E341 - Калциеви фосфати (Calcium phosphates)
Характеристика
Хранителната добавка Е 341 е аморфен бял прах, който не се разтваря във вода, но е добре разтворим в киселини. С повишаване на температурата, фосфатите (за разлика от други вещества) стават по-малко разтворими.
Предназначение: набухвател, регулатор на киселинността, овлажнител, стабилизатор, фиксатор на цветовете, емулгираща сол и др.
Употреба
Заедно с други фосфати, Е 341 се използва в качеството си на емулгираща сол в производството на топени сирена. Употребява се като отделящо средство и добавка към сухи млека и сметана, в кондензираното мляко, при консервирането на плодове и зеленчуци, при производството на различни таблетки, в захарни сиропи, в захарта на пясък, в какаото, често в хлебни изделия. Веществото се използва в боядисването на тъкани, също в производството на торове, меки абразиви, стъкло, керамика, като съставна част на пастата за зъби и др.
Въздействие върху човека
В някои случаи предизвиква заболявания на стомашно-чревния тракт. Има информация, че калциевият фосфат води до развитието на рак и влияе върху нивото на холестерол в кръвта.
Коментари към E341 - Калциеви фосфати (Calcium phosphates)