Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Кулинарни хитринки Аквафаба – натуралният заместител на яйца

Аквафаба – натуралният заместител на яйца

от 04 яну 2019г., обновено на 05 авг 2024г.
Автор: Chef Framar
Аквафаба –  натуралният заместител на яйца - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Знаете ли какво е аквафаба? На мнозина вероятно им звучи сложно и екзотично, но всъщност това е един абсолютно прост и достъпен продукт, при това натурален, който се получава от бобови култури. По-конкретно, течността, в която се варят. Аквафабата е истинска находка за вегетарианците, ценна за почитателите на „живата“ храна и за хората, които по една или друга причина не трябва да консумират яйца.

Какво представлява аквафаба?

Наименованието произлиза от латинските думи „aqua” (вода) и „faba” (боб, бобови). Съществуват два вида аквафаба. Единият е отварата, която остава след термичната обработка на бобови култури (бял боб, грах, леща и други). В нея има много полезни вещества, като най-ценна е водата, използвана за сваряване на сух нахут.

Вторият вид е „сокът” от консервираните бобови култури. Въпреки че е по-лесно и удобно да се използва, течността се цени много по-малко, защото в нея се добавят различни консерванти за съхранение на основния продукт.

Аквафабата е открита случайно преди няколко години от готвач, който забелязва, че разбиването на течността от бобови консерви води до образуването на гъста и плътна пяна, наподобяваща тази, която се получава при разбиване на яйца. Именно благодарение на способността си да имитира свойствата на яйчения белтък, аквафабата е отличен заместител на готварската сметана и разбитите белтъци. 30-40 милилитра се равняват на един яйчен белтък.

>>> Как да консумираме яйца, без да повишим нивата на холестерола

Полезни хранителни вещества

Яйчните белтъци са здравословни за тези, които предпочитат животинския продукт, но аквафабата е чудесна алтернатива за веганите и хората с алергия към яйца.

Аквафаба

Тъй като нахутът е изключително здравословен, някои от хранителните му вещества преминават във водата при варене. Протеините и фибрите не се прехвърлят, но човек може да се възползва от останалите хранителни вещества, сред които:

  • витамини от група В;
  • фолиева киселина;
  • желязо;
  • фосфор;
  • здравословни мазнини, като линолова и олеинова киселини.

Приложение на аквафаба

Натуралният заместител на яйцата може да се използва за приготвянето на:

  • майонеза;
  • сирена и моцарела;
  • нуга;
  • френски макарони;
  • печива;
  • домашен сладолед;
  • целувки;
  • пяна за кафе (вместо сметана).

Първоначално водата от нахут може да има мирис на бобови култури, но след смесване с останалите продукти в рецептата, миризмата и вкусът стават по-неутрални. При използването на друг вид бобова култура или ако нахутът е осолен, резултатът може да е различен.

Как да приготвите правилно аквафаба?

  • Залейте с вода 1 чаена чаша сух нахут и оставете да престои една нощ. На сутринта отцедете течността и поставете зърната в съд с чиста вода, която да ги покрива с три сантиметра. Сварете на среден огън.
  • След приготвяне на нахута, извадете зърната, а водата варете, докато останат 200 милилитра.
  • Получената отвара охладете, прецедете и използвайте по предназначение или съхранявайте в хладилник не повече от 4 дни.
  • Разбиването става с миксер с кръгли бъркалки, а течността може да бъде както гореща, така и студена. Процесът задължително се извършва на висока скорост до образуване на пяна.
  • За да се превърне в крем, добавяйте захар или стевия на малки части по време на разбиването.
  • В зависимост от ястието, което искате да приготвите, може да прибавите хранителни оцветители, лимонов сок или щипка сол.
  • За да бъде пяната по-гъста и плътна, като за целувки, нахутът трябва да се свари без предварително накисване във вода. В такъв случай обаче процесът на приготвяне изисква повече време.
Още по темата:
  • Белтъчен крем за торти и сладкиши Белтъчен крем за торти и сладкиши
  • Белтъчен крем на водна баня (за торти и сладкиши) Белтъчен крем на водна баня (за торти и сладкиши)
  • Как да направите перфектното суфле Как да направите перфектното суфле
  • Пет лесни начина за отделяне на жълтъците от белтъците Пет лесни начина за отделяне на жълтъците от белтъците
3.7/5 3 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

НУТРИМ НУТРИКАЛ ХЕПАТИКУМ 100 г
5.60лв. / 2.86 €

НУТРИМ НУТРИКАЛ ХЕПАТИКУМ 100 г

СИРИУС-Д КЛАСИК прах 100 г
43.20лв. / 22.09 €

СИРИУС-Д КЛАСИК прах 100 г

ХЕЛТ АГЕЙН ВЕНУС ФОРТЕ 120 г
71.38лв. / 36.50 €

ХЕЛТ АГЕЙН ВЕНУС ФОРТЕ 120 г

АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС CHIEFTAIN МИКС ЗА МЪЖА 200 г
38.90лв. / 19.89 €

АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС CHIEFTAIN МИКС ЗА МЪЖА 200 г

БИОХЕРБА НАТУРАЛНО БРАШНО ОТ НАХУТ 300 г
3.23лв. / 1.65 €

БИОХЕРБА НАТУРАЛНО БРАШНО ОТ НАХУТ 300 г

РЕТРО КАФЕ прах 100 г ЗДРАВНИЦА
4.11лв. / 2.10 €

РЕТРО КАФЕ прах 100 г ЗДРАВНИЦА

Коментари към Аквафаба – натуралният заместител на яйца

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Аквафаба –  натуралният заместител на яйца
    www.framar.bg 
    на 15 November 2025 в 17:31
    Коментирайте "Аквафаба – натуралният заместител на яйца"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Кулинарни хитринки
  • 12 ползи за здравето от нахута – едно от първите култивирани от човека растения
  • Как да приготвим яйчните белтъци на сняг за торта, крем, блатове или кекс?
  • Разграждане на белтъци
  • Леблебия, Нахут, Сланутък
  • Премахнете синината и отока, като поставите белтък на удареното място
  • Протеин (белтък) в кръвта
  • Белтък на Бенс Джоунс
  • Ползи за здравето от брашното от нахут
  • Белтъчини (протеини) с растителен произход – хранителни източници
  • Белтъчини (протеини) с животински произход
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
ЛипосаркомЛипосарком

Липосарком

от 14 ное 2025г.Прочети повече
Високоспециализирана операция на голяма бъбречна киста в МБАЛ „Княгиня Клементина“Високоспециализирана операция на голяма бъбречна киста в МБАЛ „Княгиня Клементина“

Високоспециализирана операция на голяма бъбречна киста в МБАЛ „Княгиня Клементина“

от 14 ное 2025г.Прочети повече
Доц. Владева: Пандемията Диабет – пийте вода и регулирайте теглото, за да сте здравиДоц. Владева: Пандемията Диабет – пийте вода и регулирайте теглото, за да сте здрави

Доц. Владева: Пандемията Диабет – пийте вода и регулирайте теглото, за да сте здрави

от 13 ное 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Top Challenges in Supplier Relationship Management (SRM)

преди 8 часа и 31 мин.

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 15 дни, 6 часа и 28 мин.
Всички

АНКЕТА

Засегнати ли сте от заболяването диабет?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЕКСТРАКТ ФАРМА ЕХИНАЦЕЯ 30мл

НУТРИКОСТ МАЛТОДЕКСТРИН прах 454 г

ВИТАМИН B12 сублингвални таблетки 1000 мкг * 180 НАТУРАЛ ФАКТОРС

ВИТАЛЕРС ВИТАМИН D3 ДЖУНИЪР капки 30 мл

ФИТОБИОС АНТИАЦИД дъвчащи таблетки * 20

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ДОКСИЦИКЛИН диспергиращи таблетки 100 мг * 20 СТАДА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 14 ное 2025г. в 18:18:58

ДОКСИЦИКЛИН диспергиращи таблетки 100 мг * 20 СТАДА

Коментар на: Десислава Младенова от 14 ное 2025г. в 17:37:56

ЛАКТОФЛОР BIO PLUS капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 14 ное 2025г. в 16:45:01

АЗАКС таблетки 500 мг * 3 НОБЕЛ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 14 ное 2025г. в 16:44:21

ЛАКТОФЛОР BIO PLUS капсули * 60

Коментар на: Алекс от 14 ное 2025г. в 16:42:37
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival