Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранителни съставки Белтъчини Белтъчини (протеини) - част 2

Белтъчини (протеини) - част 2

от 11 дек 2017г., обновено на 13 авг 2019г.
Редактор: Данна Панджарова
Белтъчини (протеини) - част 2 - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Хранителна стойност на протеините

Качеството на протеините зависи от нивото на осигуряваните аминокиселини, необходими за растежа и цялостното развитие на тялото. Животинските протеини като месо, риба, яйца и мляко се считат за висококачествени или пълни протеини, тъй като осигуряват достатъчно количество есенциални аминокиселини. Растителните източници, като жито, царевица, ядки, плодове и зеленчуци са нискокачествени, или непълни, понеже повечето растения не съдържат една или повече от есенциалните аминокиселини, или липсва добър баланс между тях. Непълните протеини могат да се комбинират помежду си, за да осигурят цялостен набор от полезните аминокиселини, но за да има ефект, трябва да се консумират едновременно или през кратък промеждутък от време.

Обработване на протеините: храносмилане, абсорбация и метаболизъм

Усвояването на протеините започва, когато храната достигне до стомаха и стимулира отделянето на солна киселина (HCl) от париеталните клетки, намиращи се в стомашната лигавица на стомашно-чревния тракт. Солната киселина осигурява много кисела среда, която подпомага процеса на храносмилане по два начина: 1) чрез киселинно-катализирана хидролизна реакция на "скъсване" на пептидните връзки; и 2) чрез превръщане на стомашния ензим пепсиноген (неактивен прекурсор) в пепсин (активна форма). Пепсиногенът се съхранява и секретира от "главните клетки", които са по стените на стомаха. Веднъж преобразуван в активна форма, той атакува пептидните връзки, които свързват аминокиселините, разкъсвайки дългата полипептидна верига на по-къси сегменти от аминокиселини, известни като дипептиди и трипептиди. Тези протеинови фрагменти след това се разграждат в дуоденума на тънкото черво. Ензимите в тънкото черво хидролизират белтъчните фрагменти в аминокиселини.

Клетките в тънките черва абсорбират аминокиселините чрез процес, който изисква енергия. Аминокиселините преминават през порталната вена на черния дроб, където хранителните вещества се преработват в глюкоза или мазнини (или се освобождават в кръвния поток). В по-голямата си част, тялото не съхранява протеин, тъй като метаболизмът на аминокиселините настъпва в рамките на няколко часа.
Аминокиселините се метаболизират в черния дроб, превръщайки се в полезни форми, които се използват като градивни елементи на протеина в тъканите.

Функция на протеините

Протеините са жизненоважни за основни клетъчни и телесни функции, включително клетъчната регенерация и възстановяване, стимулират производството на хормони и ензими, осигуряват енергия.

Предоставена енергия

Когато се приемат достатъчно мазнини и въглехидрати, протеините не са основен източник на енергия. Ако се консумира незначително количество от тях, то протеините се използват като основен източник на енергия. Ако се приемат в излишък, протеините могат да се превърнат в мазнини.

Протеинови изисквания за хранене

Препоръчителният прием за възрастен човек обикновено е 0.8 грама на килограм телесно тегло. Препоръчителните дневни дози не трябва да се увеличават, дори и ако сте по-натоварени физически. Въпреки това има моменти, в които се излиза от тези стойности - по време на бременност и по време на растежа на децата.

Източници на протеини

Добри източници на висококачествени протеини са червеното месо, птици, риба, мляко, яйца, сирене, а за нискокачествени протеини - бобови растения: боб, нахут, соя, грах.

Липса на протеини

Тялото е в протеинов баланс тогава, когато приема толкова протеини, колкото изразходва. Тялото има положителен белтъчен баланс, когато получава повече протеини, отколкото изразходва - в този случай то може да изгради нови клетки. Но трябва да се има предвид, че тялото не съхранява протеини, така че прекалената консумация може да образува натрупване на мазнини.

Тялото има отрицателен протеинов баланс, когато приема по-малко протеини, отколкото изразходва. В този случай то не може да изгражда нови тъкани.

Протеиновият дефицит може да доведе до сериозни последици, при които цялостното здраве е в риск. Имунната система отслабва, количеството на кръвната плазма намалява, което води до анемия, тялото става уязвимо на инфекциозни заболявания.

