E450 - Дифосфати (Diphosphates)

Характеристика
Дифосфатите са стабилизатори, които се използват за запазване вискозитета и консистенцията на хранителните продукти, отнасят се към естерите и солите на пирофосфорната киселина. Пиро фосфатите намират приложение като задържащи влагата агенти, фиксатори на цветовете, използват се в качеството на емулгиращи соли.
Добавката Е 450 има структура на кристален прах или гранули с бял цвят. Фосфатите имат свойствата да повишават емулгиращите и овлажняващи способности на мускулните влакна при обработката на месни продукти. Това води до подобрение на органолептичните показатели и до забавяне на окислителните процеси.
Употреба
Пиро фосфатите са съставна част на инсектициди и миещи средства. В хранително-вкусовата промишленост се добавят при производството на месни консерви, заради бактерицидните и антиокислителните си свойства. В някои случаи се използват в производството на млечни продукти. Също в качеството си на вещество, възпрепятстващо образуването на корозия. Рядко се добавя в някои видове пектини.
Употребата на Е 450 в месни консерви помага за подобряване структурата на пълнежа, също за устойчивостта на емулсията при варене на месото.
Въздействие върху човека
Прекалената консумация на продукти със съдържание на добавката може да наруши съотношението между калций и фосфор в организма. Вследствие от излишъка на фосфор се нарушава усвояването на калций, което на свой ред води до развитие на остеопороза.
Веществото се приема като образуващо рак и повишаващо нивото на холестерола.
Допустимата дневна доза е 70 мг/кг.
Коментари към E450 - Дифосфати (Diphosphates)