E226 - Калциев сулфит (Calcium sulphite)

Характеристика
Хранителната добавка Е 226 представлява кристален нестабилен бял прах, който встъпва в реакция с кислорода, при което се превръща в калциев сулфат. Например, в кисела среда от него се получава сярна киселина, която намира приложение като консервант.
Е 226 не се разтваря добре във вода, реагира на киселини и на много други сулфити, при което освобождава вода и серен диоксид.
Калциевият сулфит се получава по химичен път при преминаването на серен диоксид през водна суспензия на калциев карбонат. В резултат на тази реакция се получава калциев хидро сулфит, който при непрекъснато изпаряване до пълно изсъхване, дава крайния продукт - калциев сулфит. В готов вид се характеризира със слаб мирис на серен диоксид.
Хранителната добавка Е 226 спира размножаването на гъбички и бактерии в хранителните продукти, дезинфектант е, отнася се към групата на антиоксидантите и консервантите и е добавка със средна опасност.
Употреба
Тъй като в състава на химичната добавка Е 226 влиза калций, тя е често добавяна в зеленчукови и плодови консерви, за да придаде твърдост на растителните влакна. Може да се използва при производството на захар в качеството си на избелващо вещество. Прилага се активно при направата на следните продукти: мармалад, конфитюр, желе, сладолед, сладка с ниско съдържани е на захар, сухи плодове и полуфабрикати. Калциевият сулфит се използва за предотвратяване на потъмняването на натуралните продукти, добавят го в настъргания хрян, чесъна, картофите. Е 226 може да се употребява при приготвянето на бира, вино, безалкохолни напитки, плодови сокове, при замразяването на главоноги и ракообразни.
Въздействие върху човека
Консервантът Е 226 не влияе благоприятно върху човешкото здраве, особено на астматици и алергични хора, предизвиква силни алергични реакции. Веществото може да засегне сериозно работата на бъбреците, да предизвика разтройства на стомашно-чревния тракт.
Коментари към E226 - Калциев сулфит (Calcium sulphite)