Към първа част <<<

Източник:

encyclopedia.com; media.licdn.com

Още по темата:
  • Белтъчини (протеини) с животински произход Белтъчини (протеини) с животински произход
  • Белтъчини (протеини) с растителен произход – хранителни източници Белтъчини (протеини) с растителен произход – хранителни източници
  • Белтъчини (протеини) - част 1 Белтъчини (протеини) - част 1
  • Лектини - ползи и вреди Лектини - ползи и вреди
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СЪСТАВКАТА

НУТРИМ НУТРИКАЛ ХЕПАТИКУМ 100 г
5.60лв. / 2.86 €

НУТРИМ НУТРИКАЛ ХЕПАТИКУМ 100 г

СИРИУС-Д КЛАСИК прах 100 г
43.20лв. / 22.09 €

СИРИУС-Д КЛАСИК прах 100 г

ХЕЛТ АГЕЙН ВЕНУС ФОРТЕ 120 г
71.38лв. / 36.50 €

ХЕЛТ АГЕЙН ВЕНУС ФОРТЕ 120 г

ПЮР НУТРИШЪН ГУРМЕ ПРОТЕИНОВ БАР МАЛИНА 70 г
4.00лв. / 2.05 €

ПЮР НУТРИШЪН ГУРМЕ ПРОТЕИНОВ БАР МАЛИНА 70 г

Нов
БИОХЕРБА БИРЕН ШАМПОАН С КОМПЛЕКС ВЕГАН ПРОТЕИНИ И РОЗМАРИН 250 мл
5.38лв. / 2.75 €

БИОХЕРБА БИРЕН ШАМПОАН С КОМПЛЕКС ВЕГАН ПРОТЕИНИ И РОЗМАРИН 250 мл

Нов
АМИНОКИСЕЛИНИ РАЗКЛОНЕНИ капсули * 120 GNC
73.64лв. / 37.65 €

АМИНОКИСЕЛИНИ РАЗКЛОНЕНИ капсули * 120 GNC

Коментари към Белтъчини (протеини) - част 2

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Белтъчини (протеини) - част 2
    www.framar.bg 
    на 08 October 2025 в 14:13
    Коментирайте "Белтъчини (протеини) - част 2"

СЪСТАВКАТА е свързана към

  • Белтъчини/ Протеини
  • Кои храни и в какви количества съдържат повече протеини от едно яйце
  • Алтернативно лечение при албумин в урината
  • Премахнете синината и отока, като поставите белтък на удареното място
  • Леблебия, Нахут, Сланутък
  • Организмът не усвоява всички протеини по един и същи начин
  • Колко протеин трябва да приемаме на ден
  • Все повече тийнейджъри приемат протеинови добавки
  • Протеин (белтък) в кръвта
  • Обмяна на белтъците
  • Лектини - ползи и вреди
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Генна терапия може да забави със 75% хода на болестта на ХънтингтънГенна терапия може да забави със 75% хода на болестта на Хънтингтън

Генна терапия може да забави със 75% хода на болестта на Хънтингтън

от 08 окт 2025г.Прочети повече
Менструалният цикъл е свързан със структурни промени в мозъкаМенструалният цикъл е свързан със структурни промени в мозъка

Менструалният цикъл е свързан със структурни промени в мозъка

от 08 окт 2025г.Прочети повече
От безводие към наводнения или защо кризите преливат една в другаОт безводие към наводнения или защо кризите преливат една в друга

От безводие към наводнения или защо кризите преливат една в друга

от 08 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Колоездачен клуб Берое ви кани на спортно състезание с кауза в Стара Загора - 5 октомври 2025 г., неделя, от 10:00 ч.

преди 11 дни, 21 часа и 9 мин.

Характерна клинична картина на Морбус мортум

преди 21 дни, 9 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се променя нагласата ви спрямо безопасността на ваксините?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ДУШ ГЕЛ С ПИТАЯ И НАР 400 мл SO!FLOW

СТАБИЛИЗАТОР С МЕТАЛНА ШИНА ЗА КИТКА - ПАЛЕЦ модел 2389 OPPO

ПОЧИСТВАЩ ГЕЛ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ГРИМ 150 мл SO! FLOW

ТРИХОЛОГИЧЕН ПИЛИНГ ЗА КОСА 100 мл SO!FLOW

ЕНЕРГИЗИРАЩ ДУШ ГЕЛ С ГУАВА И ЛИЧИ 400 мл SO!FLOW

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

БРОНХО - ВАКСОМ ЗА ВЪЗРАСТНИ капсули 7 мг * 30 OM PHARMA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 08 окт 2025г. в 13:43:06

СИМБИКОРТ ТУРБУХАЛЕР прах за инхалация 160 / 4.5 мкг 120 дози

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 08 окт 2025г. в 13:42:59

КЕРАТОЛИН ГЕЛ ЗА ОМЕКОТЯВАНЕ И ИЗЛЮЩВАНЕ НА МАЗОЛИ И КОКОШИ ТРЪН 15 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 08 окт 2025г. в 13:40:41

ЗАФРИЛА таблетки 2 мг * 28

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 08 окт 2025г. в 13:39:38

РЕВЕРАНЦА таблетки 20 мг / 5 мг * 28 ЧАЙКАФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 08 окт 2025г. в 13:38:19
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival