E227 - Калциев хидроген сулфит (Calcium hydrogen sulphite)

Характеристика
Хранителната добавка Е 227 е течност със зеленикав цвят и изявен мирис на сяра. В кисела среда тя образува консервант сярна киселина. Получава се по изкуствен начин - през водна суспензия на синтетичен калциев хироксид се пропуска серен диоксид. След химичната реакция се получава хранителната добавка калциев хидроксид (Е 227). В нея може да има примеси на различни сулфити, сулфати, свободни алкали и техните карбонати. След изпаряване на калциевия хидроксид и пълното му изсъхване, се получава добавката калциев сулфит (Е 226).
Калциевият хидроген сулфит се отнася към групата на консервантите и антиоксидантите, удължава срока на годност на продуктите, предотвратява размножаването на гъбички и бактерии, стерилизира алкохолните напитки, дезинфектант е. Спада към добавките със средно ниво на опасност.
Употреба
Консервантът Е 227 се използва широко в хранително-вкусовата промишленост. Добавя се в замразените полуфабрикати от картофи, горчицата, в различни маринати, оцет, в сладкарски изделия за удължаване срока на годност на безалкохолни плодови сокове и сушени плодове, също в производството на бира.
Въздействие върху човека
Попадайки в организма на човека, калциевият хиросулфит се окислява и се отделя бързо чрез урината. Но не у всички живи организми (както животни, така и хора) има необходимото количество ензими, които са нужни за окисляването на Е 227. Тази добавка разрушава важния витамин В1, действа неблагоприятно върху работата на бъбреците, белите дробове, черния дроб, може да предизвика разтройство на стомашно-чревния тракт. Допустимото дневно количество от консерванта е до 0,7 мг на килограм телесно тегло.
Веществото е забранено за употреба на териториите на Украйна, Нова Зеландия, Австралия и някои други страни, защото не е преминало необходимите тестове на нужното ниво.
Коментари към E227 - Калциев хидроген сулфит (Calcium hydrogen sulphite)