Начало Хранене Хранителни съставки Минерали и микроелементи Йод

Йод

Йод - изображение

Йодът е елемент, който има важно значение за растежа на всички бозайници, включително и човека. Набавяме си го чрез храната и водата, малки количества получаваме чрез въздуха (като го вдишваме или приет посредством кожата), натрупва се в щитовидната жлеза.

Йодът участва в синтеза на тироксина и трийодтиронин – хормони, необходими за дейността на щитовидната жлеза. Когато тя работи нормално, клетките й могат да улавят йода от кръвта. Обмяната на веществата също е в норма, следователно елементът действа върху функционирането на целия организъм.

Йодът помага за образуването на фагоцитите – клетки, унищожаващи външни микроорганизми и увредени клетки. Изключително важен е за децата и подрастващите, защото участва в образуването на костно–хрущялната тъкан, в синтеза на белтъка, стимулира умствените възможности, подобрява работоспособността и намалява умората.

От количеството на елемента в организма зависи нормалната дейност на нервната система и психичното състояние: клетките растат и се развиват, формира се емоционалния фон, намалява се раздразнителността. От значение е за обменния процес на липидите, за обмяната на веществата в подкожната мазнина: помага за разграждането на мазнините и за премахването на целулита. Нормалното съдържание на йод в организма улеснява изгарянето на мазнини при спазване на диети, запазва активността и дава енергия, оказва въздействие върху здравето на кожата, косата, ноктите и зъбите.

Източници на йод: вода, йодирана сол, водорасли, пресни морски дарове, месо, мляко, яйца, лук, чесън, цвекло, картофи, моркови, фасул, ягоди, грозде, просо и елда.

Недостигът на йод води до нарушения с различна степен в умственото и психично развития, забавено или недостатъчно умствено развитие при деца и юноши, нарушени познавателни способности, кретенизъм – вродено заболяване на щитовидната жлеза, изразяваща се в различни форми на умствена изостаналост (олигофрения, изоставане във физическото развитие).

Освен това, при хора, които непрекъснато имат нужда от йод, се забелязва липса на инициативност, неспособност да взимат самостоятелни решения. При йоден дефицит се наблюдава и увеличаване на телесното тегло, слабост, летаргия, бързо изтощаване, намаляване на паметта, поява на раздразнителност, повишена чувствителност към студ, косопад, изсъхване на кожата, нарушения на менструалния цикъл при жените. Смята се, че много от сърдечно-съдовите и дихателните заболявания са свързани с недостатъчното количество йод, което е причина и за проблеми с репродуктивната област (спонтанни аборти, мъртвородени деца, аномалии на плода, безплодие и импотентност).

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияАлт. медицинаХрани и ястияНовиниХранене при...СнимкиЗаболявания (МКБ)БотаникаЗдравни съветиЛюбопитноФизиологияИсторияСъставкиЛайфстайлТестовеСпортЕ-тата в хранитеНормативни актовеПроизводители