Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Аквафаба - натуралният заместител на яйцата. Приготвяне и приложение

Аквафаба - натуралният заместител на яйцата. Приготвяне и приложение

Аквафаба - натуралният заместител на яйцата. Приготвяне и приложение - изображение

Знаете ли какво е аквафаба? Някак звучи сложно и екзотично, но всъщност това е един абсолютно прост и достъпен продукт, при това натурален, който се получава от бобови култури. По-конкретно, течността, в която се варят. Тя е истинска находка за вегетарианците, ценна за почитателите на "живата" храна и за хората, които по една или друга причина не трябва да консумират яйца.

Наименованието произлиза от латинските "aqua"(вода) и "faba" (боб, бобови). Съществуват два вида аквафаба. Единият е отварата, която остава след термичната обработка на бобови култури (бял боб, грах, леща и други). В нея има много полезни вещества, а най-ценна е тази, в която сте сварили сух нахут.

Нахут

Вторият вид е "сокът" от консервираните бобови култури. Въпреки че е по-лесно и удобно да се използва тази течност, тя се цени много по-малко, защото в нея се добавят различни консерванти за съхранение на основния продукт.

Аквафабата случайно е "открита" преди няколко години от готвач, който забелязва, че при разбиването на течността от бобови консерви се образува гъста и плътна пяна, наподобяваща тази, която се получава при разбиване на яйца.

Именно благодарение на способността си да имитира свойствата на яйчения белтък, аквафабата е отличен заместител на готварската сметана и разбитите белтъци. 30-40 милилитра от течността са равни на 1 яйчен белтък.


За какво може да се използва аквафабата?

За приготвяне на:

  • майонеза;
  • сирена и моцарела;
  • нуга;
  • френски макарони;
  • печива;
  • домашен сладолед;
  • целувки;
  • пяна за кафе (вместо сметана).

аквафаба

Как се приготвя правилно аквафаба?

Залейте с вода 1 чаена чаша сух нахут и оставете да престои една нощ. На сутринта отцедете течността и изплакнете зърната с чиста вода, която да ги покрива с 3 сантиметра. Сварете на среден огън.

Щом бъдат готови, извадете ги, а водата варете, докато остане 200 милилитра.

Получената отвара охладете, прецедете и използвайте по предназначение или съхранявайте в хладилник не повече от 4 дни.

Разбиването става с миксер с кръгли бъркалки, а течността може да бъде както гореща, така и студена. Процесът задължително е извършва на висока скорост до образуване на пяна.

аквафаба

За да се превърне масата в крем, по време на разбиването добавяйте захар или стевия на малки части.

Също така, в зависимост от ястието, което приготвяте, може да прибавите хранителни оцветители, лимонов сок или щипка сол.

За да бъде пяната по-гъста и плътна, като за целувки, нахутът следва да се свари без предварително накисване във вода. В този случай обаче процесът на приготвяне ще изисква повече време. Разбиването трябва да бъде продължително (това е така и при използването на белтъци), тъй като в противен случай продуктът ще се разтече.

Опитайте!


Редактор: Радостина Райчева
Източник: epochtimes.com.ua
Снимки: edemia.livejournal.com; eat-right.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиХрани и ястияСъставкиЗдравни съветиНовиниФизиологияЛюбопитноДиетиИзследванияСпортЛайфстайл