма. Може да откриете берберис в био магазините.
Съхранявайте го в херметически буркани и на хладно, за да запази своя ярко червен цвят. Имайте предвид, че плодът се променя с времето, потъмнява и се окислява.
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 3,6 гр. |
Мазнини | 3,5 гр. |
Въглехидрати | 63,9 гр. |
Калории | 316 кал. |
Витамини и минерали
берберин |
Други
Други полезни | пектин |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НЕЙЧЪРС КРАФТ ПОДКРЕПА НА ЧЕРНИЯ ДРОБ С БЯЛ ТРЪН капсули * 90
АРКАЯ МАТИРАЩ И БАЛАНСИРАЩ СЕРУМ ЗА МАЗНА КОЖА 30 мл
АУРА ХЕРБАЛС БЕРБЕРИН капсули * 60 14076
НовОСТРОВИТ БЕРБЕРИС ЕКСТРАКТ 100 г
БИОХЕРБА БЕРБЕРИН + ХРОМ капсули * 60
НовОСТРОВИТ БЕРБЕРИН таблетки * 90
СТАТИЯТА е свързана към
- Плодове, ягодоплодни
- Куркуминово дърво
- Млечно смути със замразени плодове
- Ябълков крамбъл с овесени ядки и канела
- Берберин - новата алтернатива при диабет
- Кактус
- Салак
- Как цели плодове се побират в бутилка?
- Как да извадим зърната на нара за нула време?
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Фламбирани круши с портокалов ликьор
Коментари към Кисел трън (берберис) - ползи за здравето и състав