E637 - Етил малтол (Ethyl maltol)

Характеристика
Етил малтолът представлява прах с кристална структура и бял цвят. Той притежава специфичен карамелено-плодов мирис и сладък плодов вкус. Добавката Е 637 се разтваря добре в етанол и хлороформ, степента на разтворимост във вода е средна. За промишлени цели се получава в процеса на алкална хидролиза на стрептомицин.
Употреба
Веществото се използва за подсилване вкуса и аромата на сладки продукти, сладкарски изделия, множество киселомлечни продукти, сладолед. Може да се съдържа и в други хранителни продукти. Добавя се в редица продукти с ниска калоричност, за да им придаде ефекта на калоричност и да обогати вкуса им.
Освен в хранително-вкусовата промишленост, малтолът се употребява в производството на парфюмерия, заради сладкия си аромат. Съща така притежава способността да усилва мириса на останалите ухания, използвани в козметиката и парфюмерията.
Въздействие върху човека
Влиянието на добавката Е 637 върху човешкия организъм не напълно изследвано, защото в хранително-вкусовата промишленост то се прилага заедно с други добавки. Страните-членки на ЕС се отказват от прибавянето на веществото в храните, поради възможни неблагоприятни за здравето последици.
Не се посочва максимално количество, безопасно за човека.
Коментари към E637 - Етил малтол (Ethyl maltol)