Скумрия - хранителна стойност и ползи за здравето
Скумрията е най-разпространената и най-консумираната риба в България. Тя е тлъста риба, в нея има много протеини, които се усвояват 3 пъти по-бързо от тези на говеждото месо. Може да се причисли към диетичните продукти, защото е нискокалорична. Ненаситените мастни киселини, които се съдържат в големи количества в скумрията, допринасят значително за укрепване на клетъчната мембрана, защото активно неутрализират свободните радикали. Тези мастни киселини са най-важния елемент, който изпълнява роля на антиоксидант.
Хранителна стойност и състав
Хранителни вещества |
Количества |
Калории |
205 kcal |
Въглехидрати |
0 грама |
Мазнини |
13,9 грама |
Наситени мазнини |
3,3 грама |
Мононенаситени мазнини |
5,5 грама |
Полиненаситени мазнини |
3,3 грама |
Омега-3 мастни киселини |
2670 милиграма |
Омега-6 мастни киселини |
219 милиграма |
Протеин |
18,6 грама |
Витамини:
Витамини |
% съдържание спрямо дневните нужди |
Витамин B12 |
145% |
Витамин D |
90% |
Витамин B3 |
45% |
Витамин B2 |
18% |
Витамин B1 |
12% |
Витамин B5 |
9% |
Витамин Е |
8% |
Витамин К |
6% |
Витамин А |
3% |
Минерали
Минерали |
% съдържание спрямо дневните нужди |
Селен |
63% |
фосфор |
22% |
магнезий |
19% |
Желязо |
9% |
калий |
9% |
В състава влизат още цинк, мед, натрий, калций, манган. |
Ползи за здравето
Полезните свойства на тази риба се дължат най-вече на минералните вещества, влизащи в състава й: фосфор, сяра, цинк, манган, калий, натрий. Те са жизненоважни за човешкия организъм.
Месото на скумрията е подходящо за бременни жени, стари хора, малки деца. Неоспорима е огромната му полза за гръбначния и главния мозък.
Богата на Омега-3
Факт е, че повечето възрастни хора не консумират достатъчно Омега-3 мастни киселини. Ако търсим източник на Омега-3, винаги се насочваме към рибите и това е правилно. Само едно филе от рибата от 100 грама осигурява близо 3000 милиграма Омега-3.
Омега-3 имат широк спектър от ползи за здравето, те имат противовъзпалителни свойства, подобряват сърдечното здраве и понижават риска от смърт, причинена от сърдечни заболявания.
Скумрията съдържа значителни количества B12
Още едно предимство за скумрията е, че има много витамин B12, чийто недостиг засяга почти 1/3 от хората, особено с напредването на възрастта. Дефицитът на витамина може да причини анемия и да увреди нервната система. Затова е важно да осигуряваме достатъчен прием на витамини, независимо от хранителните предпочитания. Скумрията съдържа около 300% от необходимите стойности за една риба. Витамин В12 влияе на синтеза на ДНК, участва в метаболизма на мазнините, което дава възможност да се увеличи консумацията на кислород от клетките.
Селен в скумрията
Още един минерал, който остава на заден план в забързаното ни ежедневие, а е много полезен за здравето. Едно малко филе скумрия осигурява 71% от дневната необходимост от селен, а неговите свойства са:
- подсилва имунната система;
- участва в производството на ДНК;
- регулира щитовидните хормони и като цяло подпомага здравето ща жлезата;
- подобрява здравето на сърцето;
- бори се с възпаленията.
Скумрията подобрява здравето на сърцето
Със сигурност не се съмнявате, че рибите имат благотворно влияние върху сърцето. Това се дължи, както вече споменахме по-горе, на Омега-3 и селена.
Не само, скумрията е и богат източник на редица витамини и минерали, които също са свързани със сърдечното здраве, особено магнезий, цинк и калий. Изследване потвърждава, че консумацията на мазни риби подобрява съдовата функция и понижава риска от смъртност, причинена от сърдечни заболявания с близо 7%.
Хората, които имат проблеми със съдържанието на захар в кръвта, ще получат положителни резултати при редовна употреба на тази риба, а диабета също е предпоставка за сърдечни болести.
100% осигурява витамин D
Дефицитът на витамин D е съществен проблем за развития свят, особено на местата, където имат продължителна и тъмна зима. Тъй като повечето от нас прекарваме времето си в затворени пространства, то и страдаме от липса на витамин D, дори и ако сме на слънчеви места. Освен с добавки, може да повишите витамина, като си хапвате скумрия, която има 100% от дневните количества от слънчевия витамин.
Скумрията подпомага когнитивните способности
Когнитивните способности се отнасят до възможността да извършваме умствени дейности и да обработваме информация.
Скумрията подпомага здравословното психическо състояние, доказва проучване върху 232 деца, които се хранили по определен начин, а тези, които хапвали 3 пъти седмично риби (скумрия или херинга), отчели значително повишаване на умствените способности. Разбира се, грижата за мозъка се дължи най-вече на омега-3.
Скумрията понижава триглицеридите
Високият холестерол и триглицеридите са едни най-значимите рискови фактори за сърцето.
Може да подобрите нивата на триглицеридите, като спортувате, храните се добре и спите достатъчно. Мазната риба помага в това начинание, доказано чрез проучвания, подлагащи точно скумрията и нейните ефекти върху намаляването на триглицеридите и резултатите са обнадеждаващи, затова включете скумрия в менюто си, за да подобрите здравето си.
Голям плюс е и голямото количество протеини, които в съвременната диета остават на заден план, за сметка на голямо количество въглехидрати. Рибата има всички необходими незаменими аминокиселини.
Полезните свойства на скумрията допринасят за същественото подобряване на състоянието при заболявания на кръвоносните съдове. Минералните вещества, влизащи в състава й, сполучливо увеличават хрущялната тъкан, което подобрява човешкото здраве.
Живак
Основен проблем в наши дни е наличието на живак в рибите и много хора, дори се отказват да ги консумират, заради това. В скумрията има много малки количества, но зависи от местността, в която е уловена. Атлантическата скумрия се счита за най-чистата.
Коментари към Скумрия - хранителна стойност и ползи за здравето