Начало Хранене Хранителни съставки Белтъчини Белтъчини (протеини) с животински произход

Белтъчини (протеини) с животински произход

Белтъчини (протеини) с животински произход - изображение

Наред с растителните протеини, тези с животински произход намират широко приложение в хранителната индустрия.

Човешкият организъм е в състояние да консумира, както и единият, така и другия вид. Освен това, има незаменими аминокиселини, които не могат да се произвеждат самостоятелно, а се набавят чрез съдържащите се белтъчини в храната. Недостатъчният прием на последните (те трябва да представляват 60% от общия белтък) е основна причина за умората, неустойчивостта на стрес и понижен имунитет.

Протеините, съдържащи се в месото на животните и продуктите, произведени от тях, са пълноценни, защото в състава им влизат всички заменими и незаменими аминокиселини.

Животинските протеини са подходящи за хора, страдащи от остеопороза, защото почти половината от костта се състои от тях. Те са необходими за самосъхранението на организма, обмяната на веществата в клетките и обновяването им. Хранителната стойност на тези белтъчини е идентична с тази на протеините в месото, имат приблизително същия състав и баланс от аминокиселини, особено незаменими.

Протеините с животински произход, в хранителната промишленост, са добри заместители на бекона и месото. Използват се в производството на всички видове колбаси, деликатеси, полуфабрикати и консерви.

Уникалността на животинските белтъчини се състои в това, че:

 - подобряват плътността и структурата на крайния продукт

 - увеличават доходността на готовата продукция

 - намаляват загубата при термична обработка и съхранение на продуктите

 - пълноценен заместител са на месото, увеличават хранителната и биологичната стойност

 - подобряват органолептичните свойства

 - намаляват цената на месните продукти

Протеините с животински произход се произвеждат от естествени генно немодифицирани суровини и са абсолютно натурален продукт.

Белтъчини в хранителните продукти:

Казеин – основен млечен протеин, съдържа се в млякото и млечните продукти.

Албумин – прост суроватъчен протеин, разтваря се добре във вода.

Глобулин – прост белтък, който присъства в млякото в разтворено състояние, носител е на имунни тела.

Миозин – разтворим белтък, който влиза в състава на мускулната тъкан; съдържа се в месото и рибата.

Актин – другият протеин (освен миозинът) отговорен за двигателната система на човека, съдържа се в месото и рибата.

Овоалбумин и овоглобулин – белтъци, влизащи в състава на яйцата

3.7, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСъставкиЗдравни съветиДиетиИзследванияСпортХрани и ястияНовиниРецептиФизиологияЛюбопитноСнимкиБотаникаХранене при...ЛайфстайлВидеоАлт. медицинаЛечения