E636 - Малтол (Maltol)
Малтолът (хранителна добавка Е 636) има бяла кристална структура и характерен карамелено-плодов мирис. Добре се разтваря в гореща вода.
В естествен вид малтолът се съдържа се в млякото, малца, цикорията, в игличките на иглолистните дървета, образува се при карамелизирането на захарта.
По химичен път Е 636 се получава при алкална хидролиза на соли на стрептомицин, също и при екстракция на борови иглички.
Употреба
Малтолът се използва в хранително-вкусовата промишленост в качеството си на ароматизатор, който стабилизира, подсилва и променя вкуса и аромата на продуктите. Намира приложение при производството на шоколад, есенции, безалкохолни напитки, плодови и зеленчукови консерви, хлебни изделия, чай, кафе, какао, дъвки и други.
Освен като хранителна добавка, в малки количества малтолът се използва в парфюмерията и козметиката като ароматен агент. Във фармакологията също намира приложение поради способността си да усилва действието на някои медикаменти и бактерицидните си свойства.
В селското стопанство се употребява най-често като средство за ускоряване на поникването на семената.
Въздействие върху човека
Е 636 не е токсична и се определя като безопасна за употреба в храни при добавянето на определени количества.
Коментари към E636 - Малтол (Maltol)