Здравни ползи и приложение на черупката на кокошето яйце
Древни източници говорят за използването на цели яйца (с черупките) или само на черупката в състава на лечебни смеси. Унгарският лекар Компехер заедно с група медици и биолози започва да се интересува от полезните за здравето свойства на яйчната черупка. Изследвания, продължили повече от 10 години, показват, че тя е отличен източник на калций, който се усвоява лесно от организма.
Известно е, че недостигът на калций, особено в костите, е едно от най-честите нарушения на обмяната на веществата. Наблюдават се рахит, неправилен растеж на зъбите при децата, изкривявания на гръбначния стълб, развалени зъби, чупливост на костите при възрастните хора. Разстройството на калциевия обмен често е съпроводено от анемия, податливост към настинки, алергии, херпеси по устните, понижена съпротивляемост към радиационно действие. Освен всичко това, при жените се наблюдава мускулна атония на матката, слаби родови контракции и др.
Състав на яйчната черупка
Изследванията на унгарските медици показват, че яйчната черупка, състояща се 90% от калциев карбонат, се усвоява лесно. Тя съдържа всички необходими за човешкия организъм микроелементи: мед, флуор, желязо, манган, молибден, фосфор, сяра, цинк, силиций и др (общо 27 елемента). Изключително важно е значителното количество силиций и молибден в черупката, защото ежедневната ни храна е крайно бедна на тези елементи, а те са много необходими за нормалното протичане на биохимичните реакции в организма.
Съставът на яйчната черупка съвпада поразително с този на костите и зъбите, освен това стимулира хемопоетичната функция на костния мозък, което е особено важно в условията на радиационно увреждане.
Включването на черупка от яйца в храната показва висока терапевтична активност и липсата на каквито и да било странични ефекти, включително бактериална инфекция. Същото не може да се каже за черупката на патешките яйца, която често е заразена и негодна за употреба.
Черупката на яйцата е особено полезна за малки деца над 1 година, защото процесите на формиране на костната тъкан при тях са най-интензивни и изискват непрекъснато постъпване на калций. Добавянето на продукта в детски храни действа благоприятно при рахит и анемия, развиваща се успоредно с него.
Базирайки се на своите изследвания, унгарският лекар Компехер препоръчва:
- Профилактика с черупки от яйца при бременност;
- Употреба на черупките от деца от 1 до 6 години;
- Желателно е продуктът да се използва от подрастващи и юноши (до 19-20-годишна възраст);
- Профилактичен прием два пъти годишно на яйчни черупки от възрастни за предотвратяване на гръбначни заболявания, зъбен кариес и остеопороза;
- Тези черупки са отлично средство за извеждане на радионуклидите и може ефективно да се прилагат в огнища на радиоактивно замърсяване. Те възпрепятстват натрупването на стронций 90 в костния мозък (употребяват се от 2 до 6 грама дневно).
Приложение и прием на черупките от яйца
Методът на приложение на яйчните черупки е много лесен. Яйцата предварително се измиват с топла вода и сапун, изплакват се добре. В повечето от случаите черупката не се нуждае от специално стерилизиране. Когато се дава на малки деца, трябва да се сложи за около 5 минути във вряща вода. Черупката на твърдо сварените яйца е по-малко активна, но пък за сметка на това е напълно готова за консумация, преминала стерилизация по време на варенето.
Дозировката е от 1,5 г до 3 г в зависимост от възрастта. По-добре е черупката да се счуква на прах в хаванче (отбелязва се, че при използването на кафемелачка, продуктът е по-малко активен). Приема се със сутрешното хранене (с извара или с каши). Прах от яйчни черупки се предлага от 1970 година в аптеките на Запад.
Яйчни черупки алергична диатеза
Диатезата с алергичен произход, особено при деца, носи много неприятности и грижи. Съществува старинна рецепта с яйчни черупки, която може да помогне: вземете 1 прясно яйце, сварете го твърдо, обелете го. Старателно премахнете слоя от вътрешната страна на черупката. След това изсушете в продължение на 2 часа (но не под преки слънчеви лъчи или на горещина). Счукайте черупката в порцеланово хаванче, но не трябва да се получава прекално фин прах. Дозите за деца са според възрастта:
- от 6 месеца до 1 година количеството е минимално – на върха на ножа;
- за деца от 1 до 3 години дозата се удвоява;
- за 5-7-годишни – половината от счуканата черупка.
Преди да се даде на детето, да се накапят няколко капки лимонов сок в праха (така химичните реакции превръщат веществата в черупката (в частност калция) в добре усвоими за организма). Прави се ежедневно, а продължителността е от един до няколко месеца. Методът е абсолютно безвреден.
Яйчни черупки при остеопороза
Яйчните черупки са ценни източници на минерали като мед, цинк, хлор, флуор, фосфор, калций (близо 90% от техния състав), желязо, манган и молибден. Те помагат за предотвратяване на остеопороза. Редовна им консумация снабдява тялото с калций и предпазва от недостиг на този жизненоважен минерал. Препоръчителната дневна доза яйчни черупки на прах е 1,5-3 грама.
Яйчни черупки за щитовидната жлеза
Черупките от яйцата помагат за подобряване на щитовидната функция. За целта си пригответе тинктура, като първо измийте и подсушете 8 яйца. Отделете и натрошете черупките им, които залейте с прясно изцеден сок от 2 лимона. Оставете в хладилник за няколко дни, след това прецедете течността и я налейте голям стъклен съд с херметическо затваряне. Добавете 1 литър ракия и 1 килограм мед. Затворете и съхранявайте на стайна температура в продължение на седмица, като разбърквате ежедневно с дървена шпатула. Консумирайте по 1 чаена лъжица след всяко хранене.
Яйчни черупки за облекчаване на язва и гастрит
Измийте и подсушете 3 яйца. Смелете черупките на фин прах. Отделете щипка от него и смесете с 2 супени лъжици прясно изцеден сок от лимон. Оставете в хладилник за 3-4 часа, за да може черупките да омекнат. Добавете 100 милилитра топло прясно мляко. Разбъркайте и консумирайте 2 пъти дневно: сутрин на гладно и вечер преди сън.
Черупка от кокоше яйце, изпечена до жълт цвят и смляна на прах, помага при стомашни болки. Приема се веднъж на ден преди хранене в продължение на 10 дни.
Яйчни черупки срещу брадавици
Яйцата помагат да се отървем дори от многобройните брадавици. За целта обаче трябва да ги прилагаме външно, а не като хранителен продукт. За приготвяне на този лек са необходими 2 сурови яйца, памук и медицински пластир. Загрейте фурната до 250 ºC и сложете в нея черупките от яйцата за 30 минути, разпръснати върху хартия за печене. След това ги извадете и когато се охладят, ги счукайте, докато станат на прах.
С него поръсете щедро всяка брадавица, след това покрийте с памук и залепете пластир. С превръзката трябва да се остане 2-3 седмици, като веднъж на всеки 3 дни тампонът се подновява.
Може да съхранявате този прах в стъклен или пластмасов съд с плътно затваряща се капачка.
Яйчни черупки за пречистване на кръвта
Измийте и подсушете 5 яйца. Отделете и натрошете черупките им. Залейте с 3 литра вода и оставете в хладилник за седмица. След това прецедете течността и консумирайте от нея по 1 чаена чаша от нея 3 пъти дневно. По желание може да добавите лимон на вкус, за да подсилите ефекта и да подобрите вкуса на напитката.
Тази статия има информативен характер. Лечението на и профилактиката срещу всяко едно заболяване следва да бъдат консултирани със специалист.
снимки: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КРИКС капсули * 30
ГРЕВИЯ NEM - НАТУРАЛНА МЕМБРАНА ОТ ЯЙЧЕНИ ЧЕРУПКИ капсули * 60
НовНЕМ - НАТУРАЛНА ЯЙЧЕНА МЕМБРАНА капсули * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
Безплатна доставка за България!ОВОРОН капсули * 48 НАТУРФАРМА
ХИМАЛАЯ ПАСТА ЗА ЗЪБИ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНИ ЗЪБИ 75 мл
ЛОГОНА ШАМПОАН С ЛЕШНИК ЗА КЕСТЕНЯВИ ИЛИ ОЦВЕТЕНИ В КЕСТЕНЯВО КОСИ 250 мл.
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Първа част
- Щраусово яйце – характеристики и състав
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Втора част
- За да се пукне цирея, наложете върху него тесто от сапун и белтък
- Яйце на токачка
- Какви ястия можем да приготвим с яйца
- Как да разберем пресни ли са яйцата
- Яйчен прах – ползи за здравето от белтъка и жълтъка на прах
- Патешко яйце
- Суровите яйца като средство за отслабване
Коментари към Здравни ползи и приложение на черупката на кокошето яйце
Лили
Здравейте, интересува ме яйчените черупки може ли да се използват за лечение на алергия при дете на година и половина и за какъв максимален период могат да се приемат, за да няма излишък или натрупване на калций в организма. Благодаря предварително!
Най-добре е да се консултирате с педиатъра на детето.
Здравейте, интересува ме яйчените черупки може ли да се използват за лечение на алергия при дете на година и половина и за какъв максимален период могат да се приемат, за да няма излишък или натрупване на калций в организма. Благодаря предварително!