Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медия
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранителни съставки Белтъчини Белтъчини (протеини) с растителен произход – хранителни източници

Белтъчини (протеини) с растителен произход – хранителни източници

от 27 окт 2013г., обновено на 28 март 2023г.
Редактор: Кристина Тодорина
Белтъчини (протеини) с растителен произход – хранителни източници - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Белтъчините са основно хранително вещество, важно за здравословното и разнообразното хранене. Те са изградени от аминокиселини и са от съществено значение за растежа на клетките, подпомагат клетъчната регенерация, важни са за изграждането на мускулите, тъканите и органите, както и на колагена в съединителната тъкан и кожата, участват в множество метаболитни процеси. Протеините подпомагат хормоналната и имунната система, кръвосъсирването, транспортират желязо и кислород в кръвта и поддържат мозъка в добро състояние. В зависимост от възрастта, човешкото тяло се състои средно от 7 до 13 килограма протеини, които изпълняват различни функции.

Обикновено си ги набавяме чрез месо, яйца и мляко, но има и множество протеини с растителен произход, които да включим менюто си. Хората, които имат веганска култура на хранене, консумират именно растителни протеини, за да дадат на организма си необходимите му белтъчни вещества.

Растителните източници не бива да се пренебрегват за сметка на животинските, защото съдържат повече ненаситени мастни киселини, по-лесно смилаеми са и не съдържат пурин (или количествата му са минимални). При консумация на растителни протеини тялото усвоява по-малко калории, мазнини и холестерол, отколкото ако приема животински протеини.

 сготвен боб

Най-богатите растителни източници на протеин

Богати на растителен протеин са бобовите и зърнените култури; ядките, семената.

Сладка лупина

Сладката лупина е бобова култура, рекордьор по съдържание на протеин сред растенията. Съдържа незаменими аминокиселини, витамин Е, калций, магнезий, желязо и фосфор. Лупината укрепва имунната система, подпомага растежа на мускулите и регенерацията на клетките. Тъй като не съдържа пурини, е подходяща за хора, които имат високи нива на пикочна киселина или са предразположени към подагра. Може да се използва като заместител на соята.

В 100 грама сладка лупина има 40 грама протеин.

Соя

Соята съдържа незаменими аминокиселини и е идеален заместител на месото. Протеинът в растението понижава нивата на вредния LDL холестерол и по този начин намалява риска от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

В 100 грама сушени соеви зърна се съдържат 38 грама белтъчини.

Фъстъци

Сред ядките с най-голямо количество белтъчини са фъстъците (те са бобово растение, но се консумират като ядки, затова съдържанието им на протеин се сравнява с това в ядките). Около 1/4 от тях е протеини, което ги прави по-добър източник на белтъчини от говеждото и свинското месо, както и от повечето видове риба. Освен това фъстъците осигуряват на организма витамини от група В, важни минерали като флуор и йод, а съдържанието на магнезий е забележително – 300 мг магнезий в 100 грама от продукта).

В 100 грама фъстъци има 29 грама протеини.

Леща

Лещата (независимо от сорта) е друг добър източник на растителен протеин. Значително е и съдържанието на фибри в зрънцата, както и на витамин В, холин и магнезий. Този състав допринася за понижаване на холестерола, а оттам и до по-малък риск от развитие на сърдечносъдови заболявания.

Сто грама сушена леща осигурява на тялото 23 грама протеин и около половината от препоръчителното за човек дневно количество фибри.

различни видове леща

Конопено семе

Конопените семена са източник на различни аминокиселини. Тяхното съотношение е балансирано, което прави протеините изключително ефективни за организма. Семената са богати и на антиоксиданти, които защитават клетките.

В 100 грама от продукта има 20 грама растителни белтъчини.

Ленено семе

Ленените семена се определят като суперхрана, не само защото съдържанието им на протеини е високо, но и защото продуктът е богат още на омега-3 мастни киселини, фибри, витамини и минерали.

В 100 грама ленено семе има 23 грама протеин.

Амарант

Амарантът е истинска хранителна бомба. В състава му влизат големи количества белтъчини и много витамин С, магнезий, желязо, калций и фибри. 70% от амарантовото масло са ненаситни мастни киселини, които благоприятстват нивото на холестерола.

В 100 грама суров амарант има 15 грама белтъчини.

Тофу

Тофуто е соево сирене, което има богато съдържание на протеини. Те обаче са в по-малки количества в сравнение с непреработената соя, тъй като наличието на вода в “сиренето” е голямо.

В 100 грама от продукта има 15 грама белтъчини.

соя и тофу

Киноа

Киноата е зърноподобна култура, чудесен заместител на ориза, която включва в състава си немалки количества протеин. Тя е богата на аминокиселината лизин, която се съдържа в рибата и месото. Освен това киноата е източник и на ценни микроелементи като магнезий, желязо, калий и цинк.

В 100 грама сурова киноа се съдържат 13 грама протеин.

Овесени ядки

Овесените ядки също влизат в списъка с растителните храни-източници на протеин, който, в комбинация с бавно усвоимите въглехидрати в състава на популярната закуска, гарантира дълготрайна ситост.

Продуктът е богат и ненаситени мастни киселини и груби фибри, които подпомагат храносмилането и засищат глада за дълго време.

