Начало Хранене Хранителни съставки Белтъчини Белтъчини (протеини) - част 1

Белтъчини (протеини) - част 1

Белтъчини (протеини) - част 1 - изображение

Протеините са съединения, съставени от въглерод, водород, кислород и азот, които се образуват от последователни аминокиселини. Протеините играят съществена роля в живота на клетките, растежа и функционирането на човешкото тяло. Като основна структурна молекула на всички тъкани в организма, протеинът съставлява 17% от телесното тегло. За да разберете ролята протеините в човешкото тяло, е важно да сте наясно с тяхната основна структура и състав.

Аминокиселини

Аминокиселините са основните елементи на протеина. Дългите вериги от аминокиселини, наречени полипептиди, съставляват многокомпонентните протеини. Подреждането на аминокиселините по веригата определя структурата и химичните свойства на протеина. Аминокиселините се състоят от следните елементи: въглерод, водород, кислород, азот и понякога сяра.

Има двадесет различни вида аминокиселини, които човешкото тяло използва. Биохимичните свойства на аминокиселините определят ролята и функцията на протеините в човешкото тяло.

От двадесетте аминокиселини, 11 се считат за заменими (неесенциални), което означава, че тялото е в състояние да ги синтезира само. Девет са есенциални (незаменими), т.е. тялото не е в състояние да ги синтезира, за да отговори на нуждите на клетката. Следователно, те трябва да се набавят чрез диетата. В храните, съдържащи протеини, влизат както неесенциални, така и есенциални аминокиселини, като вторите, може да се използват от организма за синтезирането на някои несъществени аминокиселини. Ето защо здравословното хранене трябва да предлага достатъчен и балансиран прием на двата вида аминокиселини, с цел да се осигурят високи нива на производство на протеин.

Основни есенциални аминокиселини

Лизин - Лизинът е основна аминокиселина, която участва в изграждането на всички видове протеини. Той играе важна роля в абсорбцията на калций, както и в изграждането на мускулния протеин. Освен това спомага за образуването на колаген и за възстановяването на тъканите, понижава холестерола. За да си осигурите лизин, трябва да консумирате повече боб, грах и леща.

Изолевцин – Широко позната аминокиселина, способна да увеличи издръжливостта и да помогне за здравината на мускулната тъкан. Особено препоръчван е на професионалните спортисти, тъй като основната функция на изолевцина в организма е да увеличава енергийните нива и да помага на тялото да се възстанови от напрегнатата физическа активност.

Валин - Тази аминокиселина доставя на мускулите допълнителна глюкоза, стимулирайки производството на енергия по време на физическа активност, също така подпомага функцията на нервната система и подобрява когнитивните процеси. Може да си набавите важната аминокиселина от боба, листните зеленчуци, птици и мляко.

Триптофан - тази аминокиселина участва в състава на витамин B3 (ниацин). Използва се за производство на серотонин, необходим за пренасянето на нервните импулси от една клетка към друга. Липсата на триптофан се характеризира с умора, безсъние, липса на апетит. Помага за борбата с депресията, предменструалните симптоми, участва в подобряването на настроението.

Хистидин - Аминокиселината може да се квалифицира като "полуесенциална", понеже възрастните хора успяват да произвеждат достатъчно от него, а децата не могат. Тялото се нуждае от хистидин, за да може да регулира и използва есенциални елементи, като желязо, мед, цинк и манган.

Левцин - Това е жизненоважна аминокиселина, която помага за регулирането на кръвната захар, стимулира растежа и възстановяването на мускулните и костните тъкани. Тялото ви не може само да синтезира левцин, затова той трябва да се набавя чрез храна като риба, пиле, говеждо, млечни продукти и яйца.

Метионин - съдържаща сяра аминокиселина, действаща като междинен продукт в биосинтезата на различни фосфолипиди. Спомага за детоксикацията на черния дроб и предотвратява натрупването на мазнини в него. Използва се при лечението на депресия, възпаления, чернодробни заболявания и мускулни болки. Може да си го набавите чрез риба, месо и млечни продукти.

Фенилаланин - оказва положително въздействие върху настроението и участва в образуването на адреналина, който се превръща в норадреналин, насърчаващ умствената бдителност и паметта; повишава настроението и потиска апетита.

Треонин – съдържа се до голяма степен в централната нервна система, полезен е при лечението на различни видове депресии. Треонинът изгражда еластин, колаген и насърчава правилния метаболизъм на мазнините в черния дроб.

Останалите произвеждани от човешкия организъм аминокиселини са: аланин, аргинин, аспаргин, аспаргинова киселина, цистеин, глутаминова киселина, глутамин, глицин, пролин, серин, тирозин.


По статията работи: Данна Панджарова
Източник: encyclopedia.com; aminoacidsguide.com
Снимка: media.licdn.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСъставкиЗдравни съветиДиетиИзследванияСпортХрани и ястияНовиниРецептиФизиологияЛюбопитноСнимкиБотаникаХранене при...ЛайфстайлВидеоАлт. медицинаЛечения