Олово - ползи, вреди и хранителни източници

Оловото е един от четирите метала, които имат най-вредно въздействие върху човешкото здраве. Намира се в земната кора, а в човешкото тяло се съхранява в мозъка, черния дроб, бъбреците, зъбите и костите, където се натрупва с течение на времето. Количеството в тялото на възрастен е около 2 мг. Може да навлезе в организма чрез прием на храна (65%), вода (20%) и от въздуха (15%).
Металът засяга множество системи в организма и е особено вреден за малките деца. Широкото му използване е довело до замърсяване на околната среда, което води до значителни проблеми на общественото здраве в много части на света. Оловото е един от основните замърсители на природата, но това не пречи то да носи определени ползи за човешкия организъм.
Ползи от оловото
Ползите за здравето от оловото са следните:
- способства за подобряване на растежа и развитието;
- обезпечава обменните процеси, протичащи в костната тъкан;
- увеличава нивото на хемоглобина;
- участва в обмяната на желязото.
Пренасищането на организма с елемента може да доведе до сериозни здравословни проблеми като:
- мускулна дистрофия на китките на ръцете и болки в крайниците;
- обща слабост и отпадналост;
- намаляване на потентността;
- влошаване на паметта и умствената активност;
- поведенчески нарушения у децата (агресия, импулсивно поведение и хиперактивност);
- нарушаване на биосинтеза на хемоглобина и анемия;
- повишено артериално налягане;
- нарушения на нервната система;
- мозъчно увреждане;
- увреждане на бъбреците;
- атеросклероза;
- главоболие;
- запек;
- кариеси;
- загуба на тегло;
- отслабване на имунитета;
- депресии.
Малките деца са особено уязвими към токсичните ефекти на оловото и могат да претърпят дълбоки и трайни неблагоприятни ефекти върху здравето, особено засягащи развитието на мозъка и нервната система. Оловото също причинява дългосрочни вреди при възрастни, включително повишен риск от високо кръвно налягане и увреждане на бъбреците. Излагането на бременни жени на високи нива на олово може да причини спонтанен аборт, раждане на мъртво дете, преждевременно раждане и ниско тегло на новороденото.
Недостиг на олово в организма
Дефицит на елемента се среща изключително рядко, затова липсват изследвания по отношение на симптоматиката.
В кои хранителни продукти се съдържа олово?
Храни, като плодове, зеленчуци, месо, зърнени култури, морски дарове, безалкохолни напитки и вино могат да съдържат значителни количества олово. Цигареният дим също съдържа малки количества от метала. Оловото може да попадне в (питейната) вода чрез корозия на тръбите. Замърсената с метала вода има леко кисел вкус.
Активно натрупване на веществото има в:
- зелето;
- кореноплодните (в това число и картофите);
- пшеничните трици;
- гъбите (особено при растящите в близост до пътища и промишлени предприятия);
- морските продукти и рибата (и прясна, и замразена);
- желатина;
- консервите.
В растителните продукти има повече олово, отколкото в животинските.
Дневна необходимост
Дневната доза, необходима на човек, е около 10-15 мкг. Фатални са последствията след прием на повече от 10 мг.
lenntech.com; who.int
Снимка: flickr.com
СЪСТАВКАТА е свързана към
- Минерали и микроелементи
- Оловото като отрова: от древността до наши дни
- Декорираните стъклени съдове са опасни, твърдят учени
- Честата консумация на напитки от керамични чаши може да доведе до натрупване на олово и кадмий в тялото
- Най-токсичните места на Земята (1 част)
- Най-токсичните места на Земята (2 част)
- Високото количество олово в кръвта на детето е показател за нисък коефициент на интелигентност
- Пасивното пушене увеличава нивото на олово в кръвната плазма
- Излагането на олово причинява повече смъртни случаи в САЩ, отколкото предполагат учените
Коментари към Олово - ползи, вреди и хранителни източници