Други богати на протеин растителни източници са:

  • нахутът – 19 грама белтъчини в 100 грама продукт;
  • грахът – 23 грама протеин в 100 грама от зърната;
  • бобът – в зависимост от вида, между 20 и 25 грама протеин в 100 грама.
Резултатите от проведени научни изследвания показват, че протеинов дефицит не се наблюдава при хората, които се хранят предимно с растителни протеини.

Протеинът е необходимо хранително вещество след тренировка

След интензивна тренировка тялото се нуждае от протеин, за да възстанови микроскопичните разкъсвания в мускулните влакна, вследствие на спорта. Белтъчините помагат за нарастване на мускулите, те се стягат и са в състояние да изгарят повече енергия, a метаболизмът се забързва.

Препоръчителен дневен прием на протеин

Минимална дневна доза протеин е 0,8 грама на килограм телесно тегло, или около 56 грама за 70-килограмов човек и около 48 грама за 60-килограмов. Това количество е необходимо за предотвратяване на протеинов дефицит, а оптималният прием е от 1,2 до 1,6 грама протеин на килограм телесно тегло, казва Габриел Лион, доктор по остеопатична медицина и основател на Institute for Muscle-Centric Medicine. Хората, които тренират или се занимават с професии, свързани с физическа активност, се нуждаят от повече протеин в сравнение с тези, които не са особено натоварени физически.

Източник:
  • https://eatsmarter.de/ernaehrung/das-sind-sie-die-10-besten-veganen-eiweissquellen
  • https://www.zentrum-der-gesundheit.de/ernaehrung/naehrstoffe/proteine-uebersicht/pflanzliche-proteine
  • https://www.cnbc.com/2023/02/06/how-much-protein-you-need-in-a-day-and-ways-to-add-it-to-your-diet.html
  • https://www.stern.de/gesundheit/vegane-eiweissquellen--das-sind-die-besten-pflanzlichen-proteinlieferanten-30614280.html
Още по темата:
  • Белтъчини (протеини) с животински произход Белтъчини (протеини) с животински произход
  • Белтъчини (протеини) - част 1 Белтъчини (протеини) - част 1
  • Белтъчини (протеини) - част 2 Белтъчини (протеини) - част 2
  • Лектини - ползи и вреди Лектини - ползи и вреди
4.2/5 6 оценки

Продукти свързани със СЪСТАВКАТА

БИОТЕЧ ВЕГАН ПРОТЕИН ОВКУСЕН 500 г
50.00лв.

БИОТЕЧ ВЕГАН ПРОТЕИН ОВКУСЕН 500 г

Нов
ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА УРИНА ТРИФАН * 50
14.00лв.

ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА УРИНА ТРИФАН * 50

ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА УРИНА АЛБУФАН * 50
9.20лв.

ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА УРИНА АЛБУФАН * 50

АПТАМИЛ 2 ОРГАНИК 800 г
57.00лв.

АПТАМИЛ 2 ОРГАНИК 800 г

Нов
НУТРИМ НУТРИКАЛ ХЕПАТИКУМ 100 гр.
4.50лв.

НУТРИМ НУТРИКАЛ ХЕПАТИКУМ 100 гр.

НУТРИМ МЕГА ПРО 92 ПЛАТИНУМ 1000 гр. с вкус на ванилия
39.80лв.

НУТРИМ МЕГА ПРО 92 ПЛАТИНУМ 1000 гр. с вкус на ванилия

Коментари към Белтъчини (протеини) с растителен произход – хранителни източници

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Белтъчини (протеини) с растителен произход – хранителни източници
    www.framar.bg 
    на 30 March 2023 в 14:43
    Коментирайте "Белтъчини (протеини) с растителен произход – хранителни източници"

СЪСТАВКАТА е свързана към

  • Белтъчини/ Протеини
  • Алтернативно лечение при албумин в урината
  • Разграждане на белтъци
  • Скумрия - хранителна стойност и ползи за здравето
  • Фъстък
  • Протеин (белтък) в кръвта
  • Мембранни белтъци
  • Боб мунг, зелена грама
  • Лектини - ползи и вреди
  • Премахнете синината и отока, като поставите белтък на удареното място
  • Белтък на Бенс Джоунс

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Има ли взаимодействие между Клиндамицин 600 мг и приема на суроватъчен протеин на прах?

преди 926 дни, 20 часа и 15 мин.

Високи нива на C-Реактивен протеин при псориазис и псориатичен артрит

преди 1596 дни, 20 часа и 38 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Данъчни облекчения за деца под 18 години - подаване през НАП - 2023 година

преди 24 дни, 3 часа и 39 мин.

Леко горчив вкус на брюкселско зеле

преди 30 дни, 18 часа и 53 мин.

Модели акупресурни постелки / килимчета / за вашето здраве

преди 59 дни, 18 часа и 13 мин.

Кой е Jordan Tristan Walker от Pfizer и наистина ли съществува?

преди 62 дни, 16 мин.
Всички
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

АНКЕТА

Ще разчитате ли на пенсията когато остареете

Виж резултатите
Още интересни публикации
Протеинов шоколад за закуска - една добра идея, твърди Mr.3Hours

Протеинов шоколад за закуска - една добра идея, твърди Mr.3Hours

от 10 фев 2023г. Прочети повече
Алтернативно лечение при албумин в урината

Алтернативно лечение при албумин в урината

от 12 дек 2022г. Прочети повече
Антиоксидантите като метод на лечение

Антиоксидантите като метод на лечение

от 08 дек 2022г. Прочети повече
Обмяна на белтъците

Обмяна на белтъците

от 10 май 2022г. Прочети повече
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2023 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах