E330 - Лимонена киселина (Citric acid)
Характеристика
Лимонената киселина е антиоксидант, отнасящ се към органичните киселини. Хранителната добавка може да се получи от естествени съставки и по синтетичен начин. В природата се съдържа в нара, ананаса, боровинките, цитрусовите плодове, боровите иглички и други. Е 330 има изразен кисел вкус и е естествен консервант. На външен вид представлява бял кристален прах, който се разтваря лесно във вода и алкохол, практически неразтворима в диетилов етер, при нагряване до 153°С добавката започва да се топи. Ако е в среда с температура от 175°С, лимонената киселина се разпада на вода и въглероден диоксид.
Употреба
Лимонената киселина се използва в качеството си на регулатор на киселинността, консервант и хранителна добавка едновременно. Намира място в производството на хранителни продукти, химични миещи и почистващи средства, в медицината и козметиката. Напитки, сокове, сладка, сладкарски изделия - всички те съдържат Е 330. Медиците я употребяват за подобряване на метаболизма и енергийния обмен. Козметиката е немислима без добавката, която е незаменима част от състава на кремове, бои и гелове за коса, шампоани, лосиони и др.
Лимонената киселина е разрешена за употреба във всички страни по света.
Въздействие върху човека
В малки количества Е 330 влияе положително върху човешкия организъм и участва в жизненоважни обменни процеси.
Опасност за здравето има, когато дозите са високи. Например, контактът на кожата и очите с концентрат на лимонена киселина води до силно химично изгаряне и дори до загуба на зрението. Ако човек приеме много Е 330, това крие риск от появата на проблеми със зъбния емайл и е предпоставка за образуването на кариес. Ако в организма изведнъж попадне голямо количество лимонена киселина се появява кашлица, повръщане с наличие на кръв, изгаряния на хранопровода и стомаха. Силно раздразнение на дихателните пътища настъпва при вдишване на добавката.
Коментари към E330 - Лимонена киселина (Citric acid)