E451 - Трифосфати (Triphosphates)
Характеристика
Трифосфатите са стабилизатори, които се използват за запазване вискозитета и консистенцията на хранителните продукти, също за предотвратяване на окислението на месото и мазнините. Изключително ценно е свойството на веществото да стабилизира цвета на храните. Добавката има структура на хигроскопичен прах или на гранули с бял цвят. В качеството си на стабилизатор, трифосфатите намират приложение в месопреработването и колбасарството.
Употреба
Е 451 се употребява широко в производството на колбаси и наденици. В резултат на действието на трифосфатите, мускулните влакна на месото могат да натрупват голямо количество вода, което е добре за производителите, защото се увеличава теглото на готовата продукция (обемът може да се увеличи повече от два пъти). След размразяване на продукта, който в състава си съдържа Е 451, теглото му намалява съществено, консистенцията се влошава. Въпреки множеството си неблагоприятни свойства и вредата за човека, добавката присъства във всички колбасарски изделия.
Въздействие върху човека
Трифосфатите се отнасят към опасните добавки, затова прекаляването с продукти, съдържащи ги, могат да доведат до развитие на силни възпалителни процеси на лигавиците в организма и особено на храносмилателната система. При децата се наблюдава състояние на нервозност и силен калциев дефицит. Трифосфатите могат да бъдат причина за остро стомашно разтройство. Приема се, че добавката предизвиква развитие на рак и повишава нивото на холестерола.
Добавката е опасна и може да повлияе неблагоприятно върху кожата. Силен алерген е и дори при работата с веществото следва да се вземат предпазни мерки. При попадане в очите е необходимо веднага да се изплакнат с вода и да се потърси лекарска помощ. За да не се вдишва веществото, работещите с него трябва да използват маски, а работното място да бъде оборудвано с вентилационна система.
Коментари към E451 - Трифосфати (Triphosphates)