E225 - Калиев сулфит (Potassium sulphite)
Характеристика
Калиевият сулфит или добавката Е 225 е бяло кристално вещество, което се разтваря във вода. Отнася се към групата на консервантите, които запазват дългия срок на годност на продуктите, спира размножението на бактерии и гъбички. Е 225 е дезинфектант, стерилизираща химична добавка за спиране узряването на виното. Това вещество забавя окислението и удължава срока на годност на продуктите, разлага се при нагряване. Консервантът се окислява лесно с калиев перманганат в кисела среда. Това говори за добри възстановяващи свойства. При взаимодействие на Е 225 с влажен въздух или при контакт с вода се образува двумолекулярен кристалохидрат.
Хранителната добавка калиев сулфит се получава по химичен път при взаимодействие на серен диоксид с калиев карбонат. Отнася се към добавките със средна степен на опасност.
Употреба
Калиевият сулфит се използва широко като антиоксидант и консервант в хранителната промишленост. Добавя се в оцет, бира, вино, натурални плодови сокове, безалкохолни напитки. Среща се също в картофени продукти, сушени плодове и много други с дълъг срок на годност.
Въздействие върху човека
При високи концентрации на Е 225 в организма може да се появи остра алергична реакция при чувствителни хора. Добавката действа пагубно върху храносмилателните органи, унищожава важните за жизнените функции витамини В1 и В12. Астматиците трябва да обърнат особено внимание на продукти, съдържащи консерванта, защото не бива да ги употребяват изобщо.
Е 225 е забранен в много страни и не се разрешава използването му в хранително-вкусовата промишленост, защото въздействието на калиевия сулфит върху човешкия организъм не е изследвано напълно.
Коментари към E225 - Калиев сулфит (Potassium sulphite)