Белтъчини (протеини) с животински произход
Наред с растителните протеини, тези с животински произход намират широко приложение в хранителната индустрия.
Човешкият организъм е в състояние да консумира както и единия, така и другия вид. Освен това, има незаменими аминокиселини, които не могат да се произвеждат самостоятелно, а се набавят чрез съдържащите се белтъчини в храната. Недостатъчният прием на последните (те трябва да представляват 60% от общия белтък) е основна причина за умората, неустойчивостта на стрес и понижен имунитет.
Протеините, съдържащи се в месото на животните и продуктите, произведени от тях, са пълноценни, защото в състава им влизат всички заменими и незаменими аминокиселини.
Животинските протеини са подходящи за хора, страдащи от остеопороза, защото почти половината от костта се състои от тях. Те са необходими за самосъхранението на организма, обмяната на веществата в клетките и обновяването им. Хранителната стойност на тези белтъчини е идентична с тази на протеините в месото, имат приблизително същия състав и баланс от аминокиселини, особено незаменими.
Протеините с животински произход в хранителната промишленост са добри заместители на бекона и месото. Използват се в производството на всички видове колбаси, деликатеси, полуфабрикати и консерви.
Уникалността на животинските белтъчини се състои в това, че:
- подобряват плътността и структурата на крайния продукт;
- увеличават доходността на готовата продукция;
- намаляват загубата при термична обработка и съхранение на продуктите;
- пълноценен заместител са на месото, увеличават хранителната и биологичната стойност;
- подобряват органолептичните свойства;
- намаляват цената на месните продукти.
Протеините с животински произход се произвеждат от естествени генно немодифицирани суровини и са абсолютно натурален продукт.
Белтъчини в хранителните продукти:
- Казеин – основен млечен протеин, съдържа се в млякото и млечните продукти.
- Албумин – прост суроватъчен протеин, разтваря се добре във вода.
- Глобулин – прост белтък, който присъства в млякото в разтворено състояние, носител е на имунни тела.
- Миозин – разтворим белтък, който влиза в състава на мускулната тъкан; съдържа се в месото и рибата.
- Актин – другият протеин (освен миозинът) отговорен за двигателната система на човека, съдържа се в месото и рибата.
- Овоалбумин и овоглобулин – белтъци, влизащи в състава на яйцата.
Продукти свързани със СЪСТАВКАТА
БИОТЕЧ ВЕГАН ПРОТЕИН ОВКУСЕН 500 г
ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА УРИНА ТРИФАН * 50
ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА УРИНА АЛБУФАН * 50
ХЕЛТ АГЕЙН ВЕНУС ФОРТЕ 120 г
АПТАМИЛ 2 ОРГАНИК 800 г
НУТРИМ НУТРИКАЛ ХЕПАТИКУМ 100 г
СЪСТАВКАТА е свързана към
- Белтъчини/ Протеини
- Алтернативно лечение при албумин в урината
- Все повече тийнейджъри приемат протеинови добавки
- Разграждане на белтъци
- Обмяна на белтъците
- Свинско месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
- Протеин (белтък) в кръвта
- Мембранни белтъци
- Скумрия - хранителна стойност и ползи за здравето
- Боб мунг, Зелена грама
- Премахнете синината и отока, като поставите белтък на удареното място
Коментари към Белтъчини (протеини) с животински произход
Анонимен
Добър ден, от къде се извличат тези протеини по точно? От месо, мляко, яйчен белтък? Въпросът ми е: възможно ли е част от тях да са извлечени от кръвта на животно?
Здравейте! В статията е посочено: "Протеините с животински произход се произвеждат от естествени генно немодифицирани суровини и са абсолютно натурален продукт." Не разполагаме с повече информация.
Добър ден, от къде се извличат тези протеини по точно? От месо, мляко, яйчен белтък? Въпросът ми е: възможно ли е част от тях да са извлечени от кръвта на животно?