Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Кулинарни хитринки Аквафаба – натуралният заместител на яйца

Аквафаба – натуралният заместител на яйца

от 04 яну 2019г., обновено на 05 авг 2024г.
Автор: Chef Framar
Аквафаба –  натуралният заместител на яйца - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Знаете ли какво е аквафаба? На мнозина вероятно им звучи сложно и екзотично, но всъщност това е един абсолютно прост и достъпен продукт, при това натурален, който се получава от бобови култури. По-конкретно, течността, в която се варят. Аквафабата е истинска находка за вегетарианците, ценна за почитателите на „живата“ храна и за хората, които по една или друга причина не трябва да консумират яйца.

Какво представлява аквафаба?

Наименованието произлиза от латинските думи „aqua” (вода) и „faba” (боб, бобови). Съществуват два вида аквафаба. Единият е отварата, която остава след термичната обработка на бобови култури (бял боб, грах, леща и други). В нея има много полезни вещества, като най-ценна е водата, използвана за сваряване на сух нахут.

Вторият вид е „сокът” от консервираните бобови култури. Въпреки че е по-лесно и удобно да се използва, течността се цени много по-малко, защото в нея се добавят различни консерванти за съхранение на основния продукт.

Аквафабата е открита случайно преди няколко години от готвач, който забелязва, че разбиването на течността от бобови консерви води до образуването на гъста и плътна пяна, наподобяваща тази, която се получава при разбиване на яйца. Именно благодарение на способността си да имитира свойствата на яйчения белтък, аквафабата е отличен заместител на готварската сметана и разбитите белтъци. 30-40 милилитра се равняват на един яйчен белтък.

>>> Как да консумираме яйца, без да повишим нивата на холестерола

Полезни хранителни вещества

Яйчните белтъци са здравословни за тези, които предпочитат животинския продукт, но аквафабата е чудесна алтернатива за веганите и хората с алергия към яйца.

Аквафаба

Тъй като нахутът е изключително здравословен, някои от хранителните му вещества преминават във водата при варене. Протеините и фибрите не се прехвърлят, но човек може да се възползва от останалите хранителни вещества, сред които:

  • витамини от група В;
  • фолиева киселина;
  • желязо;
  • фосфор;
  • здравословни мазнини, като линолова и олеинова киселини.

Приложение на аквафаба

Натуралният заместител на яйцата може да се използва за приготвянето на:

  • майонеза;
  • сирена и моцарела;
  • нуга;
  • френски макарони;
  • печива;
  • домашен сладолед;
  • целувки;
  • пяна за кафе (вместо сметана).

Първоначално водата от нахут може да има мирис на бобови култури, но след смесване с останалите продукти в рецептата, миризмата и вкусът стават по-неутрални. При използването на друг вид бобова култура или ако нахутът е осолен, резултатът може да е различен.

Как да приготвите правилно аквафаба?

  • Залейте с вода 1 чаена чаша сух нахут и оставете да престои една нощ. На сутринта отцедете течността и поставете зърната в съд с чиста вода, която да ги покрива с три сантиметра. Сварете на среден огън.
  • След приготвяне на нахута, извадете зърната, а водата варете, докато останат 200 милилитра.
  • Получената отвара охладете, прецедете и използвайте по предназначение или съхранявайте в хладилник не повече от 4 дни.
  • Разбиването става с миксер с кръгли бъркалки, а течността може да бъде както гореща, така и студена. Процесът задължително се извършва на висока скорост до образуване на пяна.
  • За да се превърне в крем, добавяйте захар или стевия на малки части по време на разбиването.
  • В зависимост от ястието, което искате да приготвите, може да прибавите хранителни оцветители, лимонов сок или щипка сол.
  • За да бъде пяната по-гъста и плътна, като за целувки, нахутът трябва да се свари без предварително накисване във вода. В такъв случай обаче процесът на приготвяне изисква повече време.
Още по темата:
  • Белтъчен крем на водна баня (за торти и сладкиши) Белтъчен крем на водна баня (за торти и сладкиши)
  • Белтъчен крем за торти и сладкиши Белтъчен крем за торти и сладкиши
  • Как да направите перфектното суфле Как да направите перфектното суфле
  • Пет лесни начина за отделяне на жълтъците от белтъците Пет лесни начина за отделяне на жълтъците от белтъците
3.7/5 3 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

