Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Кулинарни хитринки Как да разбиваме правилно белтъците

Как да разбиваме правилно белтъците

от 30 апр 2014г., обновено на 09 март 2017г.
Как да разбиваме правилно белтъците - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

За направата на сладки изкушения често се използват белтъци. Какъв ще бъде резултатът от кулинарстването ни зависи много от белтъчната пяна. Предлагаме ви да видите някои тънкости при разбиването на белтъците, които ще ви помогнат да се справите блестящо с майсторенето на сладките изкушения.

 

  • Ако ви е необходим само белтъка на яйцето, продупчете черупката от двете страни с дебела игла. Така белтъкът ще изтече, а жълтъкът ще остане в черупката.
  • За по-лесното отделяне на белтъка от жълтъка ще ви помогне хартиена фуния.
  • Белтъкът се разбива добре, ако е пресен и охладен. Най-добре е процесът да става на хладно място.
  • Разбивайте белтъците в емайлиран, керамичен или стъклен съд. В никакъв случай не правете това в алуминиев, защото ще станат сиви.
  • Важно е съдът да бъде абсолютно сух, без капка мазнина. В белтъка не трябва да попада нито грам жълтък или мазнина.
  • Белтъците се разбиват чрез бъркане на ниска скорост (с миксера), не използвайте блендер или друг подобен уред.
  • В процеса на разбиване скоростта се увеличава.
  • Непресните яйца са воднисти и се разбиват лошо. Към тях може да добавите щипка сол, капка лимонена киселина или оцет, за да се подобри процесът на разбиване. Въпреки това, ефектът не е същият, затова избирайте пресни продукти.
  • Ако белтъците не са добре разбити, в тях се образуват големи мехурчета с въздух, които се пръскат при замесване на тестото и готовото изделие се получава не така пухкаво.
  • В прекалено дълго разбиваните белтъци пък има малки мехурчета с въздух с тънки стени. Те се разрушават по време на печене и блатът спада.
  • Добре разбитите белтъци трябва да увеличат обема си 4 - 5 пъти и да запазят формата си, т.е да се получи "твърда пяна".
  • Моментът на добавянето на захарта е изключително важен. Преди да започнете да изсипвате от нея, белтъците трябва да са достатъчно добре разбити. Не слагайте цялото количество захар наведнъж, правете това постепенно, без да бързате и без да спирате разбиването.
  • За приготвянето на целувки използвайте пудра захар в съотношение с белтъците съответно 1:4 (1 чаша захар на 4 белтъка). Разбира се, от значение е и големината на яйцата, съобразете се и с това.
  • Препоръчва се първо да се разбият белтъците и да се приберат в хладилника и тогава да се премине към разбиването на другите смеси.
  • Приключвайки процеса на разбиване, белтъците се изсипват върху крема или тестото и внимателно се разбъркват (в една посока) до получаването на еднородна маса. Не "притискайте" белтъците, защото ще се изгуби ефектът на въздушност.
Още по темата:
  • Белтъчен крем за торти и сладкиши Белтъчен крем за торти и сладкиши
  • Белтъчен крем на водна баня (за торти и сладкиши) Белтъчен крем на водна баня (за торти и сладкиши)
  • Как да направите перфектното суфле Как да направите перфектното суфле
  • Белтъчно-маслен крем за торти и сладкиши Белтъчно-маслен крем за торти и сладкиши
5.0/5 2 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

НУТРИМ НУТРИКАЛ ХЕПАТИКУМ 100 г
5.60лв. / 2.86 €

НУТРИМ НУТРИКАЛ ХЕПАТИКУМ 100 г

СИРИУС-Д КЛАСИК прах 100 г
43.20лв. / 22.09 €

СИРИУС-Д КЛАСИК прах 100 г

ХЕЛТ АГЕЙН ВЕНУС ФОРТЕ 120 г
71.38лв. / 36.50 €

ХЕЛТ АГЕЙН ВЕНУС ФОРТЕ 120 г

КРИКС капсули * 30
57.40лв. / 29.35 €

КРИКС капсули * 30

АФРОДИТА ШАМПОАН FAMILY ЯЙЧЕН 750 мл
7.20лв. / 3.68 €

АФРОДИТА ШАМПОАН FAMILY ЯЙЧЕН 750 мл

ПЮР НУТРИШЪН ПАСТЬОРИЗИРАН ЯЙЧЕН БЕЛТЪК 1000 мл
13.50лв. / 6.90 €

ПЮР НУТРИШЪН ПАСТЬОРИЗИРАН ЯЙЧЕН БЕЛТЪК 1000 мл

Коментари към Как да разбиваме правилно белтъците

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как да разбиваме правилно белтъците
    www.framar.bg 
    на 17 December 2025 в 06:41
    Коментирайте "Как да разбиваме правилно белтъците"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Кулинарни хитринки
  • Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Втора част
  • Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Първа част
  • Щраусово яйце – характеристики и състав
  • Белтък на Бенс Джоунс
  • Премахнете синината и отока, като поставите белтък на удареното място
  • Как да приготвим яйчните белтъци на сняг за торта, крем, блатове или кекс?
  • Здравни ползи и приложение на черупката на кокошето яйце
  • Леблебия, Нахут, Сланутък
  • Белтъчен крем за торти и сладкиши
  • Протеин (белтък) в кръвта
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Измамна схема: Деца с рак са излъгани с милиони, събрани за лечението имИзмамна схема: Деца с рак са излъгани с милиони, събрани за лечението им

Измамна схема: Деца с рак са излъгани с милиони, събрани за лечението им

от 16 дек 2025г.Прочети повече
Дъмпинг синдромДъмпинг синдром

Дъмпинг синдром

от 16 дек 2025г.Прочети повече
Чехия облекчава условията за употреба на псилоцибин за медицински целиЧехия облекчава условията за употреба на псилоцибин за медицински цели

Чехия облекчава условията за употреба на псилоцибин за медицински цели

от 16 дек 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Да си поговорим честно за ПМС, хормоните и "онези дни"...

преди 6 дни, 17 часа и 41 мин.

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 46 дни, 19 часа и 38 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще гласувате ли на предсрочните парламентарни избори?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ХИАЛО ГИН ГЕЛ 30 г

СТИКС CHIN MIN БАЛСАМ СЪС CBD 150 мл

НЕСТИ ДАНТЕ НАТУРАЛЕН САПУН С ГОДЖИ БЕРИ И СТУДЕНОПРЕСОВАН ЗЕХТИН 100 г

КИНЕТИКС РИЧ КРЕМ 150 мл

ЕКОМЕДИКА СИРОП ОТ ГРАВИОЛА 500 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЕНТЕРОЛ капсули 250 мг * 12

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 дек 2025г. в 11:41:04

НИЗОРАЛ крем 15 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 дек 2025г. в 11:39:47

УМКАЛОР капки перорални, разтвор 20 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 дек 2025г. в 11:38:45

ЗИНАТ таблетки 500 мг * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 дек 2025г. в 11:37:32

СИНУЛАН ДУО ФОРТЕ таблетки * 30 ВАЛМАРК

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 дек 2025г. в 11:36:07
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival