Олово – вреди и хранителни източници
Оловото е един от четирите метала, които имат най-вредно въздействие върху човешкото здраве. Намира се в земната кора, а в човешкото тяло се съхранява в мозъка, черния дроб, бъбреците, зъбите и костите, където се натрупва с течение на времето. Може да попадне в организма чрез прием на храна (65%), вода (20%) и от въздуха (15%).
Металът засяга множество системи в организма и е особено вреден за малките деца. Широкото му използване е причина за замърсяване на околната среда, което води до значителни проблеми на общественото здраве в много части на света.
Пренасищането на организма с елемента може да доведе до сериозни здравословни проблеми като:
- мускулна дистрофия на китките на ръцете и болки в крайниците;
- обща слабост и отпадналост;
- намаляване на потентността;
- влошаване на паметта и умствената активност;
- поведенчески нарушения у децата (агресия, импулсивно поведение и хиперактивност);
- нарушаване на биосинтеза на хемоглобина и анемия;
- повишено артериално налягане;
- нарушения на нервната система;
- мозъчно увреждане;
- увреждане на бъбреците;
- атеросклероза;
- главоболие;
- запек;
- кариеси;
- загуба на тегло;
- отслабване на имунитета;
- депресии.
Малките деца са особено уязвими към токсичните ефекти на оловото и могат да претърпят дълбоки и трайни неблагоприятни ефекти върху здравето, особено засягащи развитието на мозъка и нервната система. Оловото също причинява дългосрочни вреди при възрастни, включително повишен риск от високо кръвно налягане и увреждане на бъбреците. Излагането на бременни жени на високи нива на олово може да причини спонтанен аборт, раждане на мъртво дете, преждевременно раждане и ниско тегло на новороденото.
В кои хранителни продукти се съдържа олово?
Храни, като плодове, зеленчуци, месо, зърнени култури, морски дарове, безалкохолни напитки и вино могат да съдържат значителни количества олово. Цигареният дим също съдържа малки количества от метала. Оловото може да попадне в (питейната) вода чрез корозия на тръбите. Замърсената с метала вода има леко кисел вкус.
Активно натрупване на веществото има в:
- зелето;
- кореноплодните (в това число и картофите);
- пшеничните трици;
- гъбите (особено при растящите в близост до пътища и промишлени предприятия);
- морските продукти и рибата (и прясна, и замразена);
- желатина;
- консервите.
В растителните продукти има повече олово, отколкото в животинските.
СЪСТАВКАТА е свързана към
- Минерали и микроелементи
- Оловото като отрова: от древността до наши дни
- Честата консумация на напитки от керамични чаши може да доведе до натрупване на олово и кадмий в тялото
- Декорираните стъклени съдове са опасни, твърдят учени
- Най-токсичните места на Земята (1 част)
- Сензор открива тежки метали в проби от пот
- Излагането на олово чрез питейната вода в детска възраст повишава риска от престъпна дейност през юношеството
- Жените в Древна Русия и техните странни и вредни практики на гримиране
- Дори ниската концентрация на олово в питейната вода е вредна за хората с бъбречни заболявания
- Най-токсичните места на Земята (2 част)
- Високото количество олово в кръвта на детето е показател за нисък коефициент на интелигентност
Коментари към Олово – вреди и хранителни източници
Знаещият доктор
Няма необходино количество олово което е нужно да се приема на ден. Поправете статията некадърници. Няма никакви данни за това което сте написали. Няма безопасно количество олово в организма на човек, поправете статията си неграмотни лумпени такива. Човек не бива да приема никакво олово...
Здравейте! Благодарим Ви за коментара! Прав сте, че няма необходими количества, става въпрос за безопасни такива. Олово се съдържа в почвата (и не само), а оттам и в някои хранителни продукти, основно растителни. По този начин попада и в човешкия организъм. Разбира се, натрупването на метала в тялото е опасно и точно към това е насочена статията. И, да, съществува допустима биологична граница, която варира за различните възрастови групи. Разбира се, количествата са минимални, а от следващия линк става ясно и че от началото на годината се работи за понижаване на граничните стойности. Поради тази причина, посочените граници са премахнати от текста до установяване на количествата.
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/bg/ip_23_770
Няма необходино количество олово което е нужно да се приема на ден. Поправете статията некадърници. Няма никакви данни за това което сте написали. Няма безопасно количество олово в организма на човек, поправете статията си неграмотни лумпени такива. Човек не бива да приема никакво олово...