НУТРИМ НУТРИКАЛ ХЕПАТИКУМ 100 г
5.60лв. / 2.86 €

НУТРИМ НУТРИКАЛ ХЕПАТИКУМ 100 г

СИРИУС-Д КЛАСИК прах 100 г
43.20лв. / 22.09 €

СИРИУС-Д КЛАСИК прах 100 г

ХЕЛТ АГЕЙН ВЕНУС ФОРТЕ 120 г
71.38лв. / 36.50 €

ХЕЛТ АГЕЙН ВЕНУС ФОРТЕ 120 г

АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС CHIEFTAIN МИКС ЗА МЪЖА 200 г
38.90лв. / 19.89 €

АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС CHIEFTAIN МИКС ЗА МЪЖА 200 г

БИОХЕРБА НАТУРАЛНО БРАШНО ОТ НАХУТ 300 г
3.23лв. / 1.65 €

БИОХЕРБА НАТУРАЛНО БРАШНО ОТ НАХУТ 300 г

РЕТРО КАФЕ прах 100 г ЗДРАВНИЦА
4.11лв. / 2.10 €

РЕТРО КАФЕ прах 100 г ЗДРАВНИЦА

Коментари към Аквафаба – натуралният заместител на яйца

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Аквафаба –  натуралният заместител на яйца
    www.framar.bg 
    на 19 October 2025 в 16:29
    Коментирайте "Аквафаба – натуралният заместител на яйца"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Кулинарни хитринки
  • 12 ползи за здравето от нахута – едно от първите култивирани от човека растения
  • Протеин (белтък) в кръвта
  • Премахнете синината и отока, като поставите белтък на удареното място
  • Разграждане на белтъци
  • Леблебия, Нахут, Сланутък
  • Ечемик
  • Ползи за здравето от брашното от нахут
  • Белтък на Бенс Джоунс
  • Как да приготвим яйчните белтъци на сняг за торта, крем, блатове или кекс?
  • Пилешки гърди с нахут и спанак
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Транзиторен синовитТранзиторен синовит

Транзиторен синовит

от 18 окт 2025г.Прочети повече
Синдром на спящата красавицаСиндром на спящата красавица

Синдром на спящата красавица

от 17 окт 2025г.Прочети повече
Хиляди британци съдят Johnson & Johnson заради азбест в бебешка пудраХиляди британци съдят Johnson & Johnson заради азбест в бебешка пудра

Хиляди британци съдят Johnson & Johnson заради азбест в бебешка пудра

от 17 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Олайф - хранителни добавки и козметика от Италия

преди 2 дни, 1 час и 26 мин.

Истини и митове за лъчелечението - говорят специалистите на КОЦ – Пловдив

преди 4 дни, 7 часа и 58 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се променя нагласата ви спрямо безопасността на ваксините?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Леблебия, Нахут, Сланутък Леблебия, Нахут, Сланутък

Леблебия, Нахут, Сланутък

от 03 апр 2024г. Прочети повече
Разграждане на белтъци Разграждане на белтъци

Разграждане на белтъци

от 10 май 2022г. Прочети повече
Протеинови матрици Протеинови матрици

Протеинови матрици

от 15 юни 2021г. Прочети повече
Ползи за здравето от брашното от нахут Ползи за здравето от брашното от нахут

Ползи за здравето от брашното от нахут

от 21 авг 2020г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

НУРОФЕН ЕКСПРЕС ФОРТЕ капсули 400 мг * 30

БИОХЕРБА ЧАЙ ФИЛТЪР МАТОЧИНА * 20

ПЮРОЛИГО ТИРОИД КОМПЛЕКС йонизиран разтвор 500 мл

ОСТРОВИТ МАГНЕЗИЕВ ЦИТРАТ прах 200 г НЕОВКУСЕН

НУТРИМ ПРО ГОЛД 90 КЛАСИК 1000 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ХЕКЛА ЛАВА D30 пилули 10 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 окт 2025г. в 16:03:27

МАГНЕЗИЙ НАТУРАЛЕН МОРСКИ капсули * 30 ARO LIFE

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 окт 2025г. в 16:02:49

МАГНЕЗИЙ НАТУРАЛЕН МОРСКИ капсули * 30 ARO LIFE

Коментар на: Петко Иванов от 17 окт 2025г. в 14:33:16

ТРИБУТИН таблетки 300 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 окт 2025г. в 14:32:19

ЦЕРЕБРОЛИЗИН инжекционен/инфузионен разтвор 10 мл * 5

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 окт 2025г. в 14:17:49
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival