Начало Хранене Хранителни съставки Въглехидрати Хитин

Хитин

Хитин - изображение

Обща характеристика

Хитинът, наричан още животинска целулоза, е полизахарид, който се отнася към групата на трудно усвоимите въглехидрати. По своя физикохимичен състав, както и по биологичната си роля, е близък до растителната целулоза. Влиза в състава на клетъчните стени на гъбите, също и на някои бактерии.

Образуван от остатъците на аминозахари ацетилглюкозамин, хитинът е един от най-разпространените полизахариди в природата. Това е вещество, което се намира в гъбите, бактериите и членестоногите.

 

Дневна необходимост

Постъпването на повече от 3 000 мг хитин дневно в организма може да доведе до проблеми с функционирането на стомашно-чревния тракт, затова е необходимо придържането към "златната среда" по отношение на консумацията на различните храни.

Потребността от хитин нараства при:

  • излишно телесно тегло;
  • нарушена мастна обмяна в организма;
  • високо ниво на холестерола в кръвта;
  • стеатоза на черния дроб;
  • прекомерен прием на мазнини с храната;
  • чест запек;
  • захарен диабет;
  • алергии и интоксикации на организма.


Потребността от хитин намалява при:

  • прекомерно образуване на газове;
  • дисбактериоза;
  • гастрит, панкреатит и други възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт.

 

Усвояване

Хитинът е твърдо прозрачно вещество, което не се усвоява от човешкия организъм. Както и целулозата, той подобрява моториката на стомашно-чревния тракт, има и редица други благоприятни въздействия върху здравето.

 

Полезни свойства

Хитинът се използва при хипертония, затлъстяване, захарен диабет, като имуномоделиращо средство, възпрепятстващо преждевременното стареене на организма. Също както и целулозата, веществото подобрява дейността на червата, облекчавайки тяхното освобождаване. Пречиства кръвоносните съдове от вредния холестерол.

 

Взаимодействие с други вещества

Хитинът взаимодейства с полизахариди и протеини. Не се разтваря във вода и други органични разтворители, макар да е способен да задържа влагата в тялото. При нагряване хитинът взаимодейства с някои соли, хидролизира се. Намалява абсорбирането на хлоридните йони в кръвоносната система, като по този начин регулира водно-солевия баланс в организма.


Признаци за недостиг на хитин:

  • наднормено тегло, затлъстяване;
  • отслабена дейност на стомашно-чревния тракт;
  • неприятен телесен мирис (натрупване на шлаки и токсини);
  • чести алергични заболявания;
  • проблеми със ставите и хрущялите.

 

Признаци за излишък на хитин:

  • нарушена стомашна работа (гадене);
  • метеоризъм, подуване на корема;
  • неприятно усещания в областта на задстомашната жлеза;
  • алергични реакции към веществото.

 

Фактори, влияещи на съдържанието на хитин в организма

Човешкото тяло не произвежда самостоятелно веществото, затова съдържанието му изцяло зависи от приеманите количества с храната.

 

Продукти с максимално съдържание на хитин:

Указаното количество е ориентировъчно (гр) за 100 г продукт

Калмари

35

Бели гъби

6.7

Раци

35

Гамарус

6.2

Краб (черупка)

32.4

Японски гъби

5

Скариди

9.7

Антарктически крил

3

Лобстер

8

Печурки

2

Хлебна мая

2

 


Хитин за красота и здраве

Все по-често се говори за положителен ефект от употребата на козметични продукти, в чиито състав влиза хитин. Той се добавя в шампоани за увеличаване обема и еластичността на косата, в лосиони, кремове, душ-гелове, спрейове и лакове за коса.

Веществото се използва и при направата на биологично активни хранителни добавки за подобряване еластичността на кожата, също като противовъзпалително и овлажняващо средства. Хитинът създава защитен слой върху кожата и косата, облекчавайки разчесването, възпрепятства загубата на влажността на кожата и чупливостта на ноктите.

Що се отнася до ползата на хитина за стройността на фигурата, вече споменахме, че веществото е наричано още животинска целулоза, която свързва и извежда излишните мазнини, помага при преяждане, увеличава количеството бифидобактерии в червата и подпомага отслабването. Освен това, хитинът е отговорен за адсорбирането на замърсяванията, след чието отстраняване организмът се чувства леко и свободно.


По статията работи: Радостина Райчева

Източник: edaplus.info

Снимка: red-health.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория