Начало Хранене Групи храни и ястия Яйца Патешко яйце

Патешко яйце

Патешко яйце - изображение

Патешките яйца са най-калорични сред яйцата на водните птици. Съдържат голямо количество мазнини и имат специфични вкус и аромат. Средното тегло на един брой е 90 грама, което 1,5-2 пъти повече от кокошето. Черупката на патешкото е плътна, а цветът може да варира от бял до синьо-зелени оттенъци.

патешко яйце

В някои страни патешките яйца са скъп деликатес. В Япония и Китай се консервират по различни начини, като така запазват годността си месеци наред.

За да ги сварите твърдо са необходими около 10-13 минути в подсолена вода, рохки се получават за 6-7 минути. Преди това ги затоплете до стайна температура, по този начин белтъкът ще се бъде много по-мек.

Повишеното съдържание на мазнини в него му придава маслено-вискозна текстура, което е особено ценно при приготвянето на тесто за печива.

Патешките яйца се съхраняват на тъмно и студено място (в отделен шкаф в хладилника) не по-дълго от 7 дни.

патешко яйце


Полезни свойства

По съдържание на хранителни вещества, витамини и микроелементи яйцата на патиците са много близки до кокошите, но количеството мазнини значително превишава това на белтъците.

В продукта има още витамини А, Е, D, В6, В12, К и фолиева киселина; минерали: калций, фосфор, калий, селен, магнезий, желязо, цинк, натрий; аминокиселини треонин, изолевцин, левцин, лизин глицин, пролин, серин и други.

Витамини А е нужен за добро зрение, витамин Е е важен за красотата, фолиевата киселина е особено необходима на бременни жени, а витамините от група В действат благоприятно върху дейността на нервната система и на целия организъм изобщо. Калият нормализира работата на сърдечно-съдовата система, а благодарение на съвместното действие на фосфора и калция се ускорява процесът на регенериране и укрепване на костната тъкан. Натрият в състава отговаря за водния баланс в тялото.

патешко яйце

Патешките яйца намират приложение и в козметиката, като те са един от най-добрите балсами за коса. Благодарение на многото мазнини в състава, продуктът подхранва слабите, чупливи коси, обогатявайки ги с натурални вещества.

Белтъкът е подходящ са изготвянето на маски за мазна кожа на лицето, тъй като се характеризира с изсушаващо и стягащо действия, освен това свива порите и премахва лъскавината. За целта се комбинира с хума и сместа се нанася върху лицето (няколко слоя), а след изсъхване се отмива с хладка вода.

 патешко яйце

Вредни свойства и противопоказания

Поради големия риск от заразяване със салмонела, не се препоръчва суровата консумация на патешки яйца.

Продуктът е тежък за храносмилателната система, затова педиатрите съветват да не се дава на деца под 6-годишна възраст.

Да не се приема и от хора, които са алергични към яйца изобщо, както и от страдащи от затлъстяване.

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източници: xcook.info; edaplus.info
Снимки: xcook.info; lady.mail.ru; polza-i-vred.ru

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода70,8 мл.
Белтък12,8 гр.
Мазнини13,8 гр.
Въглехидрати1,5 гр.
Калории185 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини А, Е, D, В6, В12, К

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЛайфстайлЗдравни съветиНовиниЛюбопитноХранене при...ВидеоАнкетиСнимкиДиетиАлт. медицина