Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Кулинарни хитринки Аквафаба – натуралният заместител на яйца

Аквафаба – натуралният заместител на яйца

от 04 яну 2019г., обновено на 05 авг 2024г.
Автор: Chef Framar
Аквафаба –  натуралният заместител на яйца - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Знаете ли какво е аквафаба? На мнозина вероятно им звучи сложно и екзотично, но всъщност това е един абсолютно прост и достъпен продукт, при това натурален, който се получава от бобови култури. По-конкретно, течността, в която се варят. Аквафабата е истинска находка за вегетарианците, ценна за почитателите на „живата“ храна и за хората, които по една или друга причина не трябва да консумират яйца.

Какво представлява аквафаба?

Наименованието произлиза от латинските думи „aqua” (вода) и „faba” (боб, бобови). Съществуват два вида аквафаба. Единият е отварата, която остава след термичната обработка на бобови култури (бял боб, грах, леща и други). В нея има много полезни вещества, като най-ценна е водата, използвана за сваряване на сух нахут.

Вторият вид е „сокът” от консервираните бобови култури. Въпреки че е по-лесно и удобно да се използва, течността се цени много по-малко, защото в нея се добавят различни консерванти за съхранение на основния продукт.

Аквафабата е открита случайно преди няколко години от готвач, който забелязва, че разбиването на течността от бобови консерви води до образуването на гъста и плътна пяна, наподобяваща тази, която се получава при разбиване на яйца. Именно благодарение на способността си да имитира свойствата на яйчения белтък, аквафабата е отличен заместител на готварската сметана и разбитите белтъци. 30-40 милилитра се равняват на един яйчен белтък.

>>> Как да консумираме яйца, без да повишим нивата на холестерола

Полезни хранителни вещества

Яйчните белтъци са здравословни за тези, които предпочитат животинския продукт, но аквафабата е чудесна алтернатива за веганите и хората с алергия към яйца.

Аквафаба

Тъй като нахутът е изключително здравословен, някои от хранителните му вещества преминават във водата при варене. Протеините и фибрите не се прехвърлят, но човек може да се възползва от останалите хранителни вещества, сред които:

  • витамини от група В;
  • фолиева киселина;
  • желязо;
  • фосфор;
  • здравословни мазнини, като линолова и олеинова киселини.

Приложение на аквафаба

Натуралният заместител на яйцата може да се използва за приготвянето на:

  • майонеза;
  • сирена и моцарела;
  • нуга;
  • френски макарони;
  • печива;
  • домашен сладолед;
  • целувки;
  • пяна за кафе (вместо сметана).

Първоначално водата от нахут може да има мирис на бобови култури, но след смесване с останалите продукти в рецептата, миризмата и вкусът стават по-неутрални. При използването на друг вид бобова култура или ако нахутът е осолен, резултатът може да е различен.

Как да приготвите правилно аквафаба?

  • Залейте с вода 1 чаена чаша сух нахут и оставете да престои една нощ. На сутринта отцедете течността и поставете зърната в съд с чиста вода, която да ги покрива с три сантиметра. Сварете на среден огън.
  • След приготвяне на нахута, извадете зърната, а водата варете, докато останат 200 милилитра.
  • Получената отвара охладете, прецедете и използвайте по предназначение или съхранявайте в хладилник не повече от 4 дни.
  • Разбиването става с миксер с кръгли бъркалки, а течността може да бъде както гореща, така и студена. Процесът задължително се извършва на висока скорост до образуване на пяна.
  • За да се превърне в крем, добавяйте захар или стевия на малки части по време на разбиването.
  • В зависимост от ястието, което искате да приготвите, може да прибавите хранителни оцветители, лимонов сок или щипка сол.
  • За да бъде пяната по-гъста и плътна, като за целувки, нахутът трябва да се свари без предварително накисване във вода. В такъв случай обаче процесът на приготвяне изисква повече време.
Още по темата:
  • Белтъчен крем за торти и сладкиши Белтъчен крем за торти и сладкиши
  • Белтъчен крем на водна баня (за торти и сладкиши) Белтъчен крем на водна баня (за торти и сладкиши)
  • Белтъчно-маслен крем за торти и сладкиши Белтъчно-маслен крем за торти и сладкиши
  • Пет лесни начина за отделяне на жълтъците от белтъците Пет лесни начина за отделяне на жълтъците от белтъците
3.7/5 3 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

НУТРИМ НУТРИКАЛ ХЕПАТИКУМ 100 г
5.60лв.

НУТРИМ НУТРИКАЛ ХЕПАТИКУМ 100 г

СИРИУС-Д КЛАСИК прах 100 г
43.20лв.

СИРИУС-Д КЛАСИК прах 100 г

БИОТЕЧ ВЕГАН ПРОТЕИН ОВКУСЕН 500 г
50.00лв.

БИОТЕЧ ВЕГАН ПРОТЕИН ОВКУСЕН 500 г

АПТАМИЛ 2 ОРГАНИК 800 г
61.40лв.

АПТАМИЛ 2 ОРГАНИК 800 г

ХЕЛТ АГЕЙН ВЕНУС ФОРТЕ 120 г
71.30лв.

ХЕЛТ АГЕЙН ВЕНУС ФОРТЕ 120 г

РЕТРО КАФЕ прах 100 г ЗДРАВНИЦА
3.90лв.

РЕТРО КАФЕ прах 100 г ЗДРАВНИЦА

Коментари към Аквафаба – натуралният заместител на яйца

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Аквафаба –  натуралният заместител на яйца
    www.framar.bg 
    на 18 May 2025 в 16:40
    Коментирайте "Аквафаба – натуралният заместител на яйца"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Кулинарни хитринки
  • 12 ползи за здравето от нахута – едно от първите култивирани от човека растения
  • Разграждане на белтъци
  • Протеин (белтък) в кръвта
  • Премахнете синината и отока, като поставите белтък на удареното място
  • Леблебия, Нахут, Сланутък
  • Спанак с нахут и оризова гарнитура
  • Белтък на Бенс Джоунс
  • Ползи за здравето от брашното от нахут
  • Ечемик
  • Белтъчен крем за торти и сладкиши
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Колко яйца седмично са полезни за здравето и кога яйцата стават вредни?

преди 28 дни, 19 часа и 15 мин.

Шоколадови яйца Хари Потър - как да убедя детето ми да не иска всеки ден

преди 676 дни, 10 часа и 7 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 2 дни, 4 часа и 44 мин.

Какво представлява прозяването

преди 6 дни, 19 часа и 44 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 6 дни, 19 часа и 56 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 6 дни, 20 часа и 3 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival