Патешко яйце
Патешките яйца са най-калорични сред яйцата на водните птици. Съдържат голямо количество мазнини и имат специфични вкус и аромат. Средното тегло на един брой е 90 грама, което 1,5-2 пъти повече от кокошето. Черупката на патешкото е плътна, а цветът може да варира от бял до синьо-зелени оттенъци.
В някои страни патешките яйца са скъп деликатес. В Япония и Китай се консервират по различни начини, като така запазват годността си месеци наред.
За да ги сварите твърдо са необходими около 10-13 минути в подсолена вода, рохки се получават за 6-7 минути. Преди това ги затоплете до стайна температура, по този начин белтъкът ще се бъде много по-мек.
Повишеното съдържание на мазнини в него му придава маслено-вискозна текстура, което е особено ценно при приготвянето на тесто за печива.
Патешките яйца се съхраняват на тъмно и студено място (в отделен шкаф в хладилника) не по-дълго от 7 дни.
Полезни свойства
По съдържание на хранителни вещества, витамини и микроелементи яйцата на патиците са много близки до кокошите, но количеството мазнини значително превишава това на белтъците.
В продукта има още витамини А, Е, D, В6, В12, К и фолиева киселина; минерали: калций, фосфор, калий, селен, магнезий, желязо, цинк, натрий; аминокиселини треонин, изолевцин, левцин, лизин глицин, пролин, серин и други.
Витамини А е нужен за добро зрение, витамин Е е важен за красотата, фолиевата киселина е особено необходима на бременни жени, а витамините от група В действат благоприятно върху дейността на нервната система и на целия организъм изобщо. Калият нормализира работата на сърдечно-съдовата система, а благодарение на съвместното действие на фосфора и калция се ускорява процесът на регенериране и укрепване на костната тъкан. Натрият в състава отговаря за водния баланс в тялото.
Патешките яйца намират приложение и в козметиката, като те са един от най-добрите балсами за коса. Благодарение на многото мазнини в състава, продуктът подхранва слабите, чупливи коси, обогатявайки ги с натурални вещества.
Белтъкът е подходящ са изготвянето на маски за мазна кожа на лицето, тъй като се характеризира с изсушаващо и стягащо действия, освен това свива порите и премахва лъскавината. За целта се комбинира с хума и сместа се нанася върху лицето (няколко слоя), а след изсъхване се отмива с хладка вода.
Вредни свойства и противопоказания
Поради големия риск от заразяване със салмонела, не се препоръчва суровата консумация на патешки яйца.
Продуктът е тежък за храносмилателната система, затова педиатрите съветват да не се дава на деца под 6-годишна възраст.
Да не се приема и от хора, които са алергични към яйца изобщо, както и от страдащи от затлъстяване.
xcook.info; edaplus.info; lady.mail.ru; polza-i-vred.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 70,8 мл. |
Белтък | 12,8 гр. |
Мазнини | 13,8 гр. |
Въглехидрати | 1,5 гр. |
Калории | 185 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, Е, D, В6, В12, К |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АМИКС ЕГГ АМИНО 6000 таблетки * 900
Безплатна доставка за България!ДОМАШЕН ДОКТОР УКРЕПВАЩА БАЛСАМ - МАСКА 500 мл
ОВОРОН капсули * 48 НАТУРФАРМА
АМИКС НАЙТ ПРО ЕЛИТ 1 кг
АФРОДИТА ШАМПОАН FAMILY ЯЙЧЕН 750 мл
ПЛАНТИС ЯЙЧЕНА МЕМБРАНА 300 мг капсули * 30 038033
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Яйца
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Първа част
- Щраусово яйце – характеристики и състав
- Полезно ли е да се яде патешко месо
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Втора част
- За да се пукне цирея, наложете върху него тесто от сапун и белтък
- Здравни ползи и приложение на черупката на кокошето яйце
- Яйце на токачка
- Какви ястия можем да приготвим с яйца
- Как да разберем пресни ли са яйцата
- Яйчен прах – ползи за здравето от белтъка и жълтъка на прах
Коментари към Патешко